Kezdőoldal » Ezotéria » Természetfeletti lények » Szellem van a házban?

Szellem van a házban?

Figyelt kérdés

Pár hete furcsa dolgok történnek a házban. Egyik este majdnem elaludtam amikor furcsa hangokat hallottam, mintha valaki kábellel ütögetné a falat. Álmos voltam, nem foglalkoztam vele. Másnap viszont 3-4 órán keresztül valami folyamatosan kopogott a plafonon. Ha felkapcsoltam a lámpát abbahagyta. Ha odamentem a hang forrásához akkor hátrébb kopogott. Ez ment hajnali 3-ig. Próbáltam ráfogni hogy egér van a padláson, mert volt már de annak sajnos nem ilyen hangja volt. Ez olyan volt mintha én kopogtam volna a falon. Másnap a párom felrakott a padlásra egy kamerát, de nem vett fel semmit, akkor nem is volt kopogás. Azóta random van hogy kopog valami a bútorokon, de ez halkabb, vagy sokszor nyekken a forgószék mintha ülne benne valaki. Egyik éjszaka többször éreztem mintha valami meghúzta volna a takaróm és napközben is egyik pillanatról a másikra hirtelen hideget érzek magam körül. Volt hogy eltakartam az arcom ne jöjjön rá a hideg és akkor a kezemen érzem a hideget. Már sokszor bekapcsolom a légkondit hogy meleget fújjon rám de a hideg akkor is itt marad körülöttem. Aztán egyik pillanatról a másikra megszűnik. Ez 2-3 hete megy nálunk, már kezdek parázni.

Nyugodtan nevethettek de nem kamu. Szeretném elhinni hogy nem szellem. Próbáljatok meggyőzni hogy nem az. Ne gyere azzal hogy haluzok vagy megkattantam mert nem. Aznap este a hangos kopogást felvettem videóra és lejátszottam a páromnak (nem volt itthon). El sem tudja képzelni mi lehet, sajnos nagyon nem hasonlított állathangra. Nem értem miért van ez, előtte sosem történtek ilyenek nálunk.

szept. 28. 17:24
1 2 3 4 5 6
 31/53 anonim válasza:
80%
Annyit tudok még tanácsolni ahogy mások is írták hogy sót szorsz aház szegleteibe és füstölövel mész körbe a házban. Az elvileg hat a szellemek ellen
szept. 29. 10:30
 32/53 Szervizmérnök úr ***** válasza:
31%

Ha megkérdezzük a mesterséges intelligenciát:

- What percentage of adults believe in ghosts?

A választ rövidítem, egyik felmérés az USA lakosság 40 %-a, másik szerint 60 60. Ha átlagolva kb. 50 %-ra kerekítjük és tekintetbe vesszük, hogy az átlag amerikai nem túl okos, hajlamos például a konspirációs elméletekre is (idegen lények, gyilkos vakcinák stb.), akkor kijelenthető, hogy teljes joggal nyilvánítanak véleményt egy ilyen kérdésben azok is, akik ilyenekben nem hisznek, hiszen amúgy semmi bizonyíték nincs is, csak mendemondák vannak.

----------------

Ha viszont így kérdezzük a mesterséges intelligenciát:

- Do ghosts exist?

-------------------------

Ezt a választ lefordítottam, szívesen rövidíteném, de talán mégis jobb lenne egészben látni, a gépi fordítás is egész jó minőségű:

----------------

Léteznek szellemek?

A szellemek létezésének kérdése évszázadok óta lenyűgöző és vita tárgya, amely magában foglalja a folklórt, a kulturális hiedelmeket és a tudományos kutatásokat. A kérdés átfogó megválaszolásához több kulcsterületre bonthatjuk: meghatározások, történelmi kontextus, kulturális hiedelmek, tudományos perspektívák és pszichológiai magyarázatok.

