Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogyan kezelitek a pénzügyeket a kapcsolatban? Mi lehet jó megoldás, ha a pár egyik tagja sokszor annyit keres, mint a másik?
A párom fél éve diplomázott, ő jelenleg millió felett keres. Én jelenleg még diák vagyok, fél év múlva fogok diplomázni, a fizetésem várhatóan nettó 500 körül lehet majd. Most is dolgozom részmunkaidőben az egyetem mellett, így jelenleg minden hónapban marad egy kis félretett pénzem.
Másfél éve vagyunk együtt, pár hónapja költöztünk össze. Eddig mindent feleztünk, viszont összeköltözéskor létrehoztunk egy közös bankszámlát, ahova majdnem ugyanannyi összeget utalunk be. Ide megy a kajapénz, ami 1/2 arányban oszlik meg, mivel a párom sokkal többet eszik, viszont a háztartásra, randikra szánt pénzt felezzük. Ezen kívül mindent saját pénzből fizetünk magunknak. Lakbért, rezsit is felezzük.
Igazság szerint a pénzügyek nekem folyton a fejemben vannak. Nyáron jött fel először közöttünk ez a téma, hogy majd egyszer közös vagy külön kassza lesz-e. Számomra egyértelmű volt, hogy közös, ebben nőttem fel, apukám kb kétszer-háromszor annyit keresett mindig, mint anyukám, viszont ő vezette a háztartást, főzött mindig, minden patika volt otthon. Azt hiszem, nálunk azért jóval nagyobb lesz a különbség, akár négyszer, vagy még többször is kereshet majd többet nálam. Sajnos nyáron ütköztünk először ellentétbe, mert neki akkor egyértelmű volt, hogy külön kassza, mert mindenki amennyit megkeres magának, abból gazdálkodik. Azóta rengeteget változott, úgy érzem egyre inkább közeledünk valamiféle közös úthoz, mi tényleg meg tudjuk beszélni, csak nem tudom, milyen érv lenne jogos. Mert valahol nekem is az az érzésem, hogy nem várhatom el, hogy ő többet tegyen bele, vagy "eltartson" engem.
Azért kezdtem el ezen gondolkodni, mert tegnap említette, hogy így meg úgy fog befektetni, mikor kérdeztem, hogy mennyit, akkor laza 750-et mondott havonta. Én nagyon büszke vagyok rá, heti 80-100 órákat dolgozik, cserébe én viszem itthon a háztartást, mosom a ruháit folyton, igyekszem munka és suli mellett rendet tartani. Főzni már nincs kapacitásom két naponta, azt megoldjuk a munkahelyéről olcsón, általában hétvégére szoktam csak, vagy ha van időm, akkor vacsira egyszerűbb dolgokat.
Szóval a hosszú bevezető után az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mi lehetne jó közös út? Én nem érzem reálisnak azt, hogy mondjuk én félre tudok tenni havonta 200-at, ő meg 1 milliót. Emellett én takarítok, mosok, néha főzök is. Mert így a lakbér nekem kiteszi a fizetésem ötödét, neki pedig töredékét. Vagy ha utazni szeretne, wellnes hétvégére menni, az nekem sokkal nagyobb kiadásnak érződik, mint neki. Ő lehet, hogy pár nap alatt megkeresi, nekem meg egy havi félretett pénzem, vagy még több. Többször előfordult már az is, hogy azt kellett mondanom, nekem már nem fér bele. Most nyáron is olyan utazásra megyünk, ami nekem több havi fizetésem lesz, de arra fogom, hogy ez a diplomám utáni ünneplés, az utolsó kvázi szabadnak mondható nyár, mégis szorongást okoz.
A teljesen közös kassza ötlete nekem ijesztő. Talán pár év múlva már nem lenne az. Ha ő is ezt szeretné egyszer, akkor megkönnyebbülnék, de nem tudom elképzelni, hogy én az egyébként szerintem átlag felett mondható jövőbeli fizetésem mellett lássam az ő baromira elrugaszkodott bevételét. Úgy érzem semmi jogom hozzá.
Azon is gondolkoztam, hogy talán a jelenlegi felállás működhetne, miszerint van két külön számlánk és egy közös, de úgy érzem, erre valahogy más arányban kellene pénzt raknunk, nem pedig felesben. Szerintem fizetés arányban logikus lenne, de úgy érzem, ha feljön ez a téma, nem fogom tudni alátámasztani. Mert ezzel ő kvázi engem eltartana. Ráadásul nem tudnám elvárni azt sem, hogy mondjuk a szépségápolási cuccaim, a ruháim, a sminkjeim, a kondi bérletem ő fizesse. Általában ilyen kiadásaim vannak a hónapban, amiket csak magamra költök.
Összességében úgy érzem, hogy a jelenlegi felállás a jogos. Az én bajom, hogy olyan szakmát választottam, amivel ennyit fogok tudni keresni. Ő meg baromi sokat dolgozott azért, hogy sose legyen ezzel gondja. Mégsem érzem megnyugtatónak, ha így folytatjuk jövőre. Szerintetek reális lenne ez a fizetés arányban közös kasszára utalás? Ti hogy csináljátok?
Ha a jelenlegi helyzet marad, akkor felezném a házimunkát, mert te azt most "ingyen" csinálod egyedül, hogy ő sok pénzt keressen magának.
Vagy legyen részarányos és akkor te tedd bele a több energiát ő meg a több pénzt és akkor egálban vagytok.
Én voltam a helyzetedben és kihasználva éreztem magam. Ma már nem mennék bele ebbe a felállásba.
A legvégén meg alap a közös kassza szerintem (házasság után), hiszen jogilag úgyis közössé válik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!