Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Eljegyzés » Ciki felvenni fiuken a lany...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Ciki felvenni fiuken a lany nevet?

Figyelt kérdés
A baratnom azt szeretne ha en is felvennem az o nevet is egyreszt mert nincs testvere es szeretne ha az o neve is tovabb oroklodne a masik amivel nem igazan ertek egyet mert szerinte igy igazsagos, ha o felveszi az enyemet vegyem fel en is az ovet. Van ilyen ferj aki felvette a felesege nevet is?
2019. ápr. 29. 15:51
1 2 3 4 5
 31/49 anonim ***** válasza:
10%

"Változik a világ, a nők nem másodrangú állampolgárok"

Mi volt abban másodrangú, ha éreztették, a -né-vel, hogy tartoznak valakihez?? Örömmel vették fel a férjük nevét! Ja, hogy ez már ciki, nehogy látszódjon egyből, hogy férjezettek.

A személyi számotokat nem akarjátok egyesre változtatni? Hát mi az már, hogy a tietek kezdődik kettessel???

2019. ápr. 29. 17:23
 32/49 anonim ***** válasza:
88%

"Pl. nem értem meg a Nagykovácsovics-Kisferencsik Katalin Alexandra neveket, egyik ismerősöm hasonlóan hosszú, kettős utóneves nevet választott a gyereknek. Képzeljétek el ha a lányka férjhez megy, vagy a munkahelyén teljes nevét kell naponta 200X leírnia."

Ő lehet az NKKA, az már egész komolyan hangzik, mint valami behajtó hivatal. Mondjuk nyilván szívás valamilyen szinten.

De vicces, amik kijönnek ezekben a kommentekben. Férfi elutasítja a neje nevét = oké, nő elutasítja a férje nevét = nőuralom. Egek.

2019. ápr. 29. 17:40
 33/49 anonim ***** válasza:
8%
Szerintem fura, igen. A férfi a családfő, ha hozzámegyek valakihez, akkor kiérdemli, hogy felvegyem a nevét és igy legyünk egy család. Rosszul érezném magam, ha máshogy hívnák a gyerekeimet és/vagy a férjemet mint engem.
2019. ápr. 29. 18:28
 34/49 anonim ***** válasza:
81%

Ha a nő felveszi a férj nevét, akkor tudják, hogy házas. De a férfi neve nem változik, így róla nem tudják, hogy felesége van. Szerintem az a korrekt, ha a férfi is felveszi a feleség nevét.

Egyébként Németországban már nem jellemző, hogy felveszik egymás nevét a párok, ezenkívül egyre több gyermek kapja az édesanyja vezetéknevét, még házasok esetén is.

2019. ápr. 29. 18:48
 35/49 anonim ***** válasza:

Nem gondolom cikinek, számos ok lehet a férfi részéről: pl az is elképzelhető, hogy gázos vezetékneve van vagy csak rossz a kapcsolata az apjával és szabadulna az eredeti vezetéknevétől.

A kötőjel is mindenkinek a maga dolga. Több nőismerősöm kötőjellel vette fel a férj nevét, de a férjek sehol nem vették fel ugyanígy a nő vezetéknevét. De ha felvették volna, nekem az se lenne furcsa.

hozzáteszem, szerintem a kötőjeles nevek 90%-ban borzasztóak így együtt, így én biztos nem ezt fogom választani, a férjem meg megmarad a saját nevén. Teljesen jól van ez így, ha akarok én is megmaradhatok a saját nevemen.

"Rengeteg nőt zavar, ha örökre eltűnik az eredeti vezetékneve"

Az sosem tűnik el. :)) Az összes hivatalos papíron fel kell tüntetni.

2019. ápr. 29. 20:05
 36/49 anonim ***** válasza:
100%
Barátnőm fia csinálta így, szóval ők mindkettőjük nevét viselik mindketten. Amúgy még jót is tett a srác nevének, hogy a vezetékneve után kötőjellel ott a lány vezetékneve, és úgy jön a srác keresztneve, sokkal szebb hangzású lett a teljes neve így:)
2019. ápr. 29. 20:10
 37/49 anonim válasza:

Már miért is lenne ciki? Nekem számos olyan ismerősöm van, ahol a férj is felvette a feleség nevét és fordítva. Sőt olyanok is vannak, ahol a nő egyáltalán nem is vette fel a férj nevét, mert imádta a saját nevét vagy nem passzolt stb.

