Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nem érzitek úgy, hogy kicsit elszaladt a ló? Miféle elvárások?
Nem provokálni szeretnék, tényleg kíváncsi vagyok, hogy mit gondoltok...
Mostanában böngészem az esküvő kategóriát is (jövőben megyek férjhez), és sokszor tátva marad a szám, egyesek mekkora elvárásokkal állnak egy lakodalom elé. Nem mondom, én sem spórolok a minőségen és nem az a célom, hogy "megússzam" minél olcsóbban és minél több vendéggel a dolgot (ilyen esküvőn is voltam :(, de ez egy másik téma...)
Mire gondolok? Valaki felsorol, 4-5 féle sültet, levest, köreteket meg ugye előétel, torta, süti, italok. És jönnek a kommentek, hogy egyhangú a menü, és mi van a vegákkal? Speciel nekem nincs vega meghívottam, akkor? Nem hiszem, hogy azok akik húzzák az orrukat az ilyen (egyébként szerintem bőséges) menüre otthon mindig kaviárt eszik és többezres ebédeket készít mindig.
Én sosem kommentáltam olyan esküvői menüt, ahol finom volt amit tálaltak, hogy nem elég változatos, mert mondjuk csak sültek voltak, de sajt mondjuk nem. És akkor? A párt ünnepelni mentem, vagy étterembe? Akik ilyenkor kommentálnak, azokat ha vendégségben ropival kínálják, megkérdik, hogy miért nincs pászka is? Vagy mi?
Én vega vagyok, de mikor nem voltam az, akkor is sokszor kívántam inkább zöldséges ételt a húsok helyett, főleg nyáron, melegben. És a nőismerőseim jó része így van vele, hogy ha választani lehetne mondjuk egy grillezett cukkini vagy egy marhapörkölt helyett, gondolkodás nélkül az elsőt kérnék. És ugye árban egy grillezett vagy csőben sütött zöldség nem egy nagy tétel, tehát még azt sem lehet mondani, hogy ez valami nagyzolás lenne, hiszen míg a cukkininek most 300 forint van kilója, addig a húsok 1500-2000 forint körül vannak (kisker áron).
A nagyobb választék nem mindig a pénzen múlik, és valóban, a kérdezők tanácsért jönnek, nem azért, hogy bólogatókórus fogadja őket.
Alapjában véve egy rossz beidegződés, hogy az ünneplés egyenlő a zsírban tocsogó ételekkel. Legemlékezetesebb esküvői fogások, amiket ettem eddig: fetás-paradicsomos töltelékkel készült pulyka, kapros halfilé, hortobágyi palacsinta (előételnek). Ezek azért nem a kaviár-pezsgő árkategória, egyszerűen csak nem rántva vannak, és nem szalonnával tűzdelve. Akkora bűn az, hogy egyre több ember akar egészségesebben étkezni, és örül annak, ha a mindennapi életviteléhez illeszkedő ételt is van lehetősége fogyasztani egy esküvőn is?
Aki itt felteszi a kérdést, figyelmes vendéglátó akar lenni, ezért érdeklődik, aki meg válaszol, az próbál neki segíteni, ennyi. :)
Nem, sőt, az rendben, hogy egészségesen akarunk étkezni. Csak egyesek, úgy adják elő, mintha kívánságműsor lenne az esküvői menü és milyen az már, ha az ő álma nem teljesül.
És azért nem minden sült hús tocsog a zsírban :)
De megértem, amiket mondassz, én még nem ettem hortobágyi palacsintát esküvőn, de kipróbálnám :)
A menünket mi is igyekeztünk jól választani, de azért a vendéglő is határt szab a képzeleteinknek...
Minden esetre támogatnám én is a zöldség gyümölcsöt az esküvőkön, ennek ellenére ha nincs, nem halok éhen.
Köszi a véleményedet :)
Szerintem ez egyszerű dolog. Rántotthúst rántotthússal eszik eleget mindenki otthon. Amikor pedig elmegy egy ilyen különleges eseményre, mint egy esküvő akkor jobban esnek (a szemnek is) a különlegesebb fogások.
