Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A házassági szerződés miatt nem akar feleségül venni?
A párom nem tartja jó dolognak a házassági szerződést, azt mondja azért akarok íratni, mert már most a váláson gondolkozom. Pedig ez nem igaz, de kaptam a szüleimtől egy teljesen berendezett családi házat és autót. És ha esetleg az évek során úgy alakul, hogy válással végződik a kapcsolatunk, akkor nem szeretném neki a felét odaadni a házamnak, hiszen az én szüleim dolgoztak meg érte.
Pedig neki tudnia kéne milyen ez a helyzet, hiszen a szülei elváltak, és ott sok probléma volt a vagyonmegosztással, az egyik fél alaposan lehúzta a másikat.
Hogyan tudnám meggyőzni a páromat, hogy ettől én szeretem őt, ez csak egy biztosíték vész esetére?
"A házassági szerződés miatt nem akar feleségül venni?"
Lehet, hogy amiatt. De az is egy szempont, amit esetleg érdemes átgondolni, hogy "csak úgy" nem akar nősülni, de vitázni sem veled, ezért egyszerűen ráfogja a dolgot a házassági szerződésre.
A házasság előtt szerzett vagyon magánvagyonnak számít, azt nem osszák szét a váláskor. Ha van papír róla, hogy a ház már a Te neveden volt előtte is.
Előbb olvasgasd az 1952 évi IV. családjogi törvényt, és akkor nem kell fölöslegesen megbántanod a másikat holmi fölösleges szerződésekkel meg kidobni a pénzt közjegyzőre, ügyvédre.
"28. § (1) A házastárs különvagyonához tartozik:
a) a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,
b) a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,...."
Persze a következő bekezdés szerint egyes különvagyont alkotó vagyontárgyak 15 évnyi házasság után közösnek számítanak, de a ház nem lesz az, ezt onnan tudom, hogy a szüleim 20 év után váltak el és nem kellett házat osztani, mert már előtte apámé volt. Pont.
Az ügyvéd meg nyilván nem fogja azt mondani a sok tájékozatlan vagyonféltőnek, hogy nem szükséges ilyen pitiáner dolog miatt szerződést írni, nincs értelme, mert lehúzhat vele 60 000 magyar pénzre. Én se beszélnélek le róla. ű
Ha van pénzed és neked jól esik magadat és a párodat fölösleges dolgokkal traktálni akkor írassál papírt.
Mindenképp irass szerződést, mert ezzel a függetlenségedet biztosítod be. Az anyagi javak, amelyek most nincsenek, de később te magad dolgozol meg értük, azok szerintem téged illetnek és így a tieid is maradhatnak egy esetleges válás után. Igaz ugyan, hogy ami házasságkötés előtt a tied volt, az a tied is marad, de lám máris jönnek a problémák: magas költségű felújítás, amibe a leendő férjed pénzzel beszáll, tehát mivel az ingatlan értéke megváltozott, ezért válás esetén ő azt is momdhatja, hogy az az övé, hiszen a csempét is ő vette, meg különben is ő betonozta a kocsifeljárót a haverokkal! 25év távlatából nem minden olyan egyértelmű, hogy mi kié.
A másik: akivel egykoron házasságot kötöttünk az valószínűleg nem ugyanaz az ember lesz, mint 25 évvel korábban, mert mindannyian változunk. A kérdés, hogy a két fél kapcsolatát a változásuk megerősíti, vagy szétzilálja? Ezt pedig a jelenben senki a világon nem tudja megmondani.
Szerintem ragaszkodj a szerződéshez, ha nagyon ellenkezik, akkor kezdj el morfondírozni, hogy vajon miért.
13/15, igazad van, de a különvagyon helyébe lépő vagyon is közös tulajdon lesz 15 év után, márpedig egy kis lakást később óhatatlanul nagyobbra cserélnek, ha jönnek a gyermekek.
Tehát érdemes szerződést írni, és 60e helyett ma már 20-30.000-ért is megírnak egy ilyen szerződést.
Kérdezőnek:
hagyd ott ezt a barmot, találsz másik pasit is még.
most kiderül melyik neked a fontosabb
az se baj ha az autó meg a ház
csak akkor nincs házasság
Egyszerűen mondd meg neki, hogy gondoljon a szüleire, nem lenne jó, ha esetleg ti is így járnátok.
No meg: a tüske már úgyis benne van, miszerint már most a váláson gondolkozol, úgyhogy akár nyugodtan alá is írhatja.
Különben nagyon nem értem ezt a szerződésellenességet. Velünk per pillanat az a helyzet, hogy nekem nincs semmim, a páromnak igen. Emiatt ha oda jutunk, úgy érzem, pont nekem kell mondanom, hogy kössünk szerződést. Az tiszta ügy, az írás megmarad. Így adott esetben senki nem követelhet olyasmit a másiktól, ami nem jogos. 15-20 év után ugyanarra a dologra nagyon durván különbözőképp tudnak emlékezni az emberek minden rosszindulat nélkül is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!