Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Házasságkötéskor felvetted a férjed nevét? Vagy megtartottad a lánykori nevedet?
akkor én öreg vagyok 25 évesen, mert né lettem???? :O
Mindig tanul az ember, kérlek kedveskéim, ne is tegezzetek.
Én tényleg le.rom, ki hogy vette vagy nem vette fel a párja nevét, de 1 jó indokot adjatok, hogy miért ne vennéd fel? Ciki? ne azt mondd, hogy egyéniség, meg a pasi tulajdona. Ha sz.rá ver ittasan, le fog hányni, mert rosszul van, vagy eltilt a barátaidtól féltékenységében, az nem gáz, mert nem vagy a tulajdona, hiszen te nem vagy né????
bocs az offért.
Nem kötözködésből, de eddig mindenki „jó” indokokat mondott, csak neked nyilván a saját véleményed csupán a megfelelő, így semmivel sem fogsz egyetérteni.
Szerintem a legegszerűbb jó indok: teljesen felesleges felvenni másnak a nevét, nem számít semmit. Viszont ez neked nem nyilván nem jó indok, hiszen neked számít valamit a névváltozás. A vitának tehát semmi értelme. :)
"Szerintem a legegszerűbb jó indok: teljesen felesleges felvenni másnak a nevét, nem számít semmit. Viszont ez neked nem nyilván nem jó indok, hiszen neked számít valamit a névváltozás. A vitának tehát semmi értelme. :)"
Na látod, számomra ez elfogadhatóbb indok, mint a személyiségvesztés :) én sem azért vettem fel a férjem nevét, mert így több vagyok, hanem számomra így volt helyes. Azzal sincs semmi baj, ha valaki nem veszi fel, csak ez a személyiségvesztés dolgot nem értem. Az régen rossz, ha valakinek megváltozik a személyisége a házasságtól, vagy csak úgy érzi, hogy egy név miatt már kevesebb vagy több.
Én azért nem akartam -né lenni mert aza nyósom pontosan abban a formában hordja anevét.. Aztán hétfőn mikor bejelentkeztünk, kérdezték mi lesz a nevem, lányos zavaromban közöltem, hogy-né leszek..párom nem kicsit ledöbbent..de onnantól tök természetes volt nekem...
mondjuk mellette megtartottam a nevem is...Nem ettől lesz jobb vagy rosszabb a házasságunk..
(42. vagyok, a 43. hozzászólóra reagálok újra)
„…hanem számomra így volt helyes.”
Igen, ez a kulcskérdés, hogy ki mit érez ezzel kapcsolatban. Te helyesnek érzed, ha felveszed a férjed nevét, de nem akarod (tudod?) megfogalmazni, miért. Ezért vélhetően a névváltoztatást indokló társadalmi szokás az, ami mélyen beléd ivódott, teljesen magadének érzed, „helyesnek” tartod.
Akik nem akarják felvenni a férj nevét, azok tulajdonképpen megkérdőjeleznek egy társadalmi dogmát, mert belegondolnak a mélyebb jelentésébe, esetleg még az eredetét is ismerik.
A névváltoztatás kérdése elválaszthatatlan a házasság intézményétől, ez nyilvánvaló. Namármost a házasságot is különféle módon ítélik meg az emberek, leegyszerűsítve: vannak, akik azt gondolják, ez az együttélés egyetlen legális módja, biztonságot ad a benne lévő feleknek, szükségszerű; és vannak, akik azt mondják, nem így van, felesleges.
Az igazság az, ha utánaolvastok a házasság történetének, eredetének, hogy annak lényeg az emberi faj fennmaradásának minél jobb biztosítása.
Az embergyerekek magatehetetlenek, igen lassan fejlődnek önállóvá, így sokáig gondoskodást igényelnek – és két ember (anya és apa) gondoskodása sokkal hatékonyabb, mint egyé (az anyáé).
És hogyan lehet összetartani két embert hatékonyan? Ha társadalmilag szentesítjük az együttélésüket, „beemeljük a lelkiismeretükbe”, hogy együtt kell lenniük, mert a világ (és isten?) előtt vállaltak egymás iránt felelősséget.
No és kik irányítják a mi civilizációnkat? Hát persze, hogy a férfiak, így aztán nem csoda, ha a házasság intézményénél, az együttélés „szentesítésekor” a férfi azzal, hogy „nevére veszi” kifejezi, hogy „megszerezte” az adott nőt.
Nem ragozom tovább, értitek. :)
Ha érdekel titeket, olvassátok el a házasság történetéről szóló szociológiai értekezést (de legalább az Összefoglalást), nagyon érdekes.
(46. vagyok még egy szóra :)
A lényeg, hogy erről vitázni olyan, mintha vallásról vitáznánk, mert hit, érzés kérdése az egész, az észérvek értelmetlenek. Vagy mondjuk olyan, mint a húsvéti locsolkodás: valaki szerint bájos szokás, mások utálják – ettől egyik sem lesz jobb vagy rosszabb, legfeljebb azt, aki nem áll be a sorba, lázadónak kiáltja ki a többség, és halálra kövezik… bár merem remélni, azért ezen már túljutott a civilizációnk. :)
köszönöm a válaszokat!
döntöttem: megtartom a lánykori nevemet!
indok: eléggé egyedi a nevem, csak engem hívnak így az egész világon. nagyon szép név, nem fogom megváltoztatni.
ha pl. Szabó, Tóth, Kiss, Nagy...stb...lenne a nevem, biztos alig várnám már a férjhez menést, hogy szabadulhassak a tucatnevemtől :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!