Persze igazad van abban, hogy az adott étterem korlátokat szab, de azért mindenbe lehet egy kis fantáziát vinni. :)
Akinek nincsenek vega ismerősei, tök jó nem kell igazodni hozzájuk. Nekem például vannak, hát nagyon szégyellném magam, ha meghívnám őket, de nem gondoskodnék olyan ételekről amit ők is szívesen esznek.
"Mire gondolok? Valaki felsorol, 4-5 féle sültet, levest, köreteket meg ugye előétel, torta, süti, italok. És jönnek a kommentek, hogy egyhangú a menü"
Ne haragudj, de nálunk pl. 10-15 fős családi összejövetelekre szokás készíteni 1 levest, 2-3 féle ételt, 2-4 féle salátát és köretet. Ehhez képest rohadtul felháborítónak tartom, ha elvárják, hogy ugye egy bizonyos csinos kis összeget a borítékba suvasszak, és cserébe egy hétköznapi húslevessel meg 2 féle rántott hússal és krumplival szúrják ki a szemem. Ez szerintem egyszerűen szánalmas és kicsinyes. Most akkor vagy annyi embert hív meg az ember, akinek tisztességes vendéglátással tud szolgálni, vagy értelme sincs az egésznek egy vendég részéről. Az esküvők kb. fele konkrétan akár tetszik, akár nem, evéssel megy el. És a meghívottak részéről meghatározó az élmény szempontjából, hogy ez milyen. Amikor látom ezeket a tipikus spórolós menüket - húsleves, rántott hús, csirkecomb, pörkölt, töltött káposzta, mellé meg jár nokedli, savanyúság, krumpli meg majonézes kalóriasaláta,akkor egyszerűen felforr az agyvizem, hogy egy normális menüsorral nem bírják megtisztelni a szeretteiket...
"és mi van a vegákkal? Speciel nekem nincs vega meghívottam, akkor?"
Magyarországon az emberek 5-10%-a vegetáriánus, ennél jóval több pl. laktóz-vagy gluténérzékeny, magas vérnyomású, cukorbeteg vagy nem fogyaszthat zsíros ételeket. Ezt figyelembe véve 10 fő közül 100%, hogy akad legalább egy, akinek a klasszikus pörkölt-nokedli menü nem tesz jót, tehát egy körültekintő házigazda szerintem toleráns annyira, hogy gondol erre.
Arról nem is beszélve, hogy ha csak nem a legeslegszűkebb család jön, akkor fogalmad sincs róla valószínűleg, kinek mik az étkezési szokásai.
Igen, azt én is felháborítónak találom, ha érződik, hogy sporlós a menüsor. Gáz valóban.
De igényesen elkészített sültes tál, előétel, hajnali étel, sütik torták, szerintem már nem jelent igénytelenséget, ha az úgy van elkészítve, hogy finom, nem tocsog zsírban. Ne legyen már elvárás, hogy ez és ez legyen, mert különben unalmas a menü...
Őszintén, várom a kommentárt akkor az mi menünkre. Nagyvonalakban leírom.
Nálunk pl. 4 féle hús választható a köretek mellé (bécsi gordon bleu, sajtos karaj, flekken, csirke mell nyárson) steak krumpli, rizi bizi, párolt zöldség, friss káposzta savanyúság paradicsommal.
Levesként választható paraszt csorba vagy egy másik, most nem ugrik be mi
Előétel meg sajtok, gomba, padlizsán krém, sonkák, szalámik, fasirt, körözöttel töltött rudacskák stb. stb.
Éjfélkor választható: töltött káposzta, cérnakolbász vagy nyárs
Lesz még: gyümölcsök, sütik, torta, bor, pezsgő, wellcome drink, üdítők
Ez az étterem esküvői ajánlata, nem változtatnak rajta. Ha nem a saját esküvőmről lenne szó sem mondanám szegényesnek, nyilván mert az enyém mondhatjátok, hogy elfogult vagyok vele.
DE!!! nem sorolnám egy kalap alá olyan esküvővel, ahol pörkölt az előétel, hideg tésztával, zsírban tocsogó bécsi paprikás krumplival a főétel és ugyanezt hozzák vissza éjfélkor.
