Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Együttélés » Hogyan lehetne megbeszélni...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hogyan lehetne megbeszélni ezt a pénzügyi helyzetet anélkül, hogy túlságosan filléreskedőnek tűnjek?

Figyelt kérdés

2 éve vagyunk együtt, 1 éve költöztem össze egy férfival. Komolyak a szándékok, házasság is szóba jött már, mostanában sokat beszélgetünk arról, hogy legyen egy saját lakásunk vagy kisebb családi házunk és költözzünk ki az albérletből pár éven belül.

A problémám az, hogy úgy veszem észre, én több pénzt tudok félretenni minden hónapban, mint ő, holott ő keres többet (én 400 ezret, ő 450-et).

Az ő munkahelye gyalog is megközelíthető, én minden nap 60 km-t ingázok, tehát nekem saját autóm is van.

A lakbért, rezsit egyik hónapban ő fizeti, másikban én.

A bevásárlás szintén így: egyiket ő, következőt én. De észrevettem, hogy amikor én fizetek, akkor ő rengeteg dolgot tesz a kosárba: Nutella, márkás gabonapehely, felvágottból is pick, drága sonka, bonduelle stb.

Nem azt mondom hogy én csak a rossz minőségű ételt vásárolom, csak nekem egyrészt tökéletes a bonduelle helyett bármelyik saját márkás zöldségkonzerv, felvágottból tömböt veszek és itthon felszeletelem, rio mare helyett horgász haveromtól veszek halat, Nutella helyett jó nekem a noneme csíkos mogyorókrém is stb.

Amíg egyedül éltem, sokkal több pénzem maradt hó végén.

Ő meg valahogy éppen csak pár tízezret tud megspórolni a fizetéséből, ráadásul neki autót sem kell fenntartania, és mint mondtam, többet is keres nálam.

Mondtam neki, hogy ha el akarunk költözni, akkor kicsit vissza kell fognunk a kiadásainkat. (Meséltem neki, hogy amikor autóra gyűjtöttem, vagy előző kapcsolatomban lakást vettünk az exemmel, akkor igen, sokáig kb parizeres zsemlén éltünk, minden főzéshez a legolcsóbb alapanyagot vettük, Cocacola helyett vizet ittunk, és szépen össze tudtunk dobni egy lakásravalót.

Egyetért velem, helyesel, de következő vásárláskor megint azt látom, hogy 60 ezer megy el a felesleges dolgokra.

Amikor ő fizet, akkor kb 20-30 körül jön ki egy bevásárlás, mert én nem veszek édességet, chipset.

Hogy hová megy el a pénze így? Szokott nekem ajándékokat venni, rózsát, stb, pedig mondtam neki, hogy nekem az is elég, ha beülünk egy kádnyi habos vízbe, vagy elmegyünk sétálni, nem vágyom rózsacsokrokra (romantikus, de horribilis összeget kérnek a rózsáért. Szedjen a mezőn virágot, nekem az is sokat jelent).

Úgy érzem, jobban hozzájárulok anyagilag a közös céljainkért, valahogy beszélni akarok vele erről, nem tudom, hogyan, hogy ne sértsem meg.

Hó végén gyakran újságolja, hogy maradt még XX forint a számláján, amit örömmel hallgatok, csakhogy nekem XXX is marad úgy, hogy mellette benzinre és a kajájára is költök...

ma 10:04
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Ez a feles vásárlás így szörnyen igazságtalan. Mondd neki hogy ezentúl minden konkrét vásárlást felezzétek. Sajnos itt nincs más lehetőséged, csak fillérezni, mert ennyire különböztök. Azért is fontos most megbeszélni, akkor is ha sértődés van belőle, mert ezek olyan nagy különbségek aminek szakítás lesz a vége ha most nem kezeled.
ma 10:15
 2/15 anonim ***** válasza:
88%
Lehet lepontozni, de ÉN, ennyiből, így, elengedném ezt a saját lakás dolgot.
ma 10:22
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Már eleve ezt a hozzáállást maximálisan gáznak érezném, hogy mikor én fizetek akkor egyértelműen megtömködi a kosarat extrább dolgokkal. Ez milyen már? Számomra ez olyan személyiségbeli problémát rejt amit nem nagyon tudnék elképzelni az életem párjától, ez már számomra nem az anyagiakról szólna hanem arról milyen sunyi,rátarti személy,ilyet nem akarnėk páromul.
ma 10:36
 4/15 anonim ***** válasza:
Ha valaki, elméletileg felnőtt ember létére nem képes belátni magától, hogy spórolni kell és min lehet, nem hasonló hozzám a pénzügyekhez való viszonyulása, azzal én nem terveznék hosszútávra!
ma 10:37
 5/15 anonim ***** válasza:

Pont válaszoltam előbb egy kérdésre a közös kasszáról.

