Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Felveszitek a férjetek nevét? Miért/miért nem?
látom ismerőseim között, hogy van, aki felveszi hagyományos módon, hogy pl Kovácsné Tóth Mária, van aki Kovács Mária lesz, olyan is, aki Kovács-Tóth Mária, vagy Kovács Józsefné és olyan is, aki marad Tóth Mária.
ti mi alapján döntötök?
pl nagymamám az előbbi példánál maradva Kovács Józsefné formában vette fel a nevét, és mivel apukámnak ugyan az a neve mint tatámnak, ezért anyukám Kovácsné Tóth Mária formában vette fel, hogy ne legyen uygan az a nevük.
én Kovácsné Tóth Mária vagyok. anyukám is az.
a kötőjeles megoldás meg se fordult a fejemben, szinte kivétel nélkül röhejesen hangzik, jobb esetben csak bénán.
a "kompromisszumos" megoldással (mint az én nevem is) látszik a leánykori nevem+keresztnevem is (tudják, hogyan szólítsanak), meg a férjem családneve is benne van.
Szia!
Én nem tudom mi baj van azzal,ha 1 családban ugyanúgy vette föl mondjuk leendő Anyósod a nevét,ahogy Te is szeretnéd /mármint Anyukád változtatott ezért/? Ahogy ugyanúgy nem értem azt sem,amit épp most is olvastam egy kérdésnél,hogyha már van 1 név a családban (de akár unokatesó gyereke is),akkor azt már nem adják a sajátjuknak mégha előtte azt is akarták volna.Na mindegy ez off,csak Én ezekről a dolgokról nem tudok így gondolkozni.:)
Nos,Én majd a példanévnél maradva,legjobban úgy szeretném felvenni a nevet,hogy "Kovácsné T. Mária" /akár T. nélkül is,de úgy sajna tuti nem lehet/. Azért így,mert a Párom vezetékneve nagyon rímel a keresztnevemre /ebben is passzolunk:)/ így a vez.nevem betűje megtörné ezt,de tudtommal így csak akkor lehet felvenni /de hogy ennek mi értelme?/,hogyha korábban már felvették-használták így a családban. Ez akkora baromság! Mert amúgy sem megtartani mind a két vez.nevet nem szeretném /és szerintem sokan preferálnák ezt a megoldást/,mert az úgy túl hosszú.
Szóval van ezer verzió,de Nekem naná hogy azt kéne,amit elvileg nem lehet!:D Úgyhogy valószínűleg majd megszületik az új "Kovács Józsefné" a családban.:) Tehát mindenképpen fel fogom venni a nevét és mindenképpen úgy,hogy egyértelműsíthető legyen hogy házasok vagyunk.
nekem eleve dupla nevem volt
ez csak egy pl
kovács-tóth mária a lánykori név,így én gy tudtam volna felvenni,hogy kiss zoltánné,kissné kovács-tóth mária,kiss mária,kiss-kovács mária,kiss-tóth mária
ezeket a variációkat ajánlották fel.én lánykori néven akartam maradni,mert ez már a második házasságom,és nem ragaszkodtam volna a férjezett névhez,de a férjem ragaszkodott hozzá,így lettem kissné kovács-tóth mária
az igazi nevem mondjuk ennél jóval hosszabb,mint amit példaként írtam,38 betűből áll,elég leírni
12.es
anyukám azért vette fel így, mert együtt lakunk a mamával, így sok bonyodalmat okozott volna, mert nem lett volna egyértelmű, hogy melyik levelet ki kapta.
Nem vettem fel, több okból:
1. Rettentő ritka családnevem van, míg a férjemé aránylag gyakori.
2. Ezzel a vezetéknév-keresztnév kombóval az egész világon csak én élek.
3. Kötőjelesen baromi hosszú lett volna, mert a saját nevem alapból hosszú.
4. Lusta voltam iratokat cserélni.
5. Apámat nagyon szeretem, a világ legjobb apja, már csak az iránta érzett tiszteletből sem akartam megszabadulni a nevemtől.
6. A kötőjelesre még hajlottam volna, de a férjem nem akart kötőjeles verziót, mert:
- nem tetszik neki a családnevem hangzása (szlávos)
- lusta iratokat cserélni
- túl hosszú lett volna a név
Kompromisszumként a születendő gyerekünknek kötőjeles neve lesz. Az külön kabaré volt egyébként az anyakönyvvezetőnél, mert erre a kérdésre nem készültünk fel, illetve a férjem akkoriban még a "már van egy gyerekem, nincs kedvem megint kakis pelenkákkal bajlódni" fázisban volt. Kérdezte az anyakönyvvezető, én bemondtam a saját nevemet. Férjem felkapta a fejét:
- De miért legyen csak a te neved?
- Miért, lesz gyerek?
- Nem...
- Akkor nem mindegy, hogy hogy nem hívják?
- Hát...de ha mégis lesz...?
- Lesz...?
- Hááát...talán.
Az anyakönyvvezető már fonta a haját, de kb. akkor sikerült dűlőre jutni a gyerek-kérdésben, valahol jól is jött ki, hogy helyzetbe lett hozva. Utána gondolta át és bólintott rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!