Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Vajon? Normális válaszokat várok! Kérdés lent!
Nekem 3kérdésem lenne,ami ehez kapcsolódik...
1. Igaz,én még csak 16éves vagyok,és a barátom most fogja tölteni a 18-at,de az első kérdésem az lenne,hogy ha összeházasodunk esetleg,majdan,akkor hogy lehet templomi,ha én megvagyok,ő meg nincs megkeresztelve?Elég,ha megkeresztelik,vagy járni kell esküvő elött templomba?
2. Ha én is betöltöm a 18-at,akkor rögtön lehet már házasodni?
3. 18év alatt ha megkéri a kezemet,akkor az is jogos,vagy még nem is lehet?
Kérlek normális válaszokat írjatok?Csak kíváncsi vagyok rá?(A kérdések nem csak rólam és a barátomról szól!)
Már most megkérheti.
18 évesen szülői engedély nélkül hozzámehetsz.
Őt meg kell keresztelni, és járnotok kell jegyesoktatásra.Bár papja válogatja...
16 évesen szülői engedélyhez kötött a házasság, de 18 évesen már simán elvehet engedély nélkül is.
Katolikusoknál nem elég a megkeresztelkedés, elsőáldozás, stb jegyeskoktatás..reformátusoknál nem tudom
Nem tudom milyen vallású vagy, de szerintem az lenne a célszerű, ha esküvő előtt bemennétek és megkeresztelné őt a pap/lelkipásztor. Nálunk azért bonyolultabb, mert én református vagyok, párom meg katolikus, de nekem nem szimpi annyira az ő vallása, neki meg az enyém nem. Igaz, nem járunk templomba, de szeretnénk majd templomi esküvőt, de szerintem katolikus lesz belőle.
Érdeklődjetek majd a megfelelő felekezetnél erről.
Ha betöltöd a 18at, akkor rögtön házasodhatsz szülői beleegyezés nélkül. Előtte csak szülői engedéllyel.
Eljegyzésnek semmi jogi kötelezettsége és hátránya nincs, akár 10 évesen is megkérhetik a kezed, nem lesz semmi következménye. Ez csak arról szól, hogy a párod szeretné komolyan gondolni veled, és megkéri a kezed, hogy majd legyél a felesége, ha pedig te is így gondolod, akkor igen-t mondasz. Nem jár semmivel, akár 10 év múlva is összeházasodhattok (vagy épp soha). Ez csak ez jelkép.
Én katolikus vagyok...
Hááát...Már amúgy megkérte a kezem,de gyűrű nélkül,de csak azért,mert nem tudjuk,hogy mi lehet a következménye,jogi szempontból...Eléggé komolyan gondoljuk...De akkor ezek szerint nem lenne semmi baj,ha most megkérné gyűrűvel a kezem...
Köszönöm az eddigi válaszokat :)
Ha valaki nem tudja a választ, inkább ne írjon.
Katolikusoknál elég, ha az egyik fél meg van keresztelve. Ennek eredményeképpen nem zárható ki az áldásból, tök mindegy, mi van a párjával. Nem kell keresztelkedni, áldozni, bérmálkozni stb. Ezt mondja az egyházjog, vagyis nem képezi vita tárgyát, más kérdés, hogy egy csomó pap próbálja szivatni a népet.
Jegyesoktatásra viszont mindenképpen járni kell, a megkeresztelt és a nem megkeresztelt félnek is.
(Mellesleg ha meg akar keresztelkedni, az nem úgy megy, hogy megkeresztelik egyből, hanem ahhoz tényleg járni kell templomba meg hittanra.)
A többit már elmondták.
Én csak annyit fűznék hozzá, kérdező, hogy a legritkább esetekben lesz a 16 éves kori kapcsolatból házasság, ez az élet rendje. Most alakul ki/változik a személyiségetek, nem tudni, mit hoz a jövő. Ne legyél nagyon szomorú, ha mégsem ő lesz a férjed.
*Menyasszony már simán lehetsz:)) én is voltam ötször is:)) mire eljött az igazi:)
Nagyon komoly lehetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!