Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Csak és kizárólag 18 év felettiek lehetnek esküvői tanúk? Mert a párom és én is a testvéreinket szeretnék felkérni de akkor még egyikük sem tölti be a 18-at! Meglehet ezt valahogyan oldani?
Szerintem meg lehetnek tanúk, mivel gondolom 14 évesek azért már elmúltak, és én úgy tanultam, hogy korlátozottan cselekvőképesek innentől kezdve, azaz tehetnek jognyilatkozatot. De a legjobb lenne az anyakönyvvezetőt megkérdezni.
"Korlátozottan cselekvőképes kiskorúak jognyilatkozatai [szerkesztés]
Maga is tehet jognyilatkozatot, ám érvényességéhez főszabály szerint a törvényes képviselőjének(pl.szülők) az előzetes belegyezése vagy utólagos jóváhagyása szükséges. Ha a törvényes képviselő a jóváhagyást megtagadja, úgy a kiskorú nyilatkozata semmis. Ha a kiskorú kérte az engedélyt, akkor addig – amíg a törvényes képviselő nem dönt a belegyezéséről vagy megtagadásáról – függő jogi helyzet áll elő. Az a fél akire nézve ebből a helyzetből a jogszerzés reménye származik, várományosnak nevezzük. Ha a függő jogi helyzet túl hosszú ideig tart, és ezalatt a kiskorú nagykorúvá válik – cselekvőképes lesz – úgy maga dönt függő jognyilatkozatainak érvényessége felől."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!