Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogyan oldjátok meg a pénz elosztását? Nálatok is probléma?
Rendszeresen felmerülő probléma nálunk a pénz. Mindketten imádjuk: ő elkölteni, én kuporgatni. Ennek fényében számomra elképzelhetetlen, hogy közös számlán osztozzunk, habár így kezdtük annak idején, de szerencsére hamar érzékeltem a feleségem problémáját, így azonnal különváltunk.
Nagyon egyszerű megoldást alkalmazok: arányaiban elosztottam a kiadást, így csupán ki kell fizetnie a ráeső részét, a maradékkal pedig azt kezd, amit csak akar. No igen, a baj a "mit kezd?" Elkölti, villámgyorsan. És a láncreakció folytatódik. Elfogy a pénze, amit nehezen emészt, és ilyenkor engem támad, amiért nekem van, mert ebből nyilván az következik, hogy igazságtalanul osztottam el. Ahelyett, hogy utánaszámolna a kiadásainak, inkább butaságokkal vagdalózik.
Végső elkeseredettségében pedig jönnek a hülye ötletei, hogy nyissunk közös számlát, az egyikünk fizetését pedig különítsük el. Ha nemet mondok, következik a pszichológia zsarolás, mert akkor nem bízok benne, vannak rejtegetnivalóim. Na most.
- Tényleg nem bízom benne. A francnak sincs folyamatosan kedve azon idegeskedni, hogy mikor és hol szórja a pénzem felesleges dolgokra. Mert sajnos így van.
- Vannak rejtegetnivalóim is, igen. Nem k*rvára, nem drogra, de vannak, amihez semmi köze. A kiadás rám eső részét kifizetem - sőt, jóval többet is annál.
Amikor éppen ezen vitázunk, megszoktam kérdezni, hogy nem volna -e jó neki is, ha néha picit félrerakna? Lemondással jár, de maradna pénze a hónap végére. Erre általában úgy reflektál, hogy én ne okítsam őt a pénzügyekben, mert ugyanúgy elköltöm. Ezt arra érti, hogy alkalomadtán hódolok a hobbijaimnak, és vannak párszázezres költségeim, de a kettőnk közti különbség mégis óriási:
amíg én hónapokig spórolok, és a félretett pénzből finanszírozom a kiadásaimat, addig ő napokon belül elherdálja a pénzt, és nem marad neki semmi.
Összességében az a baj, hogy nincs pénze, nekem pedig van. Hiába próbálom rávezetni, azt támadásnak, okításnak, sőt sokszor kérkedésnek véli, amiért nekem van.
Segítsetek.
Szerintem jó ötlet...
Tehát neked van megtakarításod ugye? Utald át az ő számlájára a fizetést 1-2-3 hónapig engedd neki eltapsikolni és ha a hónap végére nem marad pénze kajára meg a többire majd rájön hogy ezt nem így kellene (persze te meg a saját pénzedből a spóroltból ki tudsz jönni szóval éhen nem halsz majd)
Ez abban az esetben jó ha tényleg minden forintját elkölti, de ha étel stb van csak neki külön pénze nincs akkor ezt felejtsd el:)
Amúgy meg szerintem visszamenőleg lekérdezhetnéd a számlamozgást hogy ő mire költött és átbeszélhetnétek.
A közös számla annyiban nem jó hosszú távon ha van kaja meg az alap dolgok hogy abból soha nem lesz se kocsi se semmi ha elveri...
8-as: "szerencsére hamar érzékeltem a feleségem problémáját" Szal, honnan veszed, hogy élettársak? Ott írja, hogy a felesége. És a főszabályt is kicsit átismételhetnéd, mert "házastársak közös vagyonába tartoznak azok a vagyontárgyak, amelyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek." Tehát tökmind1 ki szerzi, az közös vagyon, feltéve ha nincs házassági vagyonjogi szerződés (mint ahogy írtam...).
Szal, még mindig azt mondom, hogy kp-ban kell gyűjtögetni a lóvét vagy átírni más nevére stb.
kedves utolsó:
ha már mondatokat idézgetsz:
"érzékeltem a feleségem problémáját, így azonnal különváltunk"
Ez ugyanannyi erővel lehet gazdasági közösség megszakítása is, mint a házasság felbontása.
nem kell lepontozni a válaszomat, mert leírtam, hogy az élettársi közösség vagyonjogilag más, mint a házasság.
Én elolvastam az egész mondatot és bár a kérdező is fogalmazhatna pontosabban, azért a "KÜLÖNVÁLTUNK" pontosan annyira lehet válás is, mint a közös kassza megszüntetése.
Mindenesetre én nem pontozgattalak le, borzalmasan kicsinyesnek tartom, főleg azért, mert mint írtam, LEHET, hogy neked van igazad- a kérdező kétértelműen fogalmazott.