Én se fogom felvenni a férjemét, mert nekem külföldi nevem van apukám által és rém idiótán hangzik az ő magyar vezetéknevevel. Nálunk ebből senki nem problemazott. Nem ezen múlik a férfiasság, az már rég rossz, ha valaki tényleg ebben meri a ferfiassagat és cikinek gondolja, hogy élete szerelmének a nevét kölcsönösen felvegye. Az nem érv, hogy régen is felvették a férjük nevét a nők, meg mindneki né volt.. Na és? Azóta eltelt jó pár év, csak azért mert valami régen szokás volt, nem kell ma is ahhoz ragaszkodni. Szerintem ez régen is egy baromság volt, mára meg pláne.

Mindenkinek van saját neve, nem értem miért kéne teljesen eltüntetni, persze szigorúan csak a nőknek. Mi is egyenrangúak vagyunk és a férfiaknak sem telik semmivel sem többe felvenni a nő nevét, mint fordítva!

2019. ápr. 29. 20:29
 38/49 A kérdező kommentje:
Na gondolkoztam es arra adjon nekem valaki valaszt hogy mi lesz ha a gyerekem is ferjhez megy mondjuk es akkor hogy fogjak hivni? en adom neki pl azt a nevet hogy kiss-kovacs borbala na mar most ha o ferjhez megy es mondjuk ott is ezt a megoldast akarjak na akkor hogy lesz? :D egyre csak halmozodnak a vezetek nevek? amugy olvasgattam a kommenteket egyet ertek azza hogy valtozik a vilag de akkor nem kenne a holgyeknek is megkerni a fiuk kezet? erre nagyon kivancsi vagyok ki mit reagal, mert ugye ha egyenjogusag van akkor ez is beletartozik ebbe :)
2019. ápr. 29. 20:30
 39/49 piroska és a farkas ***** válasza:
Mintvemlítettem, nàlunk a férjem szerette volna, ha megkaphatja a nevem, és nemcsak én az ő nevét, ezzel is ki szerette volna fejezni, h ő màr vkihez tartozik. Ami pedig a gyerekeink kötőjeles nevét illeti, ha majd aktuàlis lesz a hàzasodàsuk, szépen eldöntik, h mit és hogyan szeretnének vàtoztatni a vezetéknevükön.
2019. ápr. 29. 20:48
 40/49 anonim ***** válasza:

Cikinek már nem annyira ciki, mint 10 éve, de azért még nem is megszokott. Ha mindketten ezt akarjátok, hát hajrá. Ha te nagyon nem akarod, akkor még mindig az a legjobb kompromisszum, hogy mindenkinek marad az eredeti neve.

Én személy szerint nem vettem volna fel a feleségem nevét, így is elég hosszú és bonyolult, minek még jobban bonyolítani az életet. Az ő névválasztásába nem szóltam bele, ő maga választotta, hogy Xné Y.Z. lesz. Megkérdeztem, hogy jól meggondolta-e, mert ezzel a névvel minden hivatalban, telefonon bediktálásnál gondja lesz. Meggondolta, ő akarta. :)

Na de térjünk vissza az eredeti kérdéshez. Házasságkötéskor el kell dönteni a leendő gyerekek vezetéknevét, amit az első gyerek megszületéséig van lehetőség megváltoztatni. Utána már a testvérek esetén nincs választási lehetőség. A lehetőségek a következők:

- Ha felveszitek egymás nevét: X-Y Z1 (vagy Y-X Z1) és X-Y Z2, akkor a gyerekek is kötelezően X-Y vezetéknevűek lesznek.

- Ha a feleséged Xné Y.Z. vagy X.Y-né lesz, akkor a gyerekek csak a te vezetéknevedet, azaz X-et viselhetik.

- Ha megtartjátok a születési neveteket, akkor akár a tiéd (X), akár a feleséged (Y), akár kötőjelesen mindkettőtökét megkaphatják a gyerekek (X-Y vagy Y-X)

Még egy fontos korlátozás van, egy embernek maximum két vezetékneve lehet, halmozódásra nincs lehetőség. Tehát ha a gyereked már X-Y elvesz egy Z-Q vezetéknevűt, akkor házassági vezetéknevük se lehet 3-4 tagú és a leendő gyerekeik vezetékneve sem, maximum 2 tagú lehet.

2019. ápr. 29. 20:48
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!