Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Felveszitek a férjetek nevét? Miért/miért nem?
látom ismerőseim között, hogy van, aki felveszi hagyományos módon, hogy pl Kovácsné Tóth Mária, van aki Kovács Mária lesz, olyan is, aki Kovács-Tóth Mária, vagy Kovács Józsefné és olyan is, aki marad Tóth Mária.
ti mi alapján döntötök?
pl nagymamám az előbbi példánál maradva Kovács Józsefné formában vette fel a nevét, és mivel apukámnak ugyan az a neve mint tatámnak, ezért anyukám Kovácsné Tóth Mária formában vette fel, hogy ne legyen uygan az a nevük.
Én Kovácsné Tóth Mária Katalin leszek, ezekből az okokból:
1.) Kell a saját nevem, nem szeretnék egy "férfi név" lenni, úgy éreztem, ezzel elveszik a személyiségem.
2.) Viszont szeretném a "Kovácsné"-t, mert szeretem a vőlegényemet, és jól hangzik, hogy tartozok valakihez.
Amiért a kötőjeles verziót elvetettem:
1.) Hosszú
2.) Nekem egyáltalán nem tűnik ki belőle, hogy valakinek a felesége vagyok
3.) Nem szeretnék kicseszni a gyerekemmel, ha férjhez megy, ill. gyerek felnőtt korában sem lehet majd eldönteni, hogy férjezett, vagy sem.
A sima névfelvételt azért vetettem el, mert nem a testvére, hanem a felesége leszek.
Nem vettem fel, mert ritka a családnevem, nem viszi tovább senki, és szakmai okok is közrejátszottak. A kötőjelesen gondolkoztunk, de egyáltalán nem hangzik jól.
Ilyen meg sem fordult a fejemben, hogy akkor majd a családhoz tartozom vagy sem. Nem hiszem, hogy a néven múlik.
nekem tetszik a férjem vezetékneve, nagyon ritka, talán az egész országban csak az ő családjuknak van ilyen, az is pár ember + feleségek :) Az enyémet sem akartam elhagyni, de a kötőjeles annyira nem hangzott jól, így Kovácsné Tóth Mária lettem én is. Meg hát nekem házasságnál így elég természetes és nem félek, hogy elvesztem a személyiségem egy részét....
Viszont ritkán használom, csak hivatalos helyeken, pl. ügyfélszolgálaton dolgozom, mivel már 2 éve a lánykori nevemen mutatkoztam be telefonon, ezen nem változtattam, de ha időpontot kell foglalnom és bemutatkozásnál a férjezett nevemet használom.
Én nem veszem fel. Ritka nevem van, a páromé gyakori. Kötőjelesen venném fel, de az én nevemhez minden hülyén hangzik. Illetve, ha a páromnak is ritka neve lenne, legondolkodnék, hogy csak az övét. Poénból már mondta a párom, hogy ő veszi fel az én nevemet, olyan jó :D
Szóval maradok a nevemnél.
Nem.
Oka: külföldön élünk, a jövendőbelim sem magyar. Egyetlen lehetőség a kötőjeles, vagy ha átveszem egészben a családnevét és a sajátom elhagyom. A kötőjelessel csak bonyolítanám az életet (magyar + külföldi név siralmas egymás mellett), a sajátomat viszont teljesen elhagyni nem szeretném.
Van nekem is nevem, azzal nőttem fel, az édesapámtól örököltem...mi a francért hagynám el? Nem leszek senki "tulajdona" attól, hogy megházasodom.
lehet huolyenek neztek de azert nem vettem fel mert a ferjem ex neje nagyon sokaig hasznalta a nevet .
annyira idegenkedtem attol meg egy Ane szaladgal hogy hagytam a feneben.
rendessen rosszul lettem a tudattol elvalt de meg mindig hasznalja a volt ferje nevet pedig massal el eggyutt hogy ragaszkodtam a lanykori nevemhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!