A szellemek definíciói

A folklórban a szellem általában egy elhunyt személy vagy nem emberi állat lelke vagy szelleme, amelyről úgy tartják, hogy képes megjelenni az élők előtt. A szellemeket gyakran különféle formákban írják le, a láthatatlan jelenléttől az áttetsző formákig vagy a valósághű emberszerű formákig. A szellemekbe vetett hit szorosan kötődik a túlvilági élet fogalmaihoz és ahhoz az elképzeléshez, hogy az ember bizonyos lényege a halál után is fennmarad.

Történelmi kontextus

Történelmileg a szellemekbe vetett hit az ősi civilizációkig nyúlik vissza. Sok kultúra dokumentálta a szellemekben vagy a lelkekben fennálló hiedelmeket, amelyek a halál után megmaradnak. Például az ókori egyiptomiak kidolgozott rituálékkal rendelkeztek a halál és a túlvilág körül, azt hitték, hogy a halottak bizonyos körülmények között kapcsolatba léphetnek az élőkkel. Hasonlóképpen, a mezopotámiai vallások magukban foglalták a halálkor létrejött szellemekről szóló hiedelmeket, akik befolyásolni tudják az élőket.

Kulturális hiedelmek

A különböző kultúrákban eltérő értelmezések vannak arról, hogy mi minősül szellemnek. Sok hagyomány szerint a szellemeket nyugtalan szellemeknek tekintik, akik bezárkózást vagy bosszút keresnek az életük során elkövetett sérelmekért. Például a nyugati folklórban a bosszúálló szellemek gyakran kísértenek a halálukkal kapcsolatos helyszíneken. Ezzel szemben egyes kultúrák az ősök imádatát gyakorolják, ahol az elhunyt rokonokat tisztelik, és úgy gondolják, hogy útmutatást adnak a túlvilágról.

Tudományos perspektívák

Tudományos szempontból nincs empirikus bizonyíték a szellemek létezésére. A tudósok elsöprő konszenzusa az, hogy a kísértetek észlelése gyakran természetfeletti jelenségek helyett természeti jelenségeknek vagy pszichológiai tényezőknek tulajdonítható. Tanulmányok kimutatták, hogy a környezeti tényezők, például az elektromágneses mezők vagy az infrahang olyan érzeteket kelthetnek, amelyek általában kísérteties élményekhez kapcsolódnak.

Ezenkívül a kutatások azt mutatják, hogy hallucinációk különböző egészségügyi állapotok vagy az észlelést befolyásoló anyagok miatt fordulhatnak elő. Például:

Bizonyos gyógyszerek hallucinációkat okozhatnak.

Az alvási bénulás arra késztetheti az egyéneket, hogy kísérteties alakokat észleljenek.

Az olyan neurológiai állapotok, mint az Alzheimer-kór, szintén hozzájárulhatnak a szellemlátásként értelmezett élményekhez.

Pszichológiai magyarázatok

Pszichológiai szempontból a szellemekben való hit olyan veleszületett emberi hajlamokból fakadhat, mint például a pareidolia (az a tendencia, hogy mintákat lássunk ott, ahol nincsenek) és olyan kognitív torzítások, amelyek arra késztetik az embereket, hogy a kétértelmű ingereket ismerős formákként (például arcokként) értelmezzék. Ezenkívül a gyász és a veszteség arra késztetheti az egyéneket, hogy kapcsolatot keressenek elhunyt szeretteikkel a szellemekben vagy a szellemekben való hiedelmek révén.

------------

Idézet vége.

szept. 29. 13:04
 33/53 anonim ***** válasza:

Ez a történet gyerekkori emlékeket idézett fel bennem.

Amikor a nagyszüleim meghaltak és és az öcsém az ő szobájukba költöztünk át. Nem egyszerre haltak meg, volt köztük néhány év különbség.

Emlékszem, ahogy beköltöztünk a szobába elkezdődött.

