Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogy vegyem fel a nevét a vőlegényemnek házasságkor?
Most csak példa neveket irok, hogy melyik lenne a legjobb...
Kissné szabó piroska
Kiss-Szabó Piroska
Nyáron lesz az esküvőm, de már most annyira izgulok :)
Ti hogy használjátok akár bemutatkozáskor, akár aláiráskor?
én kötőjelesen vettem fel mégpedig azért, ha kimegyünk külföldre dolgozni, értsék a külhoniak is a nevemet, ne zavarja meg őket a -né tag. Ez olyan mint a szlovákoknál az -ová. Szerintem hót béna.
Viszont a férjem nevét szerettem volna viselni és a testvéri megoldás nagyon nem volt szimpi.
Bemutatkozáskor sokszor csak a lánykorit használom. (úgysem jegyzi meg senki)
Az első verzió szerint vettem fel én is. Sokat írok alá szintén, de rövidítve: Kissné, sőt receptet csak Kné. (Persze nem ez a nevem, csak a te példádat használom).
Sok boldogságot :o)
A Cosmopolitanból kimásolok neked egy részt (lehet kicsit hosszú lesz, de erről szól).
Ma már sokféle házassági név létezik, szemben azzal, hogy a nagyanyáink maximum a "né" szócskát kapták a férjük neve után. Utánajártunk, melyek mostanában a legnépszerűbb választások.
Képzeletbeli toplistánk első helyezettje: kötőjellel mindkét vezetéknév használata. Ilyen esetben a törvény lehetőséget ad arra is, hogy eldöntsd, melyikőtök neve álljon elöl. Így, ha például Kiss Annának hívnak, a párod pedig Nagy Elemér, a neved lehet tetszés szerint Nagy-Kiss Anna vagy Kiss-Nagy Anna. Ha ezt a verziót választjátok, rajtatok áll, hogy a születendő utódok csak egyikőtök nevét viseljék-e, vagy az all in változat lesz a nyerő. A statisztikák szerint a kötőjeles lehetőséggel a párok 49%-a élt 2009-ben.
A menyasszonyok 32%-a választotta tavaly azt, hogy megtartja saját nevét, és így névleges önállóságát is. Ha inkább ezt a formát részesíted előnyben, annak gyakorlati haszna is van: nem kell minden iratodat újra elkészítened.
A dobogó harmadik fokán áll az, hogy teljes egészében felveszed a férjed családi nevét. Tehát Kiss Annából lehetsz Nagy Anna.
Az új változatok megjelenése mellett sokan még mindig a jól bevált "né" szócskát biggyesztik hozzá a férjük nevéhez. Ebből a legtöbben a férfi családnevét ragozzák, majd hozzáillesztik a leánykori nevüket. (Tehát a példaházasságunknál maradva, Nagyné Kiss Anna lesz.)
Ettől kevésbé gyakori mindkét név teljes használata (Nagy Elemérné Kiss Anna).
A toplista végén a hagyományos, teljes leánykori név elvesztése végzett (Nagy Elemérné). Mindhárom esetben a leendő gyermek automatikusan a férj családnevét viseli majd.
A legfrissebb trend szerint a páros is felveheti a te vezetéknevedet. A pasik nagy része idegenkedik ettől a megoldástól, általában olyankor választják, ha neheztelnek családjukra, vagy nem kötődnek hozzájuk, például intézetben nőttek fel.
Na ennyi lenne, szerintem hasznos dolgok vannak benne :)
Szia!
Nekem is az első változat tetszik, és majd így szeretném a nevemet is átíratni. A "testvéries" már csak azért sem tetszik, mert, aki nem ismert az esküvő előtt, az azt is hiheti, hogy nem vagy házas. A második meg úgy alapból nem jön be, pedig a két sógornőm ezt a fajtát választotta.
23/Nő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!