Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Hogy vegyem fel a nevét a...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hogy vegyem fel a nevét a vőlegényemnek házasságkor?

Figyelt kérdés

Most csak példa neveket irok, hogy melyik lenne a legjobb...

Kissné szabó piroska

Kiss-Szabó Piroska

Nyáron lesz az esküvőm, de már most annyira izgulok :)

Ti hogy használjátok akár bemutatkozáskor, akár aláiráskor?

2010. nov. 11. 18:52
1 2 3
 11/23 anonim válasza:
50%

én kötőjelesen vettem fel mégpedig azért, ha kimegyünk külföldre dolgozni, értsék a külhoniak is a nevemet, ne zavarja meg őket a -né tag. Ez olyan mint a szlovákoknál az -ová. Szerintem hót béna.

Viszont a férjem nevét szerettem volna viselni és a testvéri megoldás nagyon nem volt szimpi.

Bemutatkozáskor sokszor csak a lánykorit használom. (úgysem jegyzi meg senki)

2010. nov. 11. 19:21
 12/23 anonim ***** válasza:
37%

Az első verzió szerint vettem fel én is. Sokat írok alá szintén, de rövidítve: Kissné, sőt receptet csak Kné. (Persze nem ez a nevem, csak a te példádat használom).

Sok boldogságot :o)

2010. nov. 11. 19:23
 13/23 anonim válasza:
37%
a kissné sz. piroska jobban hangzik! amikor én mentem férjhez én is igy választottam ki mondjuk sok választásom nem volt mert a férjem arab
2010. nov. 11. 19:23
 14/23 A kérdező kommentje:
19:18-as tőled kedvesebb válaszra nem is vártam....te vagy a jövőlátó vagy mi???? (ne egyél mert ugy is éhes leszel)!!!
2010. nov. 11. 20:07
 15/23 anonim ***** válasza:
55%
Én megtartottam a lánykori nevem. Mind a kettőnknek elég karakteres, szép neve van, együtt, -né-vel túl hosszú lenne, a kötőjeles meg vicces. :)
2010. nov. 11. 20:57
 16/23 anonim ***** válasza:
55%
Én is megtartottam a lánykori nevemet, de a kötőjeles változat is tetszik (csak lusta voltam iratokat cseréltetni, plusz nálam még bezavar egy Dr. is). A gyerekeink kötőjelesen kapták mindkettőnk keresztnevét, és nagyon jól hangzik!
2010. nov. 11. 21:16
 17/23 anonim ***** válasza:
74%

A Cosmopolitanból kimásolok neked egy részt (lehet kicsit hosszú lesz, de erről szól).

Ma már sokféle házassági név létezik, szemben azzal, hogy a nagyanyáink maximum a "né" szócskát kapták a férjük neve után. Utánajártunk, melyek mostanában a legnépszerűbb választások.

Képzeletbeli toplistánk első helyezettje: kötőjellel mindkét vezetéknév használata. Ilyen esetben a törvény lehetőséget ad arra is, hogy eldöntsd, melyikőtök neve álljon elöl. Így, ha például Kiss Annának hívnak, a párod pedig Nagy Elemér, a neved lehet tetszés szerint Nagy-Kiss Anna vagy Kiss-Nagy Anna. Ha ezt a verziót választjátok, rajtatok áll, hogy a születendő utódok csak egyikőtök nevét viseljék-e, vagy az all in változat lesz a nyerő. A statisztikák szerint a kötőjeles lehetőséggel a párok 49%-a élt 2009-ben.

A menyasszonyok 32%-a választotta tavaly azt, hogy megtartja saját nevét, és így névleges önállóságát is. Ha inkább ezt a formát részesíted előnyben, annak gyakorlati haszna is van: nem kell minden iratodat újra elkészítened.

A dobogó harmadik fokán áll az, hogy teljes egészében felveszed a férjed családi nevét. Tehát Kiss Annából lehetsz Nagy Anna.

Az új változatok megjelenése mellett sokan még mindig a jól bevált "né" szócskát biggyesztik hozzá a férjük nevéhez. Ebből a legtöbben a férfi családnevét ragozzák, majd hozzáillesztik a leánykori nevüket. (Tehát a példaházasságunknál maradva, Nagyné Kiss Anna lesz.)

Ettől kevésbé gyakori mindkét név teljes használata (Nagy Elemérné Kiss Anna).

A toplista végén a hagyományos, teljes leánykori név elvesztése végzett (Nagy Elemérné). Mindhárom esetben a leendő gyermek automatikusan a férj családnevét viseli majd.

A legfrissebb trend szerint a páros is felveheti a te vezetéknevedet. A pasik nagy része idegenkedik ettől a megoldástól, általában olyankor választják, ha neheztelnek családjukra, vagy nem kötődnek hozzájuk, például intézetben nőttek fel.

Na ennyi lenne, szerintem hasznos dolgok vannak benne :)

2010. nov. 11. 22:14
 18/23 anonim ***** válasza:
Én megtartottam a nevem és -nével felvettem a férjem vezeték nevét. Tehát a tieid közül az első verzió. Bemutatkozni, -néként szoktam. Hisz engem már így havnak. :)
2010. nov. 12. 09:52
 19/23 anonim ***** válasza:

Szia!

Nekem is az első változat tetszik, és majd így szeretném a nevemet is átíratni. A "testvéries" már csak azért sem tetszik, mert, aki nem ismert az esküvő előtt, az azt is hiheti, hogy nem vagy házas. A második meg úgy alapból nem jön be, pedig a két sógornőm ezt a fajtát választotta.

23/Nő

2010. nov. 12. 10:40
 20/23 anonim ***** válasza:
Az miért gond, ha azt hiszi rólad valaki, hogy nem vagy házas?
2010. nov. 12. 10:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!