Én el tudom viselni mások véleményét, sajnálom, ha ebben nem hasonlítunk egymásra. :)
39N
13:
"hogy közös számlán osztozzunk,"
A közös számlát szüntette meg, ott váltak külön.
végig se olvastam amit írtál, jézusom, majd 40 évesen a %-od miatt izgulsz? :D
Amúgy meg teljesen korrekten fogalmaz, szerintem nem érthető félre.
Hát előző: rólam legalább lehet tudni mind az életkorom, mind a nememet és úgy hiszem értelmes, kultúrált, intelligens választ adtam MINDKÉT szcenárióra anélkül, hogy téged vagy mást alpári módon vagy kevésbé elegánsan minősítettem volna.
Nekem nem baj, hogy te másképp gondolkodsz és még attól sem érzem magam alacsonyabbrendűnek nálad, hogy egy állítást többféleképpen is tudok értelmezni, ezáltal többféle választ is képes vagyok rá adni.
Szép napot neked is.
...a "jézusom, közel 40 éves" :)
Szerintem az, hogy mikor nullázzátok le magatokat, az teljesen egyenrangú. Te 4 havonta kiadsz százezret, ő meg ezt a százezret részletekben költi el 4 hónap alatt.
Attól az még ugyanúgy 100ezer ft.
Az elkölteni való pénzen kívül kellene egy közös megtakarítást csinálnotok százalékos alapon. Nem fog változni a feleséged természete, viszont, ha minden hónap végén ki tud venni ebből a megtakarításból(mikor az ő hobbijára szánt pénzt már felélte) és minden hónap elején ezt az összeget visszapótolja, akkor megoldódnak a gondjaitok. A hobbitokra szánt pénzt nem kellene egymáson számonkérnetek. Te se hozd fel neki, hogy mennyi vackot vesz, és ő se neked a kevés de drága holmikat.
Egyébként kíváncsi vagyok szerinted milyen felesleges dolgokra szórja el a pénzt. Simán el tudom képzelni, hogy mondjuk a hajbalzsamot, körömlakkot, hidratálókrémet, havi fodrászt, ha festi a haját vagy a szőrtelenítőt tartod felesleges kiadásoknak, miközben én ezeket olyan fontosnak tartom, mint a mosóport.
Erre a közös kasszából kellene költeni, mint a te borotvahabodra és arcszeszedre.
Utolsó...
Szerintem ne vessük össze a borotvát meg az arcszeszt ami akár 6 évig is simán kibírja egy kencével ami a borotvahab árának 5x-öse....
Látszik hogy nő vagy... Szerinted ha ő fizeti a nagyobb részt a rezsinek, és a közös dolgoknak akkor miért ő kellene hogy fizesse még ezeket is? Ja és ha tegyük fel a csak mondjuk 140.000 keres a csávó meg 200.000-et és a rezsi nekik 200.000 amibe a csaj mondjuk ad 80-at akkor miért a csávó a hibás aki alapból engedett?
és mégis mi szükség van havonta 60.000 forint értékű hidratálóra, körömlakkra, hajfestékre, fodrászra és ruhára? Közös kassza.... hogyne. Abban mi a közös hogy mindent a csávónak kellene fizetnie?
Ja és ha a csávó meg 100.000-vel szórja a pénzt? Ha neki pl a motor a hobbija amit bütyköl akkor neked mi közöd hozzá főleg ha még az értékét is megtartja? Vagy ha mondjuk Air softozik... ezek mind mind értékállóak egy női ruhához képest... (pff közös költség ami neked kell)
Nem kell változtatnod semmin.
El van osztva a rezsiköltség, és mindenki a saját pénzével gazdálkodik a hónap végéig.
Ha hisztizik, rakd elé a csekkeket és számoljon utána, hogy mit kezd a pénzével, az már az ő problémája.
Vonj vállat és ne állj bele a vitájába, hadd főjön a saját levében.
Ha idővel felfogja a dolgokat, akkor jó, ha nem akkor hadd menjen!
Sziasztok, nálunk is minden közös, és hogy épp az adott hónapban kire költünk és mennyit, az egyedül attól függ, h kinek van épp szüksége cipőre, stb. Felesleges dolgokat nem engedhetünk meg magunknak.
Mi 90e ft-t keresünk fejenként, szval nekünk nincs 40e ft-unk elkocsmázni csak úgy vagy arra sincs pénzünk igazából, hogy bármelyikünk költséges hobbit válasszon magának…
Nincs bajom azzal, aki ezeket megteheti, jó neki.
Szóval nálunk működik a közös kassza, ill. mi gyermekkorunkban is ezt láttuk a szüleinktől, nálunk nem volt „divat” a külön kassza, mindent élére állítva felesben kifizetni... ez olyan fura nekem, persze nem mondom azt, h bizonyos élethelyzetben ez nem előnyös..DE! nekem az is fura, hoyg adott férj és feleség, és az egyiknek van pénze hó végén, a másiknak nincs… igen, tudom, külön kassza…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!