Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Együttélés » Bízom a kapcsolatunkban, de...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Bízom a kapcsolatunkban, de tartok a közös ingatlan vásárlásától?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A párommal 2 éve vagyunk együtt, tavaly volt az eljegyzés. Tervezzük az esküvőt néhány éven belül és vele a közös (tulajdonú) otthont is.

A kapcsolatunk nagyon jó, igazából mindent megadunk egymásnak, amire csak vágyunk, törődést, szeretetet, hűséget, figyelmet, bízom is benne, szóval nem itt gyökerezik a félelmem. Sajnos a családban rengeteg közös ingatlanból adódó problémát kellett végignéznem és már nagyon szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy ez feltétlenül jó ötlet. Nem szeretem túlságosan a kapcsolattal egy kalap alá venni az anyagiakat emiatt, elvből lepapírozom azt a pénzt is, amit a rokonaimnak kölcsön adok és mondjuk több, mint 100 ezer forint. Lehet, hogy hülyeség, számomra inkább elővigyázatosság. Ő tisztában van vele, hogy ilyen vagyok, tudja az előzményeket is, nem is úgy tervezett, hogy mindent összeolvasztunk, de a lakás egy nagyobb teher, amit könnyebb együtt legyűrni. És nagyon úgy érzem, hogy ő azt várja, hogy mikor sikerül végre együtt letenni valamit az asztalra és ezzel is összekötni az életünket.

Félig külön kasszán vagyunk, félig közösön, ez nálunk úgy néz ki, hogy kis virtuális széfeket töltünk fel hó elején és oda kerül felesben a rezsi, kaja, szórakozás, ilyesmi. A maradék pénzzel mindenki azt kezd, amit akar. Gyereket egyikünk sem szeretne, így simán maradhatna ez a

felállás a későbbiekben is. A bérünk folyamatosan változott, kezdetben neki volt magasabb, majd egyenlő, mostanában nekem az. Nekem van már saját lakásom, egy kicsi, 30 négyzetméteres első lakás, amit anyukámnak köszönhetek, ezt nem is akarjuk beleforgatni a közösbe. Most itt élünk. Viszont felmerült, hogy vehetnénk majd egy nagyobbat, amit én nagyon támogatnék is, mert bár csak ketten vagyunk, néha úgy érzem, kinőttük ezt a lakást.

És igazából itt jön a probléma: Neki fele-harmadannyi megtakarítása van, mint nekem, de nyilván neki is köszönhetem, hogy ennyit félre tudtam tenni, hiszen osztozunk a többi anyagi terhen... Örökséggel, ilyesmivel nem számolunk, amelyik rokonunk és szülőnk nem kapzsi vagy paranoiás, az a testvéreinknek is ad, így további összegekkel nem kalkulálunk sem most, sem a jövőben.

Személy szerint nem érezném "fairnek" vagy "biztonságosnak" beletenni az összes pénzem egy felesben vásárolt lakásba. A hitel közös lenne, ha lenne. Viszont a tulajdoni hányaddal babrálni is pofátlannak érzem. Ha csak annyit raknék bele, amennyi neki van, akkor maximum ugyanakkora lakást tudnánk venni, mint a mostani, vagy pedig halálunkig nyögnénk a törlesztőt.

3-4 év múlva vehetnék hitel nélkül egy majdnem kétszer ekkora lakást, ha a mostanit eladnám, ezt csak az én megtakarításomból. Ez nyilván nem lenne közös. Viszont tartok tőle, hogy ezzel nagyon megbántanám és nem érezné fairnek vagy nem érezné azt, hogy valóban párban gondolkodom. Nem akarom, hogy úgy érezze, semmivel nem lett stabilabb az élete mellettem és hogy nincs semmije. Tudom, hogy ez csak egy papír, de valahol mégsem az. Mégis más érzés, ha valakinek a lakásában élsz, amihez semmi közöd papíron.

Fiatalok vagyunk (25, 29), én szeretném ezt a kapcsolatot, de a szüleim is 30 év házasság után pereltek éveken át egy közös lakás miatt és egyszerűen nem szeretném, ha a vége az lenne, mint ott.

Szóval, nem tudom mit tegyek. Vegyünk hitelre közöset és invesztáljam abba a pénzem? Akkor hogy legyen a tulajdoni hányad? Vagy vegyek saját pénzből nagyobbat? De akkor hogy kezeljem, ha ő ezt árulásnak vagy a kis csapatunk elleni támadásnak veszi?

Ezek még távoli tervek, ennek megfelelően egyelőre magamat emésztem vele és nem beszéltünk még az említéseken kívül róla... Majd szeretnék. Nem ártana pár olyan ember, aki tapasztaltabb ilyen szempontból.