Kb hasonló volt a helyzet nálunk, mint amit írsz és úgy élünk most házasságban mint amit a 3 és 12-es válaszban leírtam

https://www.gyakorikerdesek.hu/felnott-parkapcsolatok__egyut..

ma 10:50
 6/15 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem mindketten keveset kerestek, és ez okozza az anyagi feszültséget köztetek. Így hogy albérletet is kell fizetnetek, örülj ha lyuk van a feneteken, és kijöttök nullára hó végére, nemhogy lakásra gyűjteni, ezt engedd el.
ma 10:52
 7/15 anonim ***** válasza:
6. 2. vagyok, én is ezt írtam, mégis lepontoztak, pedig te is, én is tudjuk, hogy ez elérhetetlen álom. Ha már fizetem az albit és mellette a kaján spórolok, de nem a homár helyett marhahús, hanem PÁRIZSI szinten, akkor minek álmodozni lakásról?
ma 11:01
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem itt 2 dolgot érdemes külön venni. Egy része ennek pénzügyi különbség, a másik életvitelbeli. Ez nem pazarlás vagy nem pazarlás kérdése, hogy vki szereti a nasit, és kell az a kis chips meg édesség a boldogságához, a másiknak meg nem. Ha vki elkezdené nekem, hogy ne vegyek chipset csak azért, mert azzal megspórolom azt a havi mondjuk 2000 Ft-ot, szépen mutatom az utat, hogy merre lehet eltakarodni.

Ha vannak közös célok, amikre kellene gyűjteni pénzt (akár vésztartalék, akár utazás stb.), akkor le kell ülni és megbeszélni, hogy mennyire nem fair az, hogy te többet teszel bele, mint a másik, és elkezdeni egy közös pénzügyi tervet összerakni, és együtt megnézni, miből lehet lecsípni, miből kellene kevésbé márkásat venni vagy házilag megcsinálni (viszont pl. a rio mare vs házi hal esetben, ha pl. a szósz ízét szereti, és nem az a lényeg neki, hogy hal, akkor az maradjon... tehát kompromisszumkészen kellene hozzáállni).

ma 11:02
 9/15 anonim ***** válasza:
100%
#2 Én elengedném az egész embert is:D
ma 12:08
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Elég fura a rendszeretek, miért nem felezitek meg mindig azt a számlát, ami épp akad?

Az viszont roppant aggasztó, hogy amikor te fizeted a bevásárlást, akkor pakolja tele a kosarad a saját drága nasijaival...Ez annyira gusztustalan, lehúzó hozzáállás, hogy nem is tudom, van-e értelme mélyebb kapcsolatra, ha így kezeli ezeket a dolgokat. Persze, nem ugyanaz fontos egy férfinak és egy nőnek, így a másik bosszantása nélkül lehet költeni a saját dolgokra, ha van saját pénzed, de bakker...különböző a habitusotok, és ezzel a fószerral - a leírásod alapján - te nem fogsz közösen lakásra sprólni, az fix. Majd te max rágod a tesco-s párizsit, hogy több maradjon, ő meg véletlenül se magán fog spórolni. Nem illetek össze. A pénzkultúra nagyon fontos, és láthatóan nektek nagyon különbözik. Ebből csak konfliktus lesz, mert mindenben, amivel te ésszerűség címén vissza akarod fogni, ő korlátozásnak fogja megélni. És miért is? Neked jó a mindenféle sz.rból összetákolt mogyorókrém, neki meg olyan kell, ami látott is mogyorót. Én meg mogyorókrémre se költök, mert eszek ilyeneket. Kinek van igaza? Mindenkinek, a saját fontossági sorrendje szerint.

ma 12:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!