Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Összeköltözés előtt állunk (bővebben lent). Önző lennék?
Párommal több, mint 2 éve távkapcsolatban élünk a suli miatt, általában heti 1 találkánk van. Most végre úgy tűnik, ez megváltozik, és össze tudnánk költözni. Nagyon örültem az egésznek, hiszen már régóta erre vágytam, a gond csak az, hogy amióta elkezdtünk konkrétabban beszélgetni a piszkos anyagiakról, kezd elveszni a lelkesedésem.
Én egyetemre járok, eddig kolis voltam, a szüleim nem tudtak anyagilag támogatni, így diákhitelből tartottam fenn magam. Ez ugyan csak havi 50 ezer, de igyekeztem a lehető legjobban beosztani, a kiadások mellett havonta 10-20 ezreket félre tudtam tenni, így mindig nagyobb kiadásokra (pl első félévben egy számítógép) gyűjtögettem. Most az órarendem lehetővé tette, hogy elmenjek dolgozni, szerencsére fel is vettek, de mivel diákmunka, mondanom sem kell, olyan jól azért ez se fizet. A párom dolgozik, ő teljes munkaidőben, a probléma viszont ott kezdődik, hogy hitelei vannak, és nem kevés... Még régebben vette fel őket, hülye volt, most meg nyögi. Ahogy számolgattuk, kb annyira lenne elég a fizetése, hogy kifizeti minden hónapban a törlesztőrészleteket, tankol, meg max a felét ki tudná fizetni a lakbérnek. A többi pedig, a rezsi, a kaja, meg úgy minden más, teljes egészében maradna rám. Még nem is ez lenne a legnagyobb gond, hanem hogy konkrétan épphogy kijönnénk a pénzünkből. Pedig mikor elmentem dolgozni, már kezdtem megörülni, hogy végre tudnék egy kis pénzt szánni magamra, hiszen otthon mindig nélkülözésben éltünk. Jó lenne venni 1-2 új ruhát, esetleg elmenni fodrászhoz (ahova eddig egyszer sikerült eljutnom életemben), ne adj Isten néha kimozdulni valamerre, elmenni nyaralni esetleg, vagy egy koncertre. De ha összeköltözünk, erre esélyem se lesz, és sajnos még minimum 4 év, mire csökkennének a párom kiadásai. Mikor erről beszélgettünk amúgy, azt kaptam válasznak a páromtól, hogy az együttélés lemondásokkal jár. Én viszont nem tudom, hogy neheztelés nélkül végig tudnám-e ezt csinálni, hogy éveken keresztül konkrétan én tartsam el diákként a dolgozó pasim, emellett pedig egy forintom se maradjon magamra.
Mit gondoltok, mit kéne tennem? Ne foglalkozzak semmivel, csak örüljek hogy akárhogy is, de egy fedél alatt élhetünk? Vagy így inkább ne menjek bele? Önző lennék, hogy ilyeneken gondolkodok? Lehetőleg olyanok válaszát várnám, akiknek már van tapasztalatuk ilyen téren. A normális válaszokat köszi.
Nagyon rosszul gondolkoztok a pénzügyekről, ezt újra kellene gondolni más szemlélettel.
"Eladni nem akarja a kocsit, főleg azok után, amennyi pénzt már ráköltött."
Ez a NAGYON rossz szemlélet. Magyarra lefordítva: ha már buktam rajta 2 milliót, akkor hadd bukjak már még többet.
