Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mennyi pénzt adjak a barátnőmnek ajándékba az esküvőjére? 20ezer a tervem. Ez reális összeg? Nem tudom mennyit kell, illik. Még sosem voltam esküvőn.
Tetro!
Te aztán anyagias vagy. Szerinted a mai világban nem nagy szám 10 ezer, nekem és sok más társamnak viszont igen.
Elképzelem azt az esküvőt, amit te rendezel, majd kiírod a meghívóba, hogy ennyibe kerültetek, legalább ennyi legyen az "ajándék". Ez nem belépő díj, hanem egy kedves gesztus a vendég részéről. Ha nálad ez elvárás már régen rossz.
Tetro, te nem érted. Az esküvő nem arról szól, hogy az ifjú pár összekalapolja a pénzt az életkezdéshez. Lehet, hogy 50 éve így volt, de most nem ez a helyzet.
Manapság a párok nagyrészt a saját pénzükből rendezik az esküvőt, és nem azért, hogy pluszban zárjanak vele, hanem azért, mert nagy és szép esküvőre vágynak, erre spórolnak évekig, aztán pedig megtartják saját ízlésük szerint. Saját példánk: 1 milliós esküvő, 600 ezer jött vissza. Sok vendégtől kaptunk jelképes tárgyi ajándékot, másoktól pénzt, de ez amolyan ráadás volt. Mi az 1 milliónkat esküvőre akartuk költeni, ezért arra költöttük, pont. Az, hogy ebből mi hogy jövünk ki a végén, magánügyünk, nem is érdekelt, csak hogy legyen minden szép. A vendégeknek is ezt mondtuk. Pl. kisgyerekes családtól kézműves tárgyat kaptunk és egy üdvözlőlapot, tök jó személyes ajándék, nagyon örültünk neki. Képzeld, jobban, mintha négyükre kiszámolják, hogy 40 ezret kell adni, attól én lettem volna rosszul, mert tudom, hogy nem veti fel őket a pénz. A vendégeim a vendégeim, nem azok, akiknek a vacsorát kell fizetni. Ha valaki erre hajt, az éttermet nyisson, ne lagzit rendezzen.
Nekem is meg volt már az esküvőm, én kizárólag egyetlen vendég ajándékán húztam fel a szemöldökömet, aki a férjem húga volt a pasijával. Ők 20 ezret adtak összesen, pedig állandóan azon témázik, hogy milyen sokat keresnek, milyen sok pénzük van, és mennyire imádja tesóját. Aztán postai borítékba tettek egy 20 ezrest, annyit nem írtak hozzá, hogy fapapucs, utána meg mikor mentek haza, a konyhán követelték, hogy csomagoljanak nekik a kajából is, mert nekik a süti nem elég.
Egyébként volt 5 ezer forintos borítékunk is, nem érdekelt egyáltalán, nem mindenki van olyan anyagi helyzetben, hogy többet tudjon adni, nem tudom kitől kaptunk annyit, nem is érdekel, jól éreztük magunkat, jó buli volt, azért csináltuk az egészet, eleve nem is számítottunk nagyobb összegekre.
A férjem húgáék részéről is azért esett rosszul, mert olyan nemtörődöm módon csinálták az egészet, mert meg anno, a sima barátnőjének többet adott, mint a testvérének és állandóan azon van ki, hogy mennyire imádja a bátyját + ő bezzeg milyen jól keres.
Nem nagyon jellemző szerintem a fillérbäszás a vendéglátókra, legalábbis nem annyira, mint itt előadják. Itt a legtöbben vendég szemszögből írnak.
Hiába, én mint vendéglátó nem foglalkoztam a kisebb összegekkel, nem zavart, hogy "nem jött vissza fele se" stb. de ha én megyek lagziba, akkor ettől függetlenül a lehetőségeimhez mérten én is igyekszek kitenni magamért, nem azért, mert a pár elvárja. Ez az én saját elvárásom magamtól. Ha mondjuk azt mondanád, hogy 5 ezret, adsz, akkor nem menyasszony szemszögből mondanám, hogy az kevés, hanem vendég szemszögből lennék úgy vele, én nem állítanék oda annyival.
Viszont arra pipa tudok lenni, mikor tarifa van. Egyetlen ilyen meghívásunk volt, hogy kerek perec közölték, hogy pénzt akarnak és fejenként 15 ezerre jön ki az esküvő, ebben minden benne van. Ez azért engem felbosszantott, mert mi a fene közöm van nekem ahhoz, hogy ő galambot röptet magának, meg két menyasszonyi ruhája van, minden roskadozik az élővirágtól, meg ilyenek? Ez milyen már, hogy ki kell fizetnem a részem? Nem mintha nem adtunk volna annál többet egyébként, mivel közeli családtag volt, de azért nekem lesült volna a képemről a bőr így meghívni a népet, hogy közölni a tarifát.
Kérdező, az a húszas jó lesz, ha kedven van, valami filléres kreatív módon adhatod át, egyébként nálunk a táncba ment a pénz, az járt a legjobban, aki nem cicomázta túl, csak bedobta a tálba a borítékot, vagy a meztelen bankjegyet. Ezt nem árt átgondolnod, mielőtt nagy dobozzal vagy ilyesmivel bonyolítod, hogy felétek mi a szokás ajándékozásban, hogy zajlik ez. Ha a táncban sorban dobják be a pénzt és úgy táncoltatják a menyasszonyt, de te bedobozolod az ajándékot, azt a fazékba/kosárba nyilván nem dobhatod, az ilyet nálunk is külön adták oda a táncon kívül, de tök jól oldották meg, hogy ne maradjanak ki a táncból, ők borítékba egy jókívánságos képeslapot dobtak be aláírva, így nem volt olyan, hogy nem vesznek részt, meg nem dobnak semmit, de nem kellett kétszer "fizetni" sem.
Mi nem kötöttük ki, hogy pénzt kérünk, de a vendégek maguktól azt hoztak néhány kivétellel, mert manapság már vendégnek is egyszerűbb, könnyebb és gyorsabb azt adni, azért nem kellene úgy beállítani a párt, mintha csak ők követelnék, azért valljuk be, ez a vendégeknek is kényelmesebb, hogy nem kell a fél rokonságot feltelefonálni, hogy te mit veszel, a fenébe én is azt kaartam, akkor veszek emezt, ja hogy azt már a Janiék, vették, de akkor mit vegyek?
Szia!
Szerintem 20e ft/fő reális összeg. Én is megyek idén gyerekkori legjobb bnőm esküvőjére, párommal ketten megyünk, 50.000e ft-ot szánunk, plusz barátokkal közösen tervezünk egy közös ajándékot is, és sütök nekik a lagzira jó pár féle sütit, segítek a dekorálásban, és minden másban, amiben tudok. :)
21.24
vicces gomba volt nálatok ebédre? vagy ez nálad állandó?
ha elolvastad volna, amit írtam, vagy ha a szövegértésed nem lenne nulla, akkor észrevetted volna, hogy sehol sem írtam, hogy ez elvárás. sőt, azt sem írtam, hogy én elvárnám ezt. azt írtam, hogy én vendégként nem mennék el egy esküvőre úgy, hogy tudom többet kapok az ünnepelttől én, mint amit adok, mert szeretném ha pár élete legszebb napjára inkább úgy emlékezne, hogy még nyaralni is el tudtunk menni, nem úgy hogy majd valahogy kigazdálkodjuk a legjobb barátaink spúrságát, mert nekik fájt volna tízezer forint. tudom, ehhez már kell némi empátia is, és ilyen túlméretezett humorérzék mellett, az már nem férhetett el benned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!