Nálunk csak a kopogás volt. 10-12 év körüli lehettem. nappal nem hallottunk semmit. De éjszaka, mihelyst leoltottuk a villant kezdődött. Mintha a padláson rohangált volna valaki. És csak a mi szobánkban lehetett hallani. Ijesztő volt.

Mondtuk a szüleinknek, de szerintem azt hitték, hogy élénk a fantáziánk. Nem sokkal később a kis tesónk is odaköltözött abba a szobába. Ő még ovis volt. Ekkorra már egy éve tartott a dolog. Szüleim azt mondták, hogy biztos patkány van a padláson. Kistesónk egy hétig bírta abban a szobában. Az utolsó éjszakáján ő is egy ilyen füst szerű jelenlétet látott átsuhanni a plafonon, majd leereszkedni.

Többszőr voltam fent a padláson , de nem találtam nyomát egérnek, sem patkánynak. Végül a szomszéd srác mondta, hogy a szomszéd épület, (ami valamikor régen egy épület volt a milyénkel) patkányjárta.

Ha mérgeztek, egy időre megszűntek a zajok, de újra kezdődtek. Szomszéd sráccal beszélgettünk és láttunk egy lécet a szomszéd épületének lépcsőjénél, amely befutott a tető alá. Azon láttuk, ahogy a kis patkányok fel másztak oda. Bár a padlástér el volt választva válaszfallal, mégis , miután azt a lécet megszűntették és még egy utolsót mérgeztek a padláson a zajok megszűntek.

Ezután többé nem hallottam a zajt.

Két dolog lehetséges:

1.

Vagy a patkányok okozták a zajt, de a mi padlásunkon petkányszar nem volt.

2.

vagy hittünk benne, hogy ettől megszűnik a zaj és megszűnt.

A hitnek ugyanis van ereje.

Még elképzelhetőnek tartom, hogy egyszerű fizikai magyarázata is lehet a dolognak. Például a felmelegedő vagy lehülő hideg plafon apró térfogatváltozása is előidézhette a hangokat.

A helyzet az, hogy bár hiszek istenben, az elmém mindig a földhözragadt magyarázatot keresi az ilyen jelenségekre.

Volt már olyan, amire nem találtam magyarázatot. De tény, a hangok megszűntek.

szept. 29. 13:43
 34/53 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek!

Ez egy családi ház, párom szülei építették, pár éve teljesen felújítottuk. Közvetlenül nem halt itt meg senki, de itt éltek velünk és a haláluk után egy ideig (pár napig) éreztem a jelenlétüket. Nagyon szerettem őket, lehet csak beképzeltem de ez nem volt rossz érzés.

Mikor nagyon pici volt a gyerek akkor néha mosolygott és integetett a semmibe. Mikor már tudott beszélni akkor egyszer szintén egy ilyen integetésnél mondta, hogy egy néni és egy bácsi áll a folyosón kézen fogva és minket néznek mosolyogva. Na akkor nagyon betojtam. Mikor ő született már nem éltek, szerintem ők voltak. Utána sógornőm mesélte, hogy náluk is a gyerekük látott egy nénit meg egy bácsit és szerintük is ők voltak. Kereshetnék én erre racionális magyarázatot de nehéz. Mi lehetett? Itt marad a házban a testük lenyomata? Tudja a fene. Bár sógoroméknál nem is nagyon volt anyósom még éltében mert akkor még nem volt meg az a házuk. Ma már nem lát ilyeneket a gyerek de akkoriban nem is voltak furcsa dolgok.