Kérlek, ne gondoljatok emiatt gonosznak vagy kapzsinak. Ezek milliók, tízmilliók, én pedig csak egyszerűen félek és nem tudom, kire vagy mire hallgassak.

2021. jan. 9. 01:43
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Ez így jól hangzik, csak nem igazán így működik. Házasságban alapvetően minden közösen szerezett vagyon közös, ahogy a terhek is. Ha valaki ettől el akar térni, ahhoz házassági vagyon szerződést kell kötni. Szerintem nagyon ritka és meglehetősen bizalmatlan ebbe belefogni egy lakáshitel miatt.
2021. jan. 10. 20:44
 12/13 anonim ***** válasza:
Szerintem semmi értelme kényelmetlen otthonban nyomorogni évekig, meg nem haladni együtt előre, mert igen, mindig ott a válás esélye, de ha meg mégis együtt öregedtek meg, akkor marha kellemetlen lesz, hogy semmi nagyobb dolgot nem mertek közösen venni, hanem mindenki ül a saját pénzén. Szerintem amúgy házassági szerződéssel simán kivédhetők ezek a szituációk, meg ha olyan helyzetben vagy hogy 3-4 év múlva tudsz venni egy nagyobbat teljesen egyedül, akkor annyira nem járhatsz rosszul akkor sem, ha a közös nagyobb lakást el kell adni és osztozni kell. Nekem az én párom ilyen óvatos, mint te. Neki van egy kis lakása amit a szülők ráirattak, én meg valószínűleg öröklök, szintén egy kisebbet, meg van megtakarításunk. Ha 2-3 éven belül ezt összeöntjük, amink van, egész szép nagy lakást tudunk már venni jó helyen. De ő afelé hajlik, hogy legyen 2 külön patkánylyukunk, az egyikben meg lakjunk, a másikat adjuk ki. Hát lesz ebből majd vita nálunk is, úgy érzem. Szerintem ha az ingatlant ingatlanra cseréled akkor barmi van, egy nagy lakásból lehet 2 kisebbet venni ha úgy adódik, de ha ahogy mondod kinövitek, előbb utóbb valamit létre kellene hozni közösen, amiben jól érzitek magatokat.
2021. jan. 11. 09:34
 13/13 anonim ***** válasza:

Én nem látom ezt akkora ügynek. Én ilyen mértékű bizalmatlanság mellett komolyan elgondolkoznék a közös jövőn. Nem azért, mert pénzéhes vagyok és leakarom húzni a páromat, hanem mert ha rendesen papírozunk mindent, akkor ez nem okozhat problémát.

Belegondoltál, hogy ha úgy alakul, akkor nem csak a lakás lesz a legnagyobb bajotok? Jön majd, hogy DE a fürdőszobát közösen újítottátok fel, vagy a kanapét közösen vettétek, vagy a klímát együtt fizettétek, az autód javítását ő állta... Teljesen mindegy, hogy a lakás a tiéd, ha elválnak útjaitok, ő ugyanúgy követelheti a közösen vásárolt dolgok felét, ergo mondhatnám azt is, hogy 10-15-20 év múlva már nem oszt, nem szoroz, hogy egy közös ingatlanon is meg kell-e egyezni, vagy sem. Főleg, ha házasok vagytok. Akkor aztán lehet vitatkozni mi volt házasság előtti vagyon.

Nekem az nem áll össze fejben, hogy ha 3-4 év múlva egyedül tudnál venni tehermentesen egy ingatlant a lakásod árával egyedül, akkor most mi okozhat akkora gondot, hogy a lakásod árából, a kettőtök megspórolt pénzéből és némi hitelből vegyetek? A hitelt ugyanúgy lehet végtörleszteni néhány éven belül, nem kell egy életen át nyögni. Ha van elegendő bevételed ehhez, akkor itt már lehet egyezkedni, hogy esetleg egyedül leszel adós, egyedül fizeted a hitelt, nem vonod be őt adóstársként, cserébe mondjuk 1/4-3/4 lesz a tulajdoni hányad, vagy még magasabb a részedre. A szerződés sok mindent elbír, ha közös is a hitel, akár köztetek is létrejöhet külön vagyon szerződés, hogy közös vagyon megszüntetés esetén hogyan kívántok osztozkodni.

Ez utólag is működik, ha peren kívül szeretnétek megegyezni, de ha már mindkettőtökből a dac beszél, nyilván sokkal nehezebb ügyvédeken keresztül kommunikálni. Érdemes egy ügyvéddel konzultálni.

Ezen felül pedig te ismered mennyire értelmes a párod. Én tudom, hogy akárhogy is lesz vége (megcsalás, megalázás, akármi), nem tudnék kifordulni önmagából és többre igény tartani, mint ami jár. A férjem sem. Erre mindig azt mondják, hogy jobb félni, mint megijedni, de szerintem ez nem így van. :)

2021. jan. 11. 10:18
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!