Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek a "gold digger" kifejezést a mai nőkre rá lehet húzni?
Ez csak nálunk dívik, hogy a nő ház körül végzett munkáját nem számítják bele a "közös kasszába". Pedig nagyon is jelentős gazdasági értéket képvisel, ezzel azok szoktak szembesülni, akik
-férfiként özvegyen maradnak, gyerekkel, és kiderül, hogy a nőt, mint emberi erőforrást csak nagy összegekért lehet pótolni (hacsak nincs olyan családtag, aki átvállalja)
-ahol a nő komoly karriert épít fel, és nincs ideje a háztartásra, gyereknevelésre (itt is komoly összegeket fizetnek bejárónőnek, bébiszitternek).
Szóval senki ne vegye úgy, hogy a nőnek elemi kötelessége a saját munkáján kívül még háztartást is vezetni, plusz gyereket nevelni, mert ez simán kitesz egy félállást.
A legideálisabb (és a legtöbbek által preferált) családmodell egyébként az lenne, ha a férfinak lenne egy stabil, teljes munkaidős állása, ami fedezi a család teljes (!) megélhetését akár önmagában is, a nők számára pedig lenne sok atipikus foglalkoztatási forma (részmunkaidő, távmunka), ami mellett bőven beleférne a háztartás, gyereknevelés is. Ez esetben az ő jövedelme jelentené azt a pluszt, amiből lehet tartalékot képezni, nyaralni, nagyobb beruházásokat eszközölni. Nyilván így kevesebbet keresne, mint a férfi, de a háztartásban végzett munkájával megspórolná azokat a kiadásokat, amiket ennek hiányában ki kellene fizetni másnak (házvezetőnőnek, bébiszitternek).
Tisztában vagyok azzal, hogy nem mindenki számára ideális ez a felállás, de azért sokan elfogadnák szerintem.
42-es
Ez valóban egy emberarcú felállás lenne és ha belegondolsz, kb ilyesmi volt itt a 2. V előtt.
A VH-s túlpörgetése az iparnak megkövetelte a női munkaerő bevonását(a férfiak addig pusztultak a frontokon) és a háború után már esze ágában sem volt sem a nőknek visszamenni a háztatást vezetni, sem pedig a vállalatoknak a korábban megszokott magas béreket adni a munkásoknak, így egy kereső már nem volt elég többé, legalábbis nem volt már általános.
# 44: Rendben, de akkor teljesen megoszlik a háztartásvezetés és a gyereknevelés is. De TELJESEN. Tehát ha a gyerek beteg, akkor minden második alkalommal a pasi marad otthon vele egy hétig, ő tartja nyilván az osztálypénzt, a házi feladatokat, hozza-viszi a gyereket iskolába-óvodába, ugyanúgy, mint a feleség.
Kiveszi a részét a házimunkából, tehát minden második mosás-vasalás, főzés, mosás, takarítás is az övé. Természetesen a nagytakarítások is: ablakpucolás és társai.
Mindent természetesen a saját munkáján és a munkába utazáson felül.
# 46: Ez elvben szépen működik, de a gyakorlatban ez úgy szokott kinézni, hogy a férfi a házimunka és a gyereknevelés kb. 10%-át végzi, abban a tudatban, hogy ő mennyit segít.
És csak akkor szokott kibukni, ha a nő valami miatt kiesik ezekből a feladatokból. Ez ugyanis simán egy félállás - pláne, ha gyerek van.
Én nem akarnék háztartásbeli lenni. Túl sok a rizikó, ráadásul én szeretek dolgozni.
Mi van, ha a párommal történik valami? Anyai nagymamám apa nélkül nőtt fel, mert az édesapja fiatalon meghalt (nem tudták megállapítani, hogy pontosan mi okozta a halálát, egyszer csak elkezdett lebénulni, a 40 éves kort sem élte meg), a dédmamám nem ment férjhez újból, és egyedül felnevelte az 5 gyerekét. Ezt úgy nem lehet megcsinálni, ha a nő nem dolgozik egyáltalán.
Természetesen nem kell úgy élni, hogy rágjuk a körmünket, mikor történik valami baj, de felelősségteljes felállásnak én azt tartom, ahol felkészülnek bármilyen eshetőségre is, nem csak arra, hogy minden jó lesz. Több lábon állni biztosabb.
"Miért nem segítesz be neki ha ennyi teendője van"
Mert nem élek velük. Ki finanszírozza? Állambácsi, mert lett elég pontom hozzá. Egyéb kérdés?
Amúgy szerintem megvannak a nehézségei a háztartásbeli létnek is, meg a dolgozó létnek is. Gondolj bele, ha dolgozol, akkor legalább felnőtt emberekkel lépsz interakcióba a nap során. Nézd meg, hány nő kattan be, mikor gyesen van, mert az egyetlen lény, akivel kommunikál, az egy kisbaba, és nem tud egy-két értelmes szót váltani senkivel, míg apuka eldumálgat felnőtt emberi lényekkel munkában.
Amúgy szerinted csak a kapálás munka, vagy mi van? (Arra értem, hogy a programozó csak ücsörög egész nap, ezért nem fárasztó.)
Elég korlátoltnak tűnsz, minek kérdezel, ha úgyis megvan a kész véleményed, és lesz..od a másét? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!