Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Együttélés » Hogyan oldjátok meg a pénz...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hogyan oldjátok meg a pénz elosztását? Nálatok is probléma?

Figyelt kérdés

Rendszeresen felmerülő probléma nálunk a pénz. Mindketten imádjuk: ő elkölteni, én kuporgatni. Ennek fényében számomra elképzelhetetlen, hogy közös számlán osztozzunk, habár így kezdtük annak idején, de szerencsére hamar érzékeltem a feleségem problémáját, így azonnal különváltunk.

Nagyon egyszerű megoldást alkalmazok: arányaiban elosztottam a kiadást, így csupán ki kell fizetnie a ráeső részét, a maradékkal pedig azt kezd, amit csak akar. No igen, a baj a "mit kezd?" Elkölti, villámgyorsan. És a láncreakció folytatódik. Elfogy a pénze, amit nehezen emészt, és ilyenkor engem támad, amiért nekem van, mert ebből nyilván az következik, hogy igazságtalanul osztottam el. Ahelyett, hogy utánaszámolna a kiadásainak, inkább butaságokkal vagdalózik.

Végső elkeseredettségében pedig jönnek a hülye ötletei, hogy nyissunk közös számlát, az egyikünk fizetését pedig különítsük el. Ha nemet mondok, következik a pszichológia zsarolás, mert akkor nem bízok benne, vannak rejtegetnivalóim. Na most.

- Tényleg nem bízom benne. A francnak sincs folyamatosan kedve azon idegeskedni, hogy mikor és hol szórja a pénzem felesleges dolgokra. Mert sajnos így van.

- Vannak rejtegetnivalóim is, igen. Nem k*rvára, nem drogra, de vannak, amihez semmi köze. A kiadás rám eső részét kifizetem - sőt, jóval többet is annál.

Amikor éppen ezen vitázunk, megszoktam kérdezni, hogy nem volna -e jó neki is, ha néha picit félrerakna? Lemondással jár, de maradna pénze a hónap végére. Erre általában úgy reflektál, hogy én ne okítsam őt a pénzügyekben, mert ugyanúgy elköltöm. Ezt arra érti, hogy alkalomadtán hódolok a hobbijaimnak, és vannak párszázezres költségeim, de a kettőnk közti különbség mégis óriási:

amíg én hónapokig spórolok, és a félretett pénzből finanszírozom a kiadásaimat, addig ő napokon belül elherdálja a pénzt, és nem marad neki semmi.

Összességében az a baj, hogy nincs pénze, nekem pedig van. Hiába próbálom rávezetni, azt támadásnak, okításnak, sőt sokszor kérkedésnek véli, amiért nekem van.

Segítsetek.

2016. aug. 18. 13:14
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
100%

nálunk közös minden.

de kérdem én: mi a túrónak vagy vele??

2016. aug. 18. 13:16
 2/26 anonim ***** válasza:
100%

egyszerű a megoldás. a következő hónapban minden számlát és blokkot rakjatok el. szóval az egész rezsi legyen meg papíron,hogy mennyibe kerül. és ezt osszátok el kétfele. így kijön egy reális összeg. nyilván minden hónapban más, mert mondjuk télen több a gázszámla vagy ilyesmi. de kb ugyanannyi átlagban. szóval nem vádolhat meg semmivel,ha ő is látja,hogy tényleg mennyi kiadásotok van.

és szerintem az lenne a megoldás,hogy tanítsd meg bánni a pénzzel. mert nyilván nem tud,hogyha pár nap alatt feléli. ez nem feltétlenül az ő hibája,valószínűleg ilyen nevelést kapott. de ha te megmutatod neki,hogy mit csináljon,hogy legyen pénze hónap végére is,akkor idővel ő is hátha be tudja majd osztani.

az én párom is nagyon rosszul bánt a pénzzel a kapcsolatunk elején. de amilyen az anyja nem is csodálom. de értelmesen elmondatam neki,amikor segítséget kért,hogy miken kéne változtatnia. és láss csodát, 1-2 év eltelt azóta és hónap végéig kitart a pénze és szokott is félretenni. idő volt, de sikerült megváltoztatni. de hangsúlyozom,hogy ő kérte a segítségemet.(mert látta,hogy én be tudom osztani és zavarta,hogy ő nem)

2016. aug. 18. 13:27
 3/26 anonim ***** válasza:
16%
Nálunk is közös minden. Az egyfajta pszichikai gátat vágna közénk, ha elkezdenénk a különcködést akár a pénzügyekben is.
2016. aug. 18. 13:28
 4/26 A kérdező kommentje:

