Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Házasságkötéskor felvetted a...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Házasságkötéskor felvetted a férjed nevét? Vagy megtartottad a lánykori nevedet?

Figyelt kérdés
Házasság előtt állok. Mi legyen a nevem? Légyszi, írjatok érveket, ellenérveket mindkét oldalra!
2012. aug. 1. 18:07
1 2 3 4 5 6
 11/51 anonim ***** válasza:
76%

Megtartottam a leánykori nevem. Ahogy már előttem is írták, a „Kiss Józsefné”-féle megoldás nem tetszik, olyan, mintha a házasság teljes személyiségvesztéssel járna, az ember a férje „ligandumává” válna csupán. Ráadásul számomra megjegyezhetetlen, pl. a tanítónők nevét képtelen vagyok megjegyezni, míg meg nem tudom a keresztnevüket… az ember csak tobzódik a sok ilyen-olyan -né-ben. :)

Másrészt szeretem is a nevemet, nem akartam sosem, hogy más legyen.

Harmadrészt nem érdekel, hogy az idegenek tudják-e, hogy férjnél vagyok vagy sem (jegygyűrűnk sincs), nem is igazán értem, miért kellene, hogy érdekeljen, hogy tudják-e. Egy kapcsolat tartóssága szerintem nem a házasságon és annak velejáróin múlik.

Negyedrészt, ha már egyenjogúság, akkor miért én vettem volna fel a nevét, miért nem ő az enyémet? :)

Ismerek olyan lányt, akinek háromszor változott meg a neve 10 év alatt a válás-újraházasodás által, ami elég vicces szerintem (nem a válás, hanem az, hogy folyton máshogy hívják, új személyi, mire megszokná a nevét, már megint másképp kell bemutatkoznia).

2012. aug. 1. 18:35
 12/51 anonim ***** válasza:
72%
Ugyan még nem állok házasság előtt, de azt tudom, hogy a lánykori (mostani) nevemet mindenképp megtartom, és hogy xy-né sem leszek. Vagy marad teljesen a vezetéknevem, vagy pedig kötőjellel felveszem a férjem nevét.
2012. aug. 1. 18:35
 13/51 anonim ***** válasza:
10%

Én Kissné Horváth Klára leszek. Így meg van, hogy férjnél vagyok, de mellette teljes egészében megmarad a leánykori nevem is. Nekem ez tökéletesen logikus választás.

Viszont van, amit már undorítónak tartok: hogy a férfi is felveszi kötőjelesen az asszony családnevét...

2012. aug. 1. 18:41
 14/51 anonim ***** válasza:
91%

(11. vagyok újra)

Miért aggódsz azon, hogy mások mit szólnak ahhoz, hogyan fognak téged nevezni az esküvő után? Ismersz olyat, aki helytelenítené, ha megtartanád a neved?

Ha érdekel, kik melyik formát választják, olvasd el ezt a tanulmányt a házasság utáni névviselési szokásokról:

[link]

2012. aug. 1. 18:43
 15/51 anonim ***** válasza:
90%

anyukám 20 éve házasodott és felvette apu vezetéknevét családi nyomásra (pedig nem szerette volna), de aztán vissza is változtatta az eredetire, mert apumék sokan voltak testvérek, és mikor bemutatkozott, mindenki azt hitte, hogy ő is egy a "Kovács-lányok" közül :)

ha én férjhez megyek, maradok a lánykori nevemnél. egyedi és jól hangzik. meg ez én vagyok

2012. aug. 1. 18:52
 16/51 anonim ***** válasza:
76%
Is-is. Kötőjeles lettem. DE A FÉRJEM IS! :) Ő nem akarta megtartani a nevét (ugyanúgy hívják, mint az apját, ami bonyodalmakhoz vezetett nem egyszer), és én úgy voltam, hogy szívesen megtartottam volna a vezetéknevem (kihaló családnév ezen a vonalon), de mégis jelezni szerettem volna, hogy férjnél vagyok. Szóval kombináltuk a kettőt: nem hal ki a nevünk, és ő már más néven fut, mint az apja.
2012. aug. 1. 18:54
 17/51 anonim ***** válasza:
79%
Én az első házasságomban X-né Y ildikó voltam. utáltam, sosem tudtam megszokni. A második házasságomban felvettem a férjem vezetéknevét, úgyhogy most Z ildió vagyok. Imádom. A saját vezetéknevemet nem akartam megtartani mert egyrészt az apám, ami rám hagyta ezt a nevet soha rám sem tojt, másrészt amúgy is egy tucat név volt, minden második ember neve az. A mostani férjem vezeték neve szép magyar, hangzatos név, nekem így tökéletes.
2012. aug. 1. 19:03
 18/51 anonim ***** válasza:
52%
Én kötőjelesen fogom felvenni a vőlegényem nevét :) Né semmilyen formában sem akartam lenni, olyan tulajdonszaga van, ráadásul öregesnek találom. A vezetéknevét önmagában nem akartam felvenni, leginkább azért, mert a bátyjának nemrég született kislánya, akinek a keresztneve hasonlít az enyémhez (Dóra-Dorottya), szóval már van a családban Dóri. Nem akartam megtartani önmagában sem a nevem, így marad a kötőjel. :) De a gyerekeink az ő vezetéknevét fogják csak kapni, mert így sem túl rövid, nem akarok kiszúrni velük.
2012. aug. 1. 19:11
 19/51 anonim ***** válasza:
51%
Én X-né X Y lettem és imádom!!! Ha csak átcserélem a vezetéknevet, abból nem derül ki, hogy a férjem vagy a testvérem....
2012. aug. 1. 19:13
 20/51 anonim ***** válasza:
80%
Megtartottam a leánykori nevem,nem szeretném,hogy ha xy- nének hivnának,ez nem tetszik,szeretem a nevem 29 évig jó volt,a férjemet meg nem érdekli.
2012. aug. 1. 19:31
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!