Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Összeköltözés előtt állunk (bővebben lent). Önző lennék?
Párommal több, mint 2 éve távkapcsolatban élünk a suli miatt, általában heti 1 találkánk van. Most végre úgy tűnik, ez megváltozik, és össze tudnánk költözni. Nagyon örültem az egésznek, hiszen már régóta erre vágytam, a gond csak az, hogy amióta elkezdtünk konkrétabban beszélgetni a piszkos anyagiakról, kezd elveszni a lelkesedésem.
Én egyetemre járok, eddig kolis voltam, a szüleim nem tudtak anyagilag támogatni, így diákhitelből tartottam fenn magam. Ez ugyan csak havi 50 ezer, de igyekeztem a lehető legjobban beosztani, a kiadások mellett havonta 10-20 ezreket félre tudtam tenni, így mindig nagyobb kiadásokra (pl első félévben egy számítógép) gyűjtögettem. Most az órarendem lehetővé tette, hogy elmenjek dolgozni, szerencsére fel is vettek, de mivel diákmunka, mondanom sem kell, olyan jól azért ez se fizet. A párom dolgozik, ő teljes munkaidőben, a probléma viszont ott kezdődik, hogy hitelei vannak, és nem kevés... Még régebben vette fel őket, hülye volt, most meg nyögi. Ahogy számolgattuk, kb annyira lenne elég a fizetése, hogy kifizeti minden hónapban a törlesztőrészleteket, tankol, meg max a felét ki tudná fizetni a lakbérnek. A többi pedig, a rezsi, a kaja, meg úgy minden más, teljes egészében maradna rám. Még nem is ez lenne a legnagyobb gond, hanem hogy konkrétan épphogy kijönnénk a pénzünkből. Pedig mikor elmentem dolgozni, már kezdtem megörülni, hogy végre tudnék egy kis pénzt szánni magamra, hiszen otthon mindig nélkülözésben éltünk. Jó lenne venni 1-2 új ruhát, esetleg elmenni fodrászhoz (ahova eddig egyszer sikerült eljutnom életemben), ne adj Isten néha kimozdulni valamerre, elmenni nyaralni esetleg, vagy egy koncertre. De ha összeköltözünk, erre esélyem se lesz, és sajnos még minimum 4 év, mire csökkennének a párom kiadásai. Mikor erről beszélgettünk amúgy, azt kaptam válasznak a páromtól, hogy az együttélés lemondásokkal jár. Én viszont nem tudom, hogy neheztelés nélkül végig tudnám-e ezt csinálni, hogy éveken keresztül konkrétan én tartsam el diákként a dolgozó pasim, emellett pedig egy forintom se maradjon magamra.
Mit gondoltok, mit kéne tennem? Ne foglalkozzak semmivel, csak örüljek hogy akárhogy is, de egy fedél alatt élhetünk? Vagy így inkább ne menjek bele? Önző lennék, hogy ilyeneken gondolkodok? Lehetőleg olyanok válaszát várnám, akiknek már van tapasztalatuk ilyen téren. A normális válaszokat köszi.
Először is köszi a válaszokat.
1#
Nyilván úgy értette ezt a "lemondásokkal jár" dolgot, hogy neki se fog maradni ugyanúgy plusz pénz, így amiket én sérelmezek, hogy új ruha, miegymás nem férne bele, ugyanez az ő részéről is igaz. Pedig azért eddig minden nyáron elutaztunk valahová, fesztiválokra jártunk, stb. Szóval ilyen téren ő is lemond a plusz dolgokról, nem csak én.
2#
Nagyon fiatal volt még, mikor ezeket a rossz pénzügyi döntéseket hozta. Ráadásul ezekhez nagyban hozzájárult az akkori barátnője is, akivel úgy költöztek össze, hogy majd 2 fizetésből boldogan meglesznek, de aztán a csaj (már elnézést a kifejezésért) b..zott elmenni dolgozni, csak a kifogásokat kereste, majd pár hónap után, mikor már nem jöttek ki olyan jól a pénzből, szépen haza is költözött. A barátom meg ottmaradt az elcsúszott kocsitörlesztéssel, 1-2 hónap alatt is ugye elég sok kamatot raknak rá, amit aztán ő hirtelen jobb híján egy személyi kölcsönnel egyenlített ki, hogy legalább a kocsiját ne vigyék el. Meg ezek ugye még mind a válság előtt voltak jóval, nem gondolta, hogy később ekkora terhet fog ez jelenteni. Persze nem mentegetni akarom, tudom én is, ő is, hogy rosszul döntött, szívja is a fogát miatta eleget, és soha többet nem akar hitelhez nyúlni. Szóval ettől nem tartok, hogy a későbbiekben is ilyen helyzetbe hozna, elég nagy tanulópénz volt ez neki.
