Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Tényleg van olyan hogy előző...

Tényleg van olyan hogy előző élet? Lehettem valaki a mostani életem előtt?

Figyelt kérdés
Megnéztem a "Sorostalan" című filmet. Az 1900-as években történt koncentrációs táborról szól..Nagyon elgondolkodtató és megható film, de engem sose ragad meg ennyire semmi mint most ez a film..az ilyen érzéseken hamar túllépek, de már pár napja nem tudok..Megragadott.. Lehet hogy hülyeség..Olyan majdnem Deja Vu..Lehet valóság alapja a reinkarnációnak? Lehetett valami közöm hozzá előző életemben? Lehetséges egyáltalán az előző élet?

2015. márc. 20. 13:29
1 2 3
 11/21 Ozmium42 ***** válasza:
47%

"Ezzel megint csak azt írtad le, hogy nem létezik, mert nem tudod megmagyarázni."

Nem, én azt mondtam, hogy meg tudom magyarázni, hogy miért biztos, hogy nincs. Bár nem értem azt, hogy miért lovagolsz ezen, hogy "csak szerintem". Mit ad ez hozzá, vagy mit vesz ez el az igazságértékéből? Kerítsek még magam mellé valakit, hogy ne csak szerintem ne létezzen, vagy valaki más véleményét írjam le a sajátom helyett? Mire megy ki ez a szavakon lovaglás? Gondoltam egyértelmű, hogy amit leírok, az nem a szomszéd véleménye, hanem a sajátom.

2015. márc. 20. 17:25
 12/21 anonim ***** válasza:
70%

Tök mindegy, hogy létezik - e előző életünk (szerintem nem létezik), ugyanis a jelenlegi életünket egyediként éljük meg, az előzőből - ha volt - semmi információnk nincs (kivéve aki állítja, hogy van, jó neki), a testünk elbomlik a halálunk után, a mai életünkből gyakorlatilag semmire nem fogunk emlékezni a következőben, tehát az a valaki aki leszek, az már nem is én vagyok.

Nem tudom, engem valahogy egyáltalán nem vigasztalna, ha kiderülne, van reinkarnáció. Ezt a jelenlegi életünket úgyis befejezzük egyszer, a másik - ha lesz - már másik élet, az már másé lesz.

2015. márc. 20. 17:57
 13/21 *Ana Van Der Val* ***** válasza:
46%

Előző élet csak a fantáziában létezik.

Ha tisztességtelen és pénzéhes lennék, akkor egy kis mellékes kereset reményében nagyon megtudnálak győzni arról téged, vagy akár a véletlenül erre tévedőket, hogy a reinkarnáció teljesen valós, ugyanis ebből is lehet profitálni, amennyiben igényelnél egy reinkarnációs eszmével magyarázott ún. gyógyító terápiát, amit mondjuk én szolgáltatnék. A nagyobb siker érdekében, ingyenes hirdetőfelületnek használnám pl. az ezo kategóriát, és virtuális irodaként működtetném a fiókom.

2015. márc. 20. 18:55
 14/21 anonim ***** válasza:
79%

Csodálom, hogy még senki sem rángatta elő a Domján Lászlónak tulajdonított mondást:

"A reinkarnációban már az előző életemben sem hittem."

2015. márc. 21. 09:11
 15/21 openyoureye ***** válasza:
100%

Ozmium42-nek:

"A tudatod nem létezik (ha nem álmodsz). Alváskor azért, mert az agyad speciális állapotban van, amikor nem tartja fent a tudatot, születésed előtt azért, mert nincs kifejlett agyad, fogantatásod előtt pedig azért, mert nem létezel egyáltalán."

- Akkor mégis mi kapcsol vissza tudatos állapotba és a másik kérdés hogy miért??

Csak mert a túlélési ösztön ami miatt kialakult állítólag a tudat, ki van kapcsolva, a testnek nem szabadna felébrednie. A testet működtető tudatalatti csak a megváltozott állapotokhoz képes igazodni, tudatosan irányítani nem. Például ha jeges vízbe esel az hipotermiához vezet, mely a létfentartó szervek funkcióira öszpontosítja az energiaellátást, de semmiképpen sem tesz olyan lépést mely előrelátóan felismerné és megszüntetné az azt kiváltó esemény okát, magyarán, nem fog automatikusan kiúszni az ember a partra reflexből.

Ezért a tudat sosem szünik meg létezni!

Egy másik dologhoz mely ugyancsak cáfolja az állítást előbb tisztázni kell valamit: Az alvás csupán egy módosult tudatállapot, melynek sajátossága a tudatos kontroll elvesztése. Viszont módosult tudatállopotot nemcsak alvással lehet elérni. A meditáció vagy holotróp légzés során is megváltozott tudatállapotba lehet kerülni. Sőt, a révülés is egy ilyen állapot. Tovább is lehetne feszegetni a határokat, de az egyeseknél már kiverné a biztosítékot, így inkább nem folytatom. Ezen módosult tudatállapotokban viszont az ember nem veszti el a kontrollt, saját maga dönthet arról mikor lép ki belőle és tér vissza a tudatos ébrenlét világába. Ez is azt mutatja, hogy ugyan az alvás velejárója a kontrollvesztés, de mivel több módosult tudatállapot létezik, így nem mondható ki, hogy módosult tudatállapotban az ember mindenképp elvesztené a kontrollt, csak bizonyos esetekben és akkor is csak és kizárólag az általunk vezérelt kontroll szűnik meg, nem pedig maga a rendszer!

