Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan kezelitek a pénzügyeket...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hogyan kezelitek a pénzügyeket a kapcsolatban? Mi lehet jó megoldás, ha a pár egyik tagja sokszor annyit keres, mint a másik?

Figyelt kérdés

A párom fél éve diplomázott, ő jelenleg millió felett keres. Én jelenleg még diák vagyok, fél év múlva fogok diplomázni, a fizetésem várhatóan nettó 500 körül lehet majd. Most is dolgozom részmunkaidőben az egyetem mellett, így jelenleg minden hónapban marad egy kis félretett pénzem.

Másfél éve vagyunk együtt, pár hónapja költöztünk össze. Eddig mindent feleztünk, viszont összeköltözéskor létrehoztunk egy közös bankszámlát, ahova majdnem ugyanannyi összeget utalunk be. Ide megy a kajapénz, ami 1/2 arányban oszlik meg, mivel a párom sokkal többet eszik, viszont a háztartásra, randikra szánt pénzt felezzük. Ezen kívül mindent saját pénzből fizetünk magunknak. Lakbért, rezsit is felezzük.

Igazság szerint a pénzügyek nekem folyton a fejemben vannak. Nyáron jött fel először közöttünk ez a téma, hogy majd egyszer közös vagy külön kassza lesz-e. Számomra egyértelmű volt, hogy közös, ebben nőttem fel, apukám kb kétszer-háromszor annyit keresett mindig, mint anyukám, viszont ő vezette a háztartást, főzött mindig, minden patika volt otthon. Azt hiszem, nálunk azért jóval nagyobb lesz a különbség, akár négyszer, vagy még többször is kereshet majd többet nálam. Sajnos nyáron ütköztünk először ellentétbe, mert neki akkor egyértelmű volt, hogy külön kassza, mert mindenki amennyit megkeres magának, abból gazdálkodik. Azóta rengeteget változott, úgy érzem egyre inkább közeledünk valamiféle közös úthoz, mi tényleg meg tudjuk beszélni, csak nem tudom, milyen érv lenne jogos. Mert valahol nekem is az az érzésem, hogy nem várhatom el, hogy ő többet tegyen bele, vagy "eltartson" engem.

Azért kezdtem el ezen gondolkodni, mert tegnap említette, hogy így meg úgy fog befektetni, mikor kérdeztem, hogy mennyit, akkor laza 750-et mondott havonta. Én nagyon büszke vagyok rá, heti 80-100 órákat dolgozik, cserébe én viszem itthon a háztartást, mosom a ruháit folyton, igyekszem munka és suli mellett rendet tartani. Főzni már nincs kapacitásom két naponta, azt megoldjuk a munkahelyéről olcsón, általában hétvégére szoktam csak, vagy ha van időm, akkor vacsira egyszerűbb dolgokat.

Szóval a hosszú bevezető után az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mi lehetne jó közös út? Én nem érzem reálisnak azt, hogy mondjuk én félre tudok tenni havonta 200-at, ő meg 1 milliót. Emellett én takarítok, mosok, néha főzök is. Mert így a lakbér nekem kiteszi a fizetésem ötödét, neki pedig töredékét. Vagy ha utazni szeretne, wellnes hétvégére menni, az nekem sokkal nagyobb kiadásnak érződik, mint neki. Ő lehet, hogy pár nap alatt megkeresi, nekem meg egy havi félretett pénzem, vagy még több. Többször előfordult már az is, hogy azt kellett mondanom, nekem már nem fér bele. Most nyáron is olyan utazásra megyünk, ami nekem több havi fizetésem lesz, de arra fogom, hogy ez a diplomám utáni ünneplés, az utolsó kvázi szabadnak mondható nyár, mégis szorongást okoz.

A teljesen közös kassza ötlete nekem ijesztő. Talán pár év múlva már nem lenne az. Ha ő is ezt szeretné egyszer, akkor megkönnyebbülnék, de nem tudom elképzelni, hogy én az egyébként szerintem átlag felett mondható jövőbeli fizetésem mellett lássam az ő baromira elrugaszkodott bevételét. Úgy érzem semmi jogom hozzá.

Azon is gondolkoztam, hogy talán a jelenlegi felállás működhetne, miszerint van két külön számlánk és egy közös, de úgy érzem, erre valahogy más arányban kellene pénzt raknunk, nem pedig felesben. Szerintem fizetés arányban logikus lenne, de úgy érzem, ha feljön ez a téma, nem fogom tudni alátámasztani. Mert ezzel ő kvázi engem eltartana. Ráadásul nem tudnám elvárni azt sem, hogy mondjuk a szépségápolási cuccaim, a ruháim, a sminkjeim, a kondi bérletem ő fizesse. Általában ilyen kiadásaim vannak a hónapban, amiket csak magamra költök.

Összességében úgy érzem, hogy a jelenlegi felállás a jogos. Az én bajom, hogy olyan szakmát választottam, amivel ennyit fogok tudni keresni. Ő meg baromi sokat dolgozott azért, hogy sose legyen ezzel gondja. Mégsem érzem megnyugtatónak, ha így folytatjuk jövőre. Szerintetek reális lenne ez a fizetés arányban közös kasszára utalás? Ti hogy csináljátok?

jan. 12. 09:18
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Nekem alapvetően a külön kassza, méltányos / arányos befizetés a szimpatikus (mondom ezt úgy, hogy voltam a jobban kereső fél is együttélős kapcsolatban). De a felezős is korrekt sztem.