5#
Igen, a hitelek nagy részét a kocsi teszi ki, azon kívül pedig van még több kisebb, de ezeket annyira részletezni most nem szeretném. Tény, ha jobb fizetése lenne, vígan éldegélhetnénk, nem okoznának ezek akkora problémát. De sajnos ezen a környéken nincs igazán lehetőség sokkal jobb órabérre. Az pedig, hogy a hitelek érdemben csökkenjek ill. nagyobb részük kifusson, még ~4 év. Elég nehéz volt ez a 2 év is így, még 4-et várni azért az összeköltözéssel...
Kijönni ki tudnánk, minden szükségesre jutna, de pluszokra, mint ruha vagy hasonlók, már nagy valószínűséggel nem.
A szakemberrel való átnézetés már megtörtént, de nem sok lehetőség van. Max úgy lehetne kiváltani és kisebb törlesztőrészleteket kihozni, ha lenne egy adóstársa, de nem tud kit hozni, csak az anyukája él, ő is hiteleket fizet, nem fogadták el adóstársként. Másodálláson viszont még nem gondolkodtunk.
Eladni nem akarja a kocsit, főleg azok után, amennyi pénzt már ráköltött. Nem furikázik amúgy mindenhová kocsival, szóval nem sokkal több a tankolás, mint ha venne egy egész bérletet.
Folyamatosan azon gondolkodunk egyébként, hogy hogy lehetne ezt jobban kihozni, de évekkel előre nagyon nem akarunk belemenni a tervezgetésbe, ki tudja még addig, hogy alakulnak majd a dolgok.
6#
A külföldi dolog is szóbajött már, nem egy haverja ígért neki kint biztos állást. Az volt az álláspontja, hogy ennyi időre nem szeretne itthagyni, hogy aztán még kevesebbet lehessünk együtt, és ezt csináljuk akár évekig. Meg szeretné várni, hogy elvégezzem a sulit, és utána majd menjünk együtt. A kocsi pedig már egyrészt a szívéhez nőtt, másrészt elég régóta meg is van neki (lassan egy évtizede), ha rá is szánná magát, hogy eladja, nem sokat kapna érte. Annyit legalábbis biztos nem, hogy egyenesbe jöjjön. De úgy van vele, hogy ha már ennyi pénzt ráköltött, legalább ez maradjon meg neki, ne legyen az ablakon kidobott pénz amit törlesztésre költött.
Mint írtam egyébként az elején, köszönöm az eddigi válaszokat, a megoldási javaslatokért pedig külön köszönet, mindenkinek ment a zöld pacsi.
11#
Azt erősen kétlem, mivel ez az első kiírt kérdésem a gyakorin. De köszi az "építő" jellegű hozzászólást.
13#
Nem hitel halmozó, csak egy lakáshitele van.
#12 A ruha alatt azt a ruhát érted amit azért vesznek fel az emberek hogy ne vigyék be őket közszeméremsértésért, vagy azt amit bálba vesznek fel a csajok? Mert az előbbi eléggé alapvető.
Heti egy találka úgy hogy még sosem éltetek egy fedél mellett (?) és most ilyen problémákkal kezdenétek az együttlétet, az szerintem egy kicsit erős.
Kérdező, nehogy összeköltözzetek ilyen helyzetben... Nem éri meg.
Várjatok még, hátha lesz jobban kereső munkája... Szerintem ne akard nyomorogva, számolgatva tölteni egy hitelekkel teli emberrel a fiatalságod. Egyébként talán érdemes lenne lemondani arról az autóról.. Itt a lemondás, ami jogos lenne a részéről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!