Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogy kell elkepzelni ezt a kulon kasszat egyutt elo paroknal?
Valamelyik kerdesnel olvastam a kommenteket, es minden lany kulon kasszarol irt (bar a kerdes nem erre iranyult, de ezt is erintette kozvetetten).
Meg nem eltem egyutt senkivel, de en hatarozottan ugy kepzelem, hogy kozos kassza lesz.
Hogyan mukodik a kulon kassza? Nem nagyon van elottem. Peldaul elmentek egyutt etterembe, majd utana a kocsiban forintra kiszamoljatok, ki mennyit evett? Vagy mar eleve kulon rendezitek a szamlat?
En ugy vagyok vele, hogy azert elunk majd egyutt a parommal, hogy egymasnak jobb eletszinvonalat biztositsunk a sajat keresetunk beleadasaval a kozosbe. Eleve egy kapcsolatnak az a celja szerintem,hogy egymast minel boldogabba tegyuk. Ebbol kifolyolag nalam a kozos kassza evidens dolog.
Ha viszont valakinek extrem koltekezesi szokasai vannak (pl. napi ket doboz cigi - vagy mondjuk lanyoknal havi 50 rongy szepsegapolo szerekre), akkor az ilyen emberrel nem is letesitenek kapcsolatot.
Segitsetek, nalatok hogy mukodik a kozos! :)
23N
9 eve egyutt.
O tobbet keres mint en, ezert a lakber aranyosan van elosztva es o tobbet fizet. Rezsi nincs mert a lakberben benne a viz/villany.
Az alabbi dolgokat en fizetem (de csak azert mert olyan hitelkartyam van amivel pontokat gyujtok, amiket kesobb kozosen elhasznalunk): kaja, etterem, bulizas, kirandulas, akarmi.
A kartya miatt en vezetem a koltsegket es havonta/kethavonta osszeszamolom, hogy mi volt a kozos koltseg es utana o ennek a felet kifizeti nekem.
Mindenki fizeti a sajat kocsijat es annak koltsegeit, es senki nem szol be a masiknak, hogy hany filmet/zenet/cipot/stb vesz.
A mobil az o neven fut, amit o fizet, de en utolag fizetem neki a sajat reszem (vagyis az osszeget levonom a fenti koltsegvetesnel).
"Külön kasszások" vagyunk a férjemmel, van külön-külön saját számlánk, amire jön a fizetésünk.
Nem filléreskedünk, garasoskodunk egymással, az albérletet felesben fizetjük, a számlákat ő (eddig is automatikus levonással ment, nem nyűglődtünk a papírmunkával, hogy ezt megváltoztassuk), a kajánkat én (én főzök ill. nekem van időm bevásárolni), ez kb ugyanarra az összegre jön ki egy hónapban. A többi pénzzel mindketten úgy gazdálkodunk, ahogy akarunk. Viszont nincs semmiféle számolgatás, ha elmegyünk valahová, akkor is úgy fizetünk, ahogy épp kijön, egyszer én, egyszer ő, nem centizünk semmit.
Sőt, ő is tudja a bankkártyám PIN kódját, én is az övét (ha esetleg szükség lenne rá valamiért), de nem nyúltunk egymás kártyájához sosem.
Nekünk ez így tök praktikus és kényelmes, na meg ha szeretnék neki ajándékot rendelni, meglepni egy repülőjeggyel (ez nálunk amolyan szülinapi hagyomány, hogy elvisszük egymást valahová, a kapcsolatunk eleje óta), akármi, nem kell sunnyognom, meg azon félnem, észre fogja-e venni a számlakivonaton. Kisebb dolgokat megveszünk a lakásba külön (pl ő vette a porszívót, én a kávéfőzőt, szendvicssütöt, ilyesmire gondolok), ha nagyobb a kiadás, azt úgyis megbeszéljük, hasonló a pénzügyi kultúránk amúgy is, mindketten teszünk is félre.
Tudom jól, hogy ha kiesnék a munkából egy időszakra, támogatna, volt is rá példa baleset miatt, ehhez nem kell az, hogy közös számlánk legyen. Fordítva is így van persze, most például részmunkaidőben dolgozik, mellette visszament tanulni, így ott tehermentesítem, ahol tudom.
Tökéletesen működik, nem is tudnám ezt másképp elképzelni.
Kérdező, a külön kassza lényege a bizalom.
Nem tudod, mire költ és mennyit, de megbízol benne! Nem ellenőrzitek egymást, és nem szóltok bele.
A közös dolgokat együtt fizetitek, a fizetés fennmaradó része pedig magánügy. És ha elmegyünk étterembe nyilván nem filléreskedünk, van egy közös számla amire utaljuk a megtakarítást+rezsit+egyéb költségeket, olyankor arról fizetünk és kész.
Mindenkit felpontoztam, koszonom a sok valaszt.
Ritka, amikor csak ertelmes megnyilvanulasok erkeznek egy kerdesre. :)
Nálunk úgy van, hogy nem látjuk értelmét ide-oda számolgatni, felezgetni, pakolni a pénzt egyik számláról a másikra, nekünk értelmetlen ez így. A férjem fizetése több, 40 ezer ft-al. Nem több százezreket keres, csak 120 ezret. Abból élünk, az én fizetésem megy megtakarításnak. Ez is-az is közös.
Ha elromlik a hűtő azt a megtakarításból cserélnénk ki, nincs az, hogy ez most az én fizumból ment ezért te nem eszel belőle stb. Ha fűtéshez fát kell rendelni, a megtakarításból megy. Nem küldöm ki a meleg szobából a férjemet csak mert elvileg az én fizumból lett meleg. Nekünk ez így sokkal egyszerűbb, kényelmesebb, nem filléreskedünk.
Közös kassza: 2 jövedelem-> lakbér/törlesztő, rezsi, bevásárlás, kulturális programok, nyaralás. (Egyenlő részre elosztva)
Külön kassza: ami ezen felül marad, azt az ember magára költi. Csajos napok, kanbulik, ruházkodás, szépségápolás.
Az már más kérdés, hogy kinek mennyi az annyi, ami marad, az igényeket peig reálisan ehhez mérten kell kialakítani. Aki képes mértéktartó lenni, annál a kassza-kérdés jól működik. Szerintem nonszensz 50 ezret kiadni havonta szépségápolásra, kivéve ha ezzel egyenes arányban van a nő bevétele. :D
23/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!