A ti szituációtokban én ezeken változtatnék:

- kevésbé luxi utazások, amennyiben neked nagy érvágás

- nem fizeted a felét a kajának, ha ő jóval többet eszik

- az nem fair, hogy te fizetsz is be és az egész háztartást viszed... akkor szépen neki se essen le az aranygyűrű a kis ujjacskájáról

jan. 13. 09:12
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy gondolom, hogy az albérlet+rezsi költsége 50-50 és az is jó, ha emellett van egy közös számla kajapénznek, meg az otthoni dolgokra. Ha ő többet eszik, akkor abba arányosan tegyen valamennyivel többet, vagy cserébe ha elmentek randizni, fizesse ő a kinti kajálgatásokat. Nálunk nincs közös kassza, én havonta elkerem a rezsi felét. Otthonra mind a ketten vásárolunk. Ő inkább a hidegételt és az innivalokat, meg amire neki igénye van, én meg a főznivalót. De általában úgy főzök, hogy eszünk 1-1 adagot, és egy adag marad, amit én elviszek másnap munkába. Tehát abból kvázi én eszem többet. De ha elmegyünk valahova kajálni, azt többször fizeti ő, mint én. Nyaralni 50-50 járunk, de nyilván olyan kereteken belül, ami mind a kettőnknek belefér.

Na most ha neked a párod 3x olyan jól keres, mint te, akkor igazán lehetne annyira lovagias, hogy néhány randit legalább ő áll. Nyaralni meg úgy menjetek, ami neked sem több havi fizetesedbe kerül. Ezt meg kell vele beszélni szépen. Ha neki nagyobb igényei vannak, mint ami neked belefér, akkor tegyen bele ő többet, vagy érje be olcsóbb kiruccanással 🤷🏽‍♀️.

A házimunkát is még most osszátok fel 50-50re, mert te mire fel is takaritasz többet? Anyagilag semmivel nem tesz többet a kapcsolatba, szóval ingyen vagy a cselédje? Szépen vegye ki a részét, vagy ha annyira jól megy neki és lusta, fizessen takarítót. De az nem fair, hogy a kapcsolatba te sokkal többet teszel, még ha ezt nem is érzed.

Egyébként nekem nagyon úgy jön le, hogy ez a pasi csak magára és a sajt igényeire gondol. Az én párom sosem volt milliomos, mégis alapvető volt neki, hogy amíg diák voltam, ő fizetett szinte mindenhol. Én nem vártam el, de így látta helyesnek. Egyedül a nyaralasokat fizettük felesben, de minden otthoni randit ő állt. Persze nem balatoni luxus hétvégére kell gondolni, mint egy tegnapi kérdésben. De ha elmentünk moziba, vagy a burgerbe, vagy libegozni, kirándulni egyet stb, azok a párezer forintos tételek nem vágták a földhöz és ő fizetett nekem is. Eszébe nem jutott, hogy adjak bele, pedig én mindig úgy számoltam, hogy fizetem a részem, de nem fogadta el.

A te pasidban ez a hajlam egyáltalán nincs meg, de egy beszélgetést azért megér. Ha nem érti meg, lehet jobb lesz nektek külön és neked is egy hasonló szinten lévő párt keresni, meg neki is. Hasonló szinten lévő nővel majd élhet nagylabon úgy, hogy a másik sem rokkan bele.

jan. 13. 09:13
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

A leírásod alapján sem ideje, sem pénze nincs rád.

A te időddel (ruhài mosása), meg a pénzügyi kiadásaiddal (nyaralás)viszont ő rendelkezik.

Szerintem te nagyon rossz döntéseket hoztál eddig. Érdemes lett volna az összeköltözés előtt variálni, nem utólag. Meg kiállni magadért. Most te azt látod, ahogy ő előbbre halad, te meg még évek múlva is ugyanott stagnàlsz. Szerintem a legjobb, amit tehetsz, ha külön költözöl.

jan. 13. 20:59
 14/16 anonim ***** válasza:
Mire jutottál?
jan. 19. 16:43
 15/16 A kérdező kommentje:

Talán nem lesz népszerű a válaszom a ti reakcióitok alapján, de végül sok-sok gyomorgörcs és majdnem elköltözés után sikerült megoldanunk. Elmondtam neki mindent ami zavar, eléggé mélypontra jutottam emiatt a konfliktus miatt, jó pár napon át gondolkoztam, hogy mi legyen. A házassággal kapcsolatban már változott a véleménye, ott már ő is úgy gondolja, hogy minden közös. Az utazásokba ő többet fog fizetni, mert ő is látja, hogy ezek miatta kerülnek ennyibe. A takarításról továbbra is határozottan az volt a véleménye, hogy nem fog segíteni, tegnap viszont mégis sok mindent megcsinált helyettem. Szóvá tettem, hogy szeretnék tőle virágot vagy ékszert kapni néha, tegnap már megkérdezte, hogy miket szeretek hordani. Azt hiszem egészen különböző családokból jövünk, sok mindenben eltér a gondolkodásunk. Amiben én erősebb vagyok, abban ő gyengébb, és fordítva.

Szerencsére úgy néz ki, hogy mi ezt most meg tudjuk/tudtuk oldani, de ehhez az kellett hogy én őszintén mindent elmondjak, ami nekem nem oké, illetve hogy mindketten gondolkodjunk rajta. Nem mondom, hogy feltétlenül ennyi konfliktusnak kellene lennie egy kapcsolatban, de úgy érzem hogy közöttünk ezáltal is csak megerősödött.

Nagyon köszi a válaszaitokat! Megerősítettetek benne, hogy merjek kiállni a véleményem mellett. :)

jan. 20. 21:40
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
Örülök, hogy jól alakult. Néha csak iránymutatás kell a másiknak. Sok boldogságot mindkettőtöknek! 😉
jan. 23. 08:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!