Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Együttélés » Hogyan lehetne megbeszélni...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hogyan lehetne megbeszélni ezt a pénzügyi helyzetet anélkül, hogy túlságosan filléreskedőnek tűnjek?

Figyelt kérdés

2 éve vagyunk együtt, 1 éve költöztem össze egy férfival. Komolyak a szándékok, házasság is szóba jött már, mostanában sokat beszélgetünk arról, hogy legyen egy saját lakásunk vagy kisebb családi házunk és költözzünk ki az albérletből pár éven belül.

A problémám az, hogy úgy veszem észre, én több pénzt tudok félretenni minden hónapban, mint ő, holott ő keres többet (én 400 ezret, ő 450-et).

Az ő munkahelye gyalog is megközelíthető, én minden nap 60 km-t ingázok, tehát nekem saját autóm is van.

A lakbért, rezsit egyik hónapban ő fizeti, másikban én.

A bevásárlás szintén így: egyiket ő, következőt én. De észrevettem, hogy amikor én fizetek, akkor ő rengeteg dolgot tesz a kosárba: Nutella, márkás gabonapehely, felvágottból is pick, drága sonka, bonduelle stb.

Nem azt mondom hogy én csak a rossz minőségű ételt vásárolom, csak nekem egyrészt tökéletes a bonduelle helyett bármelyik saját márkás zöldségkonzerv, felvágottból tömböt veszek és itthon felszeletelem, rio mare helyett horgász haveromtól veszek halat, Nutella helyett jó nekem a noneme csíkos mogyorókrém is stb.

Amíg egyedül éltem, sokkal több pénzem maradt hó végén.

Ő meg valahogy éppen csak pár tízezret tud megspórolni a fizetéséből, ráadásul neki autót sem kell fenntartania, és mint mondtam, többet is keres nálam.

Mondtam neki, hogy ha el akarunk költözni, akkor kicsit vissza kell fognunk a kiadásainkat. (Meséltem neki, hogy amikor autóra gyűjtöttem, vagy előző kapcsolatomban lakást vettünk az exemmel, akkor igen, sokáig kb parizeres zsemlén éltünk, minden főzéshez a legolcsóbb alapanyagot vettük, Cocacola helyett vizet ittunk, és szépen össze tudtunk dobni egy lakásravalót.

Egyetért velem, helyesel, de következő vásárláskor megint azt látom, hogy 60 ezer megy el a felesleges dolgokra.

Amikor ő fizet, akkor kb 20-30 körül jön ki egy bevásárlás, mert én nem veszek édességet, chipset.

Hogy hová megy el a pénze így? Szokott nekem ajándékokat venni, rózsát, stb, pedig mondtam neki, hogy nekem az is elég, ha beülünk egy kádnyi habos vízbe, vagy elmegyünk sétálni, nem vágyom rózsacsokrokra (romantikus, de horribilis összeget kérnek a rózsáért. Szedjen a mezőn virágot, nekem az is sokat jelent).

Úgy érzem, jobban hozzájárulok anyagilag a közös céljainkért, valahogy beszélni akarok vele erről, nem tudom, hogyan, hogy ne sértsem meg.

Hó végén gyakran újságolja, hogy maradt még XX forint a számláján, amit örömmel hallgatok, csakhogy nekem XXX is marad úgy, hogy mellette benzinre és a kajájára is költök...

ma 10:04
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, az alapvető probléma az, hogy másképp viszonyultok a pénzhez: te beosztóbb vagy, ő költekezőbb. Ez mindenfajta közös életnek keresztbe fog tenni, teljesen mindegy, hogy albérletben vagy saját lakásban laktok.

Vagy egymáshoz tudtok ebben idomulni, vagy semmi értelme folytatni a kapcsolatot.

ma 12:55
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
Nekem azért sokat mond egy emberről hogy többet keres, de a te vásárlásodnál eszébe se jut hogy a saját igényérevalót saját a pénztárcájából fizesse és ne a kevesebbet kereső párjáéból. Itt emberileg vannak gondok és aggódnék azon hogy hogyan lenne kivitelezve egy közös saját lakás, berendezés stb. Ezt még most egyeztessétek, mert ha nem érti az egészet, akkor én inkább válnék meg tőle, 2 éves kapcsolat 1 év együttéléssel még szinte friss.
ma 13:09
 13/15 anonim ***** válasza:

Ami nekem a legjobban szemet szúrt, az a sunyi, önző, alattomos, anyagias viselkedése.

Az, hogy anyagilag kvázi kihasznál, nekem sehogy nem fér bele egy kapcsolatba. És ne hidd azt, hogy puszta véletlenségből jut eszébe mindig 20 ezer forintnyi prémium nasi, amikor te fizetsz. Ez egy rémesen rossz ómen, és mindenképp sort kell keríteni rá megbeszélni. Ebben #3. válaszolóval maximálisan egyetértek. Ez nem csak a pénzről szól, ez egy komoly jellemhiba, ami nekem sem egyeztethető össze a párkapcsolat szellemiségével. És nem a pénz miatt, mert amúgy soha nem sajnálom a szerelmemtől a pénzt, hanem egész egyszerűen azért, mert ez kihasználás, és sunyiság.

De nézzük a többi dolgot!