Vagy: olyan esküvőn is voltam, ahol a csirke nyakát is tálalták főételként...
5!
Ne haragudj, de mi az már, hogy elvárják, meg hogy suvasszál a borítékba?
Egy esküvőre ha megyek akkor azért megyek, mert kedvelem az ifjú párt, szeretném őket megajándékozni a jelenlétemmel és anyagilag amennyire tőlem telik. Eddig egy esküvőt éltem meg csak ilyen negatívan...
A suvasztás, meg az ilyen negatív gondolatok csak azokon az esküvőkön ugrik be, mint amiket az előbb leírtam (a sporlós, csirkenyakas például)
"Egy esküvőre ha megyek akkor azért megyek, mert kedvelem az ifjú párt, szeretném őket megajándékozni a jelenlétemmel és anyagilag amennyire tőlem telik"
Én is. Csak amikor látod a vendéglátáson, hogy mennyi "energiát" fektettek bele, akkor azért elszakad a cérna néha.
Amit én nagyon unalmasnak találok egyébként:
- rántott zöldségek a vegáknak. Miért nem lehet egy kis változatosságot vinni a dologba? Nem egy nagy ördöngösség egy töltött cukkini vagy épp egy erdei gombaragu, de mégis mindig olcsó, unalmas rántott karfiollal meg gombával szúrják ki az ember szemét. Egyrészt nem értem ezt a rántott "mániát", amikor se nem egészséges, se nem ízléses, se nem gusztusos - és ráadásul csak frissen ehető, 10 perc múlva már véletlenül sem finom, ha egyáltalán az volt. A legtöbb helyen pedig a rántott zöldségeket sajnos nem készítik megfelelően elő, így belülről vagy félig nyersek vagy szétfőttek, a fűszerezésről pedig ugye még nem hallottak ebben a tekintetben sajnos. Több fantáziát!
- saláta hiányzik az ebéd mellől (főleg nyáron, melegben ez sokkal jobban esik a vendégek többségének mint egy gyomorsanyargató káposzta vagy telítő krumpli)
- a főételek között semmi nincs nálatok, amit vegetáriánusok is fogyaszthatnak, és diétázók számára is csak az egy szem csirkehús az opció káposztával.
- a vegetáriánusok és diétázók, zsíros ételeket nem fogyasztóak (pl. öregek) éjfélkor is éhen maradnak
A 2. vagyok, tényleg, ez is sarkalatos pont: éjféli menü. Ki a fenének van kedve még a vacsora, torták, sütik meg minden után töltött káposztát enni? Voltam esküvőn, ahol sajtszeletek voltak friss gyümölcsökkel, na az pl. nagyon jól esett éjjel. De ez töltött káposzta, ami önmagában főételnek is egy kifejezetten ütős menü?
Amit a kérdező menüjéből hiányolok, az a saláta, a friss zöldségek. Az egész menü tömény szénhidrát és zsír, semmi rostos, könnyen emészthető fogás nincs. Nemcsak a vegáknak, de egy gyengébb gyomrú/epéjű embernek is nagyon hiányzik ez a menüből, a 40+ éves nőrokonok nálunk egy ilyen menü után kapkodják be sorra a Bilagitot...
A cordon bleu-t pl. kihagynám, mert elég mindennapos étel, ráadásul kevés helyen készítik jól, helyette valami könnyű, de alkalmi salátát tennék be, ami nem majonézes és nem húsos (pl. görög saláta, sopszka, vegyes friss zöldsaláta balzsamecettel/olívaolajjal).
Amúgy könnyű azt mondani, hogy a mi családunkban mindenki mindent ehet, de ez biztosan nem igaz. A tágabb családban pl. senki nem tudja, hogy vega vagyok, hogy anyám epebeteg (nála hagyma, gomba, káposzta, bab, kukorica stb. borsos ételek kapásból kilőve), férjem keresztapja májbeteg (fűszerek nagy része, káposzta, zsíros ételek kilőve), apámnak magas a koleszterinje, és még sorolhatnám. Szóval nincs mindenkinek a homlokára írva, ezzel csak azt akarom mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!