Áruljátok már el ennek a "közösnek" a titkát! :D

Addig oké, hogy vannak közös kiadások, pl. számla, gyerek. És az egyéni kívánságok? Feltételezem, vannak szociális kapcsolataitok. A férj elmegy péntek este sörözni, kicsit kirúg a hámból, és bumm otthagy 40 ezret. Ezt hogy beszélitek meg? Vagy elmentek vásárolni, és megtetszik neked egy méregdrága csizma, viszont a havi büdzsét sem akarod túllépni, mert hát a párod ott hagyta a csizma árát a buliban.

Nem tudom elképzelni sem, hogy ebből sosem adódik konfliktus. Esetleg abban az esetben, ha mindketten magas jövedelemmel rendelkeztek.

2016. aug. 18. 13:34
 5/26 anonim ***** válasza:
93%

mondjuk nem iszik el 40ezret, mert nem alkesz.

és nem veszek méregdrága cuccokat sem, legdrágább egy bőrcsizma, az volt kb 30e

nálunk: minden bevetél megy a közösbe, számlára/kajára/otthonra cuccokat onnan veszünk. ha valakinek van vmi nagyobb kívánság - ez kb 20-25e körül, akkor megbeszéljük és nincs konfliktus, hogy ki mire mennyit költ mert megbeszéljük. érdekes is lenne, ha csak úgy eliszogatna 40e-t, én meg szórnám a pénzt cipőkre ész nélkül! ha ilyen párom lenne, akkor külön kassza! vagyis inkább nem is lennék olyannal, aki kicsit sem tud bánni a pénzzel és nem gondol a jövőre

2016. aug. 18. 13:38
 6/26 anonim ***** válasza:
100%

Számomra a leírtakból az tűnik ki, hogy teljesen más a pénzügyi kultúrátok.

Épp egyik tegnapi kommentemben írtam, hogy egy párkapcsolatban az anyagiakhoz való hozzáállás (pü. kultúra) is van annyira fontos, mint a szexuális.

Nagyon eltérő a gondolkodásotok és hosszú távon vagy működik valamilyen kompromisszum, vagy egyik, vagy mindkét fél egy kicsit akar változni, igazodni, vagy nem együtt járjátok tovább az utat. Sajnálom.

A konkrét esetben amit én csinálnék a helyedben (egyébként a módszereddel a körülményeidet ismerve semmi rossz nincs, csak talán pici finomítás):

- a közös megállapodott összeget akár tehetitek közös számlára is- hagyd, hagy intézze ő a rezsik kifizetését, beszerzéseket belőle, így majd meglátja, megtapasztalja, hogy ténylegesen mire elég a pénz (netbankon te is tudod követni)

- esetleg app-on vagy a hűtőre ragasztott táblázatban, kockásfüzetben, megosztott excelben stb. vezessétek, hogy a havi közös keret pontosan mire ment el

- akármennyire is szegényes a partnered pénzügyi kultúrája, a havi közös költségvetésbe próbálj beépíteni KÖZÖS megtakarítást (pl. havi 5-10 eFt címkézve x belépőjegyre, havi x forint egy közös nyaralásra stb.- a célokat közösen határozzátok meg, de neki "terápiás célzattal" jó lenne, ha átmenetileg egy pici szabad kezet adnál, hogy ő mit gondol olyan közös célotoknak, amire érdemes lenne közösen takarékoskodni)

- akar a párod változtatni a jelenlegi hozzáállásán egyáltalán? Kérdezd meg tőle. Ha igen, akkor talán érdemes időt, energiát fektetned abba, hogy segítesz neki egy új pénzügyi gondolkodásba is beletanulni. Jó pl. a Kiszámoló blog vagy az enpenzem.hu stb. is a fentiek mellett, illetve ha egy picit most nagyobb szvazati jogot adsz neki a közös keret felhasználásában, ahogy írtam. (hogy megtapasztalja a sikerélményt)

Ha a partnered nem akar ezen változtatni és a problémát sem érzi, akkor sokat tenni tényleg nem tudsz.

Bevallom, pénzügyesként én nem tudnék ilyen mentalitású emberrel tartósan együttélni, ha nem látnám a változás iránti hajlandóságát, motivációját. A hangya és a tücsök meséje, tudod...

