Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Házasságkötéskor felvetted a férjed nevét? Vagy megtartottad a lánykori nevedet?
Megtartottam a leánykori nevem. Ahogy már előttem is írták, a „Kiss Józsefné”-féle megoldás nem tetszik, olyan, mintha a házasság teljes személyiségvesztéssel járna, az ember a férje „ligandumává” válna csupán. Ráadásul számomra megjegyezhetetlen, pl. a tanítónők nevét képtelen vagyok megjegyezni, míg meg nem tudom a keresztnevüket… az ember csak tobzódik a sok ilyen-olyan -né-ben. :)
Másrészt szeretem is a nevemet, nem akartam sosem, hogy más legyen.
Harmadrészt nem érdekel, hogy az idegenek tudják-e, hogy férjnél vagyok vagy sem (jegygyűrűnk sincs), nem is igazán értem, miért kellene, hogy érdekeljen, hogy tudják-e. Egy kapcsolat tartóssága szerintem nem a házasságon és annak velejáróin múlik.
Negyedrészt, ha már egyenjogúság, akkor miért én vettem volna fel a nevét, miért nem ő az enyémet? :)
Ismerek olyan lányt, akinek háromszor változott meg a neve 10 év alatt a válás-újraházasodás által, ami elég vicces szerintem (nem a válás, hanem az, hogy folyton máshogy hívják, új személyi, mire megszokná a nevét, már megint másképp kell bemutatkoznia).
Én Kissné Horváth Klára leszek. Így meg van, hogy férjnél vagyok, de mellette teljes egészében megmarad a leánykori nevem is. Nekem ez tökéletesen logikus választás.
Viszont van, amit már undorítónak tartok: hogy a férfi is felveszi kötőjelesen az asszony családnevét...
(11. vagyok újra)
Miért aggódsz azon, hogy mások mit szólnak ahhoz, hogyan fognak téged nevezni az esküvő után? Ismersz olyat, aki helytelenítené, ha megtartanád a neved?
Ha érdekel, kik melyik formát választják, olvasd el ezt a tanulmányt a házasság utáni névviselési szokásokról:
anyukám 20 éve házasodott és felvette apu vezetéknevét családi nyomásra (pedig nem szerette volna), de aztán vissza is változtatta az eredetire, mert apumék sokan voltak testvérek, és mikor bemutatkozott, mindenki azt hitte, hogy ő is egy a "Kovács-lányok" közül :)
ha én férjhez megyek, maradok a lánykori nevemnél. egyedi és jól hangzik. meg ez én vagyok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!