Ha nem kell a kocsi, akkor ha van lehetőség előtörlesztésre, adja el és tolja be az egészet a hitelbe. Ki lehet számolni, hogy pontosan mennyit nyerne vele. Olcsóbb a bérlet, mint a tankolás, nyerne ezen. Megspórolná a fenntartási és szevizköltségeket (lehet úgy számolni, hogy az elmúlt 10 évben amit ráköltött, annak a 10%-át spótolja meg évente, plusz persze az infláció). De a legtöbbet valószínűleg a hitel kamatán spórolna. Ha mondjuk az egyik válaszoló által mondott értékekkel számolunk, akkor 500 ezret be tud törleszteni a hitelbe, az 2 millás hitelnél közel egy évnyi törlesztő. Átlagos kamat mellett azon túl, hogy egy évvel korábban lejár a hitel, még 200-300 ezret spórol a kamatokon is. Legyen ez 250 ezer. Ha mondjuk az utazáson spórolt havi 5 ezret, az 4 év alatt 240e, a fenntartáson spórolt évi 80 ezret, az még 320e.
Azaz a példa szerinti esetben ha eladja az autóját, akkor
4 helyett 3 év után szabadul a nagy hiteltől
Plusz a 3 év alatt kb. 10-15e plusz marad a zsebében havonta. A negyedik évben pedig ezen felül még az a 60e, ami a törlesztő.
Vagy maradhat a futamidő, de alacsonyabb törlesztőrészlettel.
Ha mindezt egy másodállással kombinálja, akkor már simán megoldható a dolog. De ehhez döntenie kell: inkább veled költözik össze vagy inkább a kocsit tartja meg. Szerintem nem kérdés :)
24#
Köszi a segítőkészséged, nagyon aranyos vagy, hogy így próbálsz megoldást találni, és még egy ilyen kis szemléletes példa leírására sem sajnáltad az időt. :) Egyébként tanultam az egyetemen pénzügyet, meg egyéb gazdasággal kapcsolatos ismereteket, szóval tisztában vagyok én is eggyel s mással. Konkrét számokba nem nagyon akarok belemenni ami a törlesztőrészleteket illeti, viszont a futamidő az autónál még ~8 év. 4 csak az lenne, hogy az egyéb jellegű tartozások megszűnjenek. Igazából egyébként nem akarok hülyeséget mondani, fogalmam sincs, mennyit érne meg az a kocsi jelenleg a használt autó piacon. De ha még 2 évnyi részletet ki tudna vele váltani, akkor is marad 6 év.
Talán rossz a hozzáállásunk, de én valahogy nem tudom őt hibáztatni érte, hogy nem akar még 6 évig egy olyan dologért fizetni, ami már nem is az övé. Akkor már inkább tartsa meg, vegye hasznát, lelje benne örömét, és úgy fizessen érte, nem?
26#
Így van, irreálisan sok, de köszönhetően a svájci frankos cirkusznak drasztikusan megemelkedtek a törlesztőrészletek, egy bizonyos összegnél pedig nem tudott többet fizetni, így kitolták a futamidőt. De ugye minél tovább fizeted, annál több kamatot is fizetsz ki az évek alatt, stb... De mint mondtam, nem a kocsi az egyetlen dolog, ami elviszi a pénzt.
27#
Jó figyelj, értem a véleményed, és el is mondták már itt páran, hogy ez ebben a formában valószínű nem lesz járható út, de megkérlek akkor se beszélj ilyen hangnemben róla. Elhiheted, hogy mi is számolgattunk előtte, nem a semmire akarunk összeköltözni. Igen, mi is egy ilyen ~90 ezres összegre jutottunk ami az én részemet illeti, de emellett a legszükségesebbekre (bérlet, kontaktlencse, mobil előfizetés...) még jutna, kb 120-130 ezrem van egy hónapban most. Azt pedig külön kikérem az ő nevében is, hogy csak tőlem várja a megoldást, és semmit se tesz érte. Végigjárt egy csomó bankot, hátha tudnak valami kedvező ajánlatot nyújtani, új állást keres, ahol magasabb fizetésre lenne lehetősége... Lehet, hogy most ez egyelőre nem elég, és számodra nevetséges, viszont ennyi időnyi 'távkapcsolat' után, már mindketten annyira vágyunk rá, hogy több időt lehessünk együtt, hogy igen, úgy voltunk vele, hogy a semminél ez is jobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!