Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nektek ez beleférne a spórolásba?
De mire spóroltok? Mi a konkrèt terv? Meddig kell elraknotok a "lehető legtöbbet"?
Èn azt gondolom, hogy az ilyen szintű spórolás csak rövidebb ideig tartható, ès meg kell lennie a konkrèt cèljának. Mert èvekig azt nem lehet csinálni, hogy fogunk hoz verjük a garast, ès nem költünk semmi "extra" dologra. Abba beleszürkül az ember, ha állandóan csak a legszüksègesebbeket veheti, ès nem költhet semmire amitől jobban èreznè magát.
Pl. Kitűzitek cèlnak, hogy mondjuk max 2 èv alatt összegyűjtötök egy lakás önerőt. Ès akkor abban a 2 èvben ki kell hozni magatokból a maxot, lehet spórolni ezerrel, megvan a motiváció.
De hogyha "csak úgy" spóroljunk, hogy majd egyszer legyen belőle valami, akkor az meg persze, hogy olyan, hogy a "kötelezőt" fèlreteszi, a többiből meg èl. Így cèltalanul, hosszú távon nincs is èrtelme fukarkodik magunkkal.
Akkor csak az a baj, hogy előre nem szólt neked.
Meg lehetett volna nyugodtan beszélni, hogy a spórolás mellett is most ezt a pénzt elköltheti a hobbijára.
Ahogy valaki írta: csak rövid távon működik az, hogy mindenen spóroltok, és konkrét cél kell hozzá.
Pl. az, ha ki akarnak lakoltatni, elég konkrét cél.
De most itt ilyen nincs.
Igen, ilyenkor jön a kompromisszum.
De azért számold ki, hogy ha évente csak X összeget tudsz félretenni, akkor pont annyival drágulnak közben a házak, szóval 20 év múlva pont ott állsz, ahol most.
Tehát akkor más stratégiát kell kidolgozni.
Adott esetben marad a zsíros kenyér.
És ez különösen veszélyes, ha már az ár háromnegyede megvan: mert ilyenkor az ember igen erős késztetést érez a költésre. Ezer helye van annak a pénznek, és sok ebből még fontos is lenne.
De akkor nem lesz ház.
Nézd, ha a megbeszélt összeget beadta a spórolás kasszába, akkor úgy gondolta, hogy ez azon felül megengedhető, a rugalmas keretet rugalmasan értelmezte.
Nálam ez úgy működik, hogy havonta megspórolok x összeget több módon (nyugdíjpénztár, egészségpénztár, posta megtakarítás, banki lekötések), ezek fix összegek. Ezen felül játszok valamennyivel tőzsdén. Ha jön valami jó ajánlat, és belefér a kiadásaim és megtakarításaim mellé, akkor azt nem sajnálom magamtól, mert lehet, hogy nem lesz több. Nekem a korábban már említett kamera például ilyen volt, tervben volt, kinéztem egy típust olyan tulajdonságokkal, amik kellettek (képminőség, hangminőség, üzemidő egy feltöltéssel... a fontos tulajdonságokból nem adhattam alább, mert nem kizárólag hobbivideózásra kell), de nem volt mindegy, mennyiért (ez drága hobbi, határ a csillagos ég, akár a fotózás), jött egy nagy akció az egyik üzletben, utolsó darabok, 10-20 ezerrel olcsóbb, mint a többi üzletben, lecsaptam rá, mert ennél eddig csak drágább volt, kifutó termék, nincs rá semmi biztosíték, hogy máshol is leengedik az árakat. Nem spóroltam rá külön, a megtakarításaim úgy működnek, hogy van több cél, vannak konkrét célú megtakarításaim és vannak szabadabban felhasználhatók, az utóbbinál amikor valamelyik célom elérhető közelségbe kerül, jön egy jó ajánlat, akkor hozzányúlok a megtakarításokhoz. A szabad célú megtakarítások mellett meg nyugdíjpénztárat majd akkor használom fel, az hosszú távú megtakarítás, az egészségpénztárat meg folyamatosan használom, amikor éppen kell, a lakáscélú is adott időpontig tart, de nem éri meg hamarabb kifuttatni.
Spórolni egyféleképpen hatásos:
ha MINDENEN spórolsz.
Az nem elég hatékony, ha elhatározod, hogy egy havi fix összeget elteszel, a többit meg szabadon elköltöd.
Ez a lazaság!
A spórolás meg ennek pont az ellentéte:
tehát előre azt határozod el, hogy mennyit költesz (fix, szokásos és rendkívüli dolgokat is) - és a többit meg NEM KÖLTÖD EL!
A fix ugye a rezsi, a szokásos a tervezett elavulás (pl. ruhát kell venni adott időnként), a rendkívüli meg az, ha valami tönkremegy, amire MINDENKÉPPEN szükség van.
AMI EZEN FELÜL MEGMARAD, AZT ELTESZED!
És nem, nem költöd el, ha pl. van egy sikeresebb hónapod. Megtartóztatod magad. Ennyivel is közelebb vagy a céljaidhoz.
Mert aztán jön majd kevésbé sikeres hónap is, ahol a tartalékokból kell kivenni.
Ès arra a kis helyisègre mik a konkrèt tervek? Megvan hol szeretnètek, ès kb. mennyibe fájna? Mert ennek tudatában lehetne spórolós tervet kèszíteni.
A ház mennyire távoli terv? A leírásból úgy èrzem annak sincs igazán alapja, csak spóroltok a "vakvilágba".
Azzal van gond, hogy nincsenek igazán megbeszèlt közös tervek, cèlok, amièrt tènyleg èrdemes egy ideig visszafogni a vásárlást.
"Az nem elég hatékony, ha elhatározod, hogy egy havi fix összeget elteszel, a többit meg szabadon elköltöd.
Ez a lazaság!"
Nos, nekem ezzel a módszerrel mégis lett saját lakásom 30 éves koromra, és nem, nem lehetett volna előbb, más körülmények nem voltak elég stabilak hozzá, akárhogy is nézegetem azt az időszakot, semmi többet nem tehettem, hogy hamarabb legyen. Természetesen olyan összeget kell meghatározni spórolásra, amivel reálisan el is lehet érni a célt adott időn belül vagy adott határidőig, és akkor ahhoz tényleg csak akkor kell hozzányúlni, amikor már ott a lehetőség. Nem mindegy, hogy havi 10 ezret spórolsz és 25 ezret szabadon elköltesz hobbira, vagy havi 100 ezret spórolsz, és ezen felül elköltesz hobbira 25 ezret.
Ha ennyi pénzed van, abból így is lehet spórolni.
Általában az embereknek messze bőven nincs ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!