Azt viszont teljes mértékben meg tudom érteni, ha valaki nem akar a minőségből túl sokat beáldozni. Ettől függetlenül persze célszerű kompromisszumkésznek lenni, meg illik bizonyos ésszerű határokat betartani, de ezek az ésszerű határok mindkét irűnyba érvényesek. Az, hogy akkor mostantól pár évig száraz kenyéren és kútvízen éljünk, meg hideg vízben tusoljunk (azt is csak kétnaponta, hogy spóroljunk), irreálisnak érzem. (Tudom, hogy nem ilyen mértékű spórolásra gondoltál, ez csak illusztráció.) Egyfajta arany középutat kell választani. Mert egyébként nagyon sokat el tud venni az ember komfortérzetéből az, ha pl. az evés, ivás, meg úgy általánosságban a mindennapi otthonlét során folyamatosan hiányérzete van. Arról nem is beszélve, hogy ez azért hosszabb távon tud kapcsolatromboló is lenni.

Meg a másik, amitől frászt tudok kapni: a közös kassza erőltetése. A legtöbb esetben ez - különösen kezdődő kapcsolatoknál - csak arra jó, hogy tök felesleges konfliktusokat generáljon.

Szóval én azt mondom, hogy - túl a már említett probléma átbeszélésén - két dolgot kellene mindenképp egyértelműen tisztázni:

1. Meghatározni egy reális, vállalható takarékossági célt. Mert az, hogy mostantól évekig egy jót ne is lehessen enni, az irreális cél. (Igen, tudom, hogy neked egyszer már siekrült, de hadd ne legyen már szégyellni való, ha valaki nem kolduskoszton akar érni, miközben fél millát hazavisz.) Szóval tessék meghatározni, hogy pl. fejenként 100 ezer forintot adtok be a távlati célokba, amihez hozzányúlni legfeljebb csak tényleg életbevágóan fontos esetekben szabad.

2. Tessék megegyezni abban, hogy melyik költség közös, és melyik nem! És ami valamelyikőtök egyéni igényét hivatott kielégíteni, azt nem a "közösből" fizetitek. A probléma pedig megoldva. A rezsit meg az alapélelmiszereket fizetitek közösen, a nutellát, tonhalkonzervet, chilei cseresztnyét, cibetmacska kávét, miegymást meg fizetitek a saját pénzetekből. Lehet, hogy ez elsőre túl merevnek tűnhet, de az a helyzet, hogy alapvető és feloldhatatlan különbség van a hozzáállásotok és az életmódotok között. Te mindenben az árat nézed, ő meg a minőséget. Egyik hozzáállás sem lenézendő, csak el kell fogadni, hogy te ilyen vagy, ő meg olyan. Meg el kell fogadni azt, hogy nálatok nem fog a közös kassza működni, mert állandó konfliktus lesz, hogy te mindig olcsót akarsz venni, ő meg prémiumot. Tapasztalatból mondom, hogy a megfelelő szabályok lefektetésével, meg persze a megfelelő hozzáállással (elfogadjuk egymást, és nem akarjuk minden áron "megtéríteni" a másikat) minden ilyen irányú probléma elkerülhető. Hozzáállás kérdése az egész. Mellékes dolog, de köztem és exem között nem ennyi volt a keresetbeli különbség, hanem ennek a többszöröse. Konkrétan a fizetésem háromszor annyi volt, mint az övé. Ő mélyszegénységben nőtt fel, és oké, én sem a gazdagnegyed szülöttje vagyok, de azért soha nem nélkülöztünk. Számára megdöbbentő volt az, hogy én - ha már a kaja a fő téma - például megvegyek magamnak egy tasak Uncle Ben's rizst. Vagy pl. energiaitalból egy Monstert. De megbeszéltük, megegyeztünk, neki annyi kérése volt, hogy drága dolgokat ne vegyek neki, mert az kellemetlen neki, ő pedig nem akad fenn azon, hogy én magamnak mit veszek. Tud ez működni, csak akarni kell. (Meg persze arra is láttam példát, amikor ennél sokkal apróbb dolgok miatt is tönkremegy egy kapcsolat, mert egyszerűen irritáló, amikor az ember folyamatosan kapja a támadást azért, mert a másik fél nem képes megemészteni, hogy valamiben más a hozzáállásuk.)

Szóval.. némi konstruktív célú beszélgetéssel, és a megfelelő szabályok lefektetésével problémamentessé lehet varázsolni a kapcsolatot. A kérdés csak az, hogy akarjátok-e? Hogy fontosabb-e a kapcsoalt, mint az, hogy egyikőtök a másikra erőltesse az álláspontját?

Meg egyébként szerintem egy kicsit gyors ez a tempó. Nem tudom, hogy hány évesek vagytok, mert oké, ha már száguldotok a 40 felé, és szeretnél egy-két gyereket, akkor megértem, hogy sietsz, de amúgy meg ez irreálisan gyors. 2 éve nem is ismertétek egymást, most meg már mihamarabb közös lakás? Nem az én dolgom nyilván, de előbb talán jobban össze kellene csiszolódni...

ma 13:41
 14/15 anonim ***** válasza:
Az ilyen ember azonnal kuka nemhogy közös élet, szànalmas...
ma 16:13
 15/15 anonim ***** válasza:
Tiszta szégyen hogy vannak nők akik ilyen lehúzós suttyókkal terveznek....ennél nincs lejjebb
ma 16:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!