Este gyújtottam egy gyertyát, elmondtam egy imát és kértem istent/az univerzumot hogy távolítson el minden negatív energiát és csak pozitív energiák, érzések maradjanak. Nem tudom, este béke volt, csak egy nagyon halk kopogásfélét hallottam a fal felől, arról már kezdem azt gondolni, hogy lehet tényleg valami kis állat lehet. Mindenesetre ennyivel már simán ellennék csak ne legyen többet dübögés a plafonon, ne érjen hozzá semmi a takarómhoz. Párom szokott felmenni a padlásra egyébként, még egér sincs fent. Egy beköltözött a házba egy időre (pár napra szegény) de azt meg pont láttuk mikor beszaladt a teraszajtón csak nem tudtuk elkapni. Azóta már nincs. Régebben míg nem volt felújítva a háza tele volt a padlás egérrel. Mondjun azoktól nem féltem mert csak kaparásztak meg azt lehetett hallani hogy gurítják a diót (akkoriban még volt egy nagy diófánk). Ennyi, remélem helyreáll az élet nálunk.

szept. 29. 15:34
 35/53 anonim ***** válasza:

A felvett hangot nem tudod feltölteni valahova? Pl. Youtube. Megszakértenénk és megnyugtatnánk, hogy nem szellem.

Én amióta egyedül élek családi házban, nem félek semmitől. Minden hang meg minden jelenség mögött van valamilyen racionális magyarázat és sokkal nagyobb para, ha nem járok utána. Pl. nálam is csapkodta a fa a tetőt. Ami nem vicc, mert kárt okozhat a tetőben, így pár alsóbb ága le lett vágva, azóta az a hang nincs. Mikor macska ment fel és zavarászott valamit a padláson, az olyannak tűnt lent, mint egy felnőtt ember léptei. A födém megváltoztatja a hangokat. Szóval ne félj, biztosan van racionális magyarázat rá.

szept. 29. 15:49
 36/53 A kérdező kommentje:

32,

Én hiszek a lélekben, szellemben. Lehet azért mert mindig érdekeltek az ilyen dolgok. Suli könyvtárából emlékszem olyan könyveket vettem ki amik előző életekről szóltak, a buddhizmus pl. mindigis szimpatikus volt számomra de annyira nem ástam bele magam. A kettő között állok valahol, hogy próbálok racionális is lenni, de hiszek is a lélekben. Egyszerűbb lenne vagy az egyik vagy a másik oldalon állni.

Viszont most nagyon fúj a szél, hallottam a fal felől kis hangokat, kimentem és látom kinyitotta a szél a villanyóra dobozát és akkor esett le hogy ezen a falon van a villanyóra. Lehet hogy akkor ez okozza a ki hangokat amit este hallottam. Lehet hogy akkor este tényleg nem volt itt semmi. Bár nem tudom máskor miért nem hallottam semmit de lehet azért mert nem figyeltem ennyire minden neszre.

szept. 29. 15:53
 37/53 A kérdező kommentje:
Megpróbálom feltölteni a youtubra.
szept. 29. 15:54
 38/53 A kérdező kommentje:

Megcsináltam, nem tudom mennyire sikerült. Az a baj most hogy meghallgattam megint beparáztam. Fülhallgatóval hallgasd, úgy jobb, de simán hallható.

[link]

szept. 29. 16:01
 39/53 A kérdező kommentje:
Na ezt a hangot hallottam hajnali 3-ig. Ezt szerencsére azóta sem. De ez volt a fura, hogy mindig azon a részen volt a hang amit felvettem kamerával is, a szoba eleje. Mikor egyszer felálltam a hang közben hogy közelebbről halljam akkor átment a hang a szoba másik végébe az ágy fölé. Akkor gondoltam arra csak nem lehet állat, csak nem lát át a plafonon hogy felé megyek. Para volt nagyon.
szept. 29. 16:10
 40/53 anonim ***** válasza:
100%

Köszi hogy feltöltötted! Meghallgattam párszor fülhallgatóval, nekem olyasminek tűnik, mintha valami odaütődne valamihez. Ha ember csinálná a hangot, az szabályosabb, határozottabb lenne szerintem. Ez inkább egy tárgy, ami tehetetlenül ütközik valaminek.

Akkor is szeles éjszaka volt? Mert a villanyóra ajtó csapkodás megmagyarázná. Azt nem tudom, miért ment máshova.

szept. 29. 16:14
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!