Jól érzem, hogy a partnered vagy lényegesen alacsonyabb képzettségű nálad, vagy olyan a családi mintája, háttere, amiben ez a "verjük el a pénzt, mert égeti a zsebet" kultúra volt általános? (áruhitelek, hitelkártyák, kölcsönök nyaralásra, esküvőre, részletre vett telefonok, 0 Ft-os autók stb.)

Amíg a bizalmad felé nem 100%-os (bocsánat, de ez számomra nem tenne lehetővé egy tartós együttélést, távolabbi terveket!), addig teljesen jól teszed, ha a megtakarításod csak a tiéd.

Nem jogos, nem etikus arra apellálni semmilyen élethelyezetben, hogy én eltapsolom a részem, a másiknak meg kutya kötelessége mindig kisegíteni/megérteni- nekem ez nagyon taszító tulajdonság, főleg, ha arroganciával párosul.

Te is tudsz egy picit közelíteni az ő felfogásához, ha havonta meghatározol magadnak egy elfogadható keretet és azt most "teszt jelleggel" feléled, elvásárolod- tapasztald meg azt, hogy ez milyen érzést ad neked (nyilván ésszerű kereteken belül), mendj el vele vásárolni, beszélgessetek erről stb.

2016. aug. 18. 13:46
 7/26 anonim ***** válasza:
0%

#6ossal teljes mértékben egyetértek.

Annyit hozzátennék kérdező, hogy a pénzed ne bankszámlán tartsd hanem külön eldugva, vagy szülőknél. Tudom, nevetségesen hangzik, de van egy olyan sejtésem, hogy ez nem fog sokáig így menni és különváltok. Viszont itt lesz a bibi, az a pénz amit te összekuporgattál az is feleződik köztetek (hacsak nem volt házassági szerződés, de feltételezem nem volt), mivel a házasság alatt szerzett vagyon, függetlenül a felek anyai, jövedelmi helyzetétől, közös szerzeménynek számít, közös tulajdonban van.

2016. aug. 18. 13:58
 8/26 anonim ***** válasza:
0%

Kedves 7. válaszoló.

Élettársi közösségben a különvagyon is megtartja különvagyon jellegét (házasságban is) és a kérdező saját megtakarítása is, akkor is, ha az életközösség fennállása alatt takarította azt meg.

Szó nincs 50-50%-os osztozkodásról, sőt főszabály szerint (megegyezés hinyában) a bírósági gyakorlat is inkább a jövedelem/vagyonalapú megosztás szokott lenni.

Ha a pár szétmegy, akkor a KÖZÖSEN eszközölt beruházásokkal (felújítás, nagyértékű műszaki eszköz, ékszer, értékpapír, közös néven bankszámla stb.) kell tudniuk megegyezni, de kinek-kinek a saját megtakarítása, a saját keresménye, a saját vagyona megmarad különállónak.

A közös szerzemény elosztása sem kell, hogy felesbe menjen, simán mehet keresetarányosan is.

Nézz utána a PTK-ban, nem azonos a jogi helyzete a kérdezőnek a házassággal!

2016. aug. 18. 14:03
 9/26 anonim ***** válasza:
100%

Írjátok fel tételesen, ki mennyit költött és mire.

Ha a 20. nyári felsőt vette augusztus végén, akkor számold össze, mennyit dobott ki az ablakon.

De ha mosóporra, tisztító szerekre, akkor a felét illik neked kifizetni.

Nekem is volt olyan pasim, aki szerint szórtam a pénzt: mosószerre, fogamzásgátlóra, ágyneműhuzatra: ez mind az én kiadásom volt. Pedig ő pont úgy hasznát vette. Nem is kínoztam magam sokáig, gyorsan kiadtam az útját.

Ezért kell tételesen felírni, ki mire költ. A pasik hajlamosak elfelejteni, hogy nem csak a rezsi és a kaja közös kiadás.

2016. aug. 18. 14:07
 10/26 A kérdező kommentje:

# 9

Erről szó sincs. Mivel magasabb a jövedelmem az övénél, természetesen több pénzt invesztálok a közös kiadásba. Nem felezünk, mert azt igazságtalannak tartom.

Az eddigi tanácsokért pedig hálás vagyok! Többen itt már arról beszélnek, hogy mit kezdjek a pénzemmel a válás után, de azért ne szaladjunk előre! :) Talán pont az ellenkezője rajzolódik ki, de szeretném, ha ez megoldódna kettőnk közt.

2016. aug. 18. 14:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!