Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Gyorsan eldöntötted, hogy házasságkötés alapján mi lesz a "neved"?!
én azt szeretném hogy a párom ...-né legyen, ő meg a neveink hosszúsága miatt, a vezetéknevem akarja felvenni az ő vezetékneve helyett.
Pl.: Szabó Szabina helyett Kovács Szabina.
Viszonylag gyorsan.
Mindkettőnknek szép és ritka neve van, úgy eleinte kötőjelesen akartam felvenni, de végül amellett döntöttem, hogy az enyémet elhagyom, és a férjem vezetéknevét veszem fel. Egyrészt az apámmal már beszélő viszonyban sem vagyunk, másrészt azt akarom, hogy ugyanaz legyen a vezetéknevem, mint a férjemnek és a leendő gyerekeinknek.
A né-s változat soha semmilyen formában nem tetszett.
Én kötőjelesen veszem fel a külföldi párom nevét.
Mindig is így akartam :)
"régen ez birtokosjelző volt, csak ejtéskönnyítő a "n", valójában XY-é"
Azért tévhiteket ne terjesszünk már. Fonetikailag semmilyen szempontból nem ejthető könnyebben a Józsefné, mint a Józsefé, még magánhangzóra végződő neveknél is köznyelvben inkább egy j tolódik be automatikusan a két magánhangzó közé ("Attilájé"). A -né nem birtokosjelző, hanem a magyarban ez jelentette a nőnemet (a -nő és -né eredetileg azonos jelentésű volt, később vált külön, tehát a "fogadósné" nem mindig a fogadós feleségét jelentette, hanem női fogadóst, és az asszonynevek is előfordultak -nő alakban, pl. Józsefnő - keress rá google-n).
Kovács-Tamás Erika: egy unokatesóm ugyanígy van vele, férfinév a vezetékneve, de ő azt tette előre, Tamás-Kovács formában, így is lehet :)
""régen ez birtokosjelző volt, csak ejtéskönnyítő a "n", valójában XY-é"
Azért tévhiteket ne terjesszünk már. Fonetikailag semmilyen szempontból nem ejthető könnyebben a Józsefné, mint a Józsefé, még magánhangzóra végződő neveknél is köznyelvben inkább egy j tolódik be automatikusan a két magánhangzó közé ("Attilájé"). A -né nem birtokosjelző, hanem a magyarban ez jelentette a nőnemet (a -nő és -né eredetileg azonos jelentésű volt, később vált külön, tehát a "fogadósné" nem mindig a fogadós feleségét jelentette, hanem női fogadóst, és az asszonynevek is előfordultak -nő alakban, pl. Józsefnő - keress rá google-n)."
Pontosan, az összes ismerősöm azóta kántálja ezt a birtokos dolgot, mióta olvasták annak a degenerált Csernusnak a könyvét. Elég nevetséges, hogy ilyenekre hegyezi ki a problémát, hogy ja azért van baj, mert takard le a nevedben a N-t és láthatod, hogy JózsefÉ vagy blablabla. Ráadásul pont ő osztja az észt párkapcsolati ügyekben, mikor maga is egy csődtömeg.
Még ugyan nem vagyok házas, de valamilyen formában mindenképp fel szeretném venni a férjem nevét, viszont mivel szeretem és nem mindennapos a vezetéknevem, azt is megtartanám. Így én is a kötőjeles formátumot választanám.(Legyenek bármilyen hosszúak is a vezetéknevek!)
Te csak jelezheted, hogy mit szeretnél, de ő fogja használni.
Szóval szerintem Kovács-Szabó Szabina
"Kovács-Tamás Erika: egy unokatesóm ugyanígy van vele, férfinév a vezetékneve, de ő azt tette előre, Tamás-Kovács formában, így is lehet :)"
Igen, tudom, hogy így is lehet, de ... A leírt nevek nem az igazi neveink. A párom neve is egy gyakori, mindennap használt szó, nem tipikus vezetéknév. (gondolok itt pl Kovács, Nagy, Kiss, ... stb) Teljesen mindegy melyikünk neve lenne elől kötőjeles formában, mindenképpen hülyén nézne ki/hangzana. Ezért meredtem a -né és a lánykori nevem verziónál.
Én már régen eldöntöttem, hogy nem leszek senkinek a -né-ja... nekem ez nem tetszik.. pl Kis Pistáné és azt sem tudják mi a keresztnevem, mindig mondjam mellé... nem
Kötőjelesen nem lett volna jó, mert nagyon nem passzol a vezetéknevünk, meg különben is örülök, hogy ledobhattam apám nevét, aki állandóan terrorizált gyerekkoromban.
Így csak a vezetéknevét vettem fel a férjemnek, szerintem nem olyan mintha a testvére lennék, hiszen kézenfogva sétálunk és csókolózni is szoktunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!