A kérdésre pedig a válaszom: Ahogy a válaszokból is láthatod, van aki szerint igen van aki szerint nem. Az, hogy finom e a csokitorta nem más, hanem te fogod eldönteni úgy, hogy megkóstolod. Ha valóban érdekel a téma, járd körbe, vizsgálódj és döntsd el magad.

2015. márc. 22. 11:24
 16/21 Ozmium42 ***** válasza:

"- Akkor mégis mi kapcsol vissza tudatos állapotba és a másik kérdés hogy miért??"

Az agyad. Mert az hozza létre a tudatot, és az is szünteti meg. Miért-miért? Például azért, mert sötétség hatására alvást elősegítő hormon képződik, fény hatására pedig lecsökken, és felébredsz (stb. stb.).

"Csak mert a túlélési ösztön ami miatt kialakult állítólag a tudat, ki van kapcsolva, a testnek nem szabadna felébrednie."

1. Semmi köze a tudatnak a túlélési ösztönhöz.

2. Semmi köze a tudatnak az ébredéshez, meg amúgy rengetek életfolyamathoz sem. Reflexről, autonóm működésekről, tudattalanról hallottál már? Ezek mind a tudat mellett vannak. Nem azt mondom, hogy tudattól függetlenül, de úgy megállnak a saját lábukon. Alvás közben tudattalan vagy, de lélegzel, ver a szíved, dolgozik a májad, veséd, beleid. Az alvás és az ébrenlét sem tudatosan szabályozott. Ennyi az egész. A tudat semmit nem tehet az ellen, ha az agyi automatizmus felébredést parancsol.

"A testet működtető tudatalatti csak a megváltozott állapotokhoz képes igazodni, tudatosan irányítani nem."

A tudatalatti (helyesebben: tudattalan) nem azt jelenti, mint amire itt gondolsz. Ez az elmének a része a tudat mellett, amire te gondolsz, azok pedig autonóm reflexek, amelyek nem részei az elmének. A "tudatos irányítás" emlegetése ebben a kontextusban értelmezhetetlen, és arra utal, hogy te sem igazán érted, mit szeretnél.

"Például ha jeges vízbe esel az hipotermiához vezet, mely a létfentartó szervek funkcióira öszpontosítja az energiaellátást, de semmiképpen sem tesz olyan lépést mely előrelátóan felismerné és megszüntetné az azt kiváltó esemény okát, magyarán, nem fog automatikusan kiúszni az ember a partra reflexből."

Ez egy példa, de van másik példa. Ha a szemedhez közelít valami, reflexszerűen pislogsz, a szúrástól, égetéstől, önmagában a hidegtől is, elkapod a kezed, esésnél megfeszülnek a hátizmaid, hogy visszanyerd az egyensúlyod. Az, hogy kiúszol a partra, már persze tudatos mozgáskoordinációt is igényel, tulajdonképpen pont azért, mert a reflex, bár létezik, de az adott helyzetben nem elég. Máskor meg igen. Ha nem tudsz úszni, akkor meghalsz, az értelem ott nem segít.

"Ezért a tudat sosem szünik meg létezni!"

De, amikor alszol, amikor fejbe kólintanak, és amikor meghalsz.

"Egy másik dologhoz mely ugyancsak cáfolja az állítást előbb tisztázni kell valamit: Az alvás csupán egy módosult tudatállapot, melynek sajátossága a tudatos kontroll elvesztése."

Már megint mit beszélsz? Olyan tudatállapot, amiben nincs tudatos kontroll? Vagyis tudattalan tudat? Vedd már észre...

"Viszont módosult tudatállopotot nemcsak alvással lehet elérni."

Nos az alvásban (álom nélkül) nincs tudat, ezt leszögezem. Ami a módosult tudatállapotot illeti, az már egész más tészta.

"A meditáció vagy holotróp légzés során is megváltozott tudatállapotba lehet kerülni. Sőt, a révülés is egy ilyen állapot."

Meg az alkohol, az LSD, és a többi. Igen. Létezik a módosult tudatállapot. És ájultan, holtan, vagy születésed előtt, esetleg mély alvásban ilyet elképzelni sem lehet.

"Ezen módosult tudatállapotokban viszont az ember nem veszti el a kontrollt, saját maga dönthet arról mikor lép ki belőle és tér vissza a tudatos ébrenlét világába."

A te példáidban igen, de az én példáimban meg nem, tehát az általánosításod érvénytelen. Tudatosan felébredni sem tudsz, mert nincs tudatod. Nincs időd dönteni, mert tudat nélkül az egész alvás pillanatszerűnek tűnik. Mintha csak lecsuknád a szemed.

2015. márc. 22. 12:56
 17/21 openyoureye ***** válasza:

Ozmium42-nek:

- Én azt kérdeztem miért kapcsol vissza, nem pedig miért kapcsol ki. Továbbá mi kapcsolja vissza, ha maga a tudat nem műdödik? A számítógépes példánál maradva, ha kikapcsolod, program nélkül nem hogy nehezen, de egyáltalán nem kapcsol vissza.

"1. Semmi köze a tudatnak a túlélési ösztönhöz. "

- Nem e? Pedig minden egyes ateista azzal érvel, hogy az éntudat, az érzelmek és maga az, hogy gondolkodunk is az evolúció az pedig az életben maradási ösztön szerves része. Érdekes, hogy ha az intelligens tervezés ellen kell érvelni az evolúció nemcsak fizikai elváltozásokat eredményez, hanem mentálist is, de ebben az esetben már nem.

" Reflexről, autonóm működésekről, tudattalanról hallottál már? Ezek mind a tudat mellett vannak. "

- Igen hallottam. És te arról, hogy ezek amiket felsoroltál csupán motorikus mozgásokért felelnek, nem pedig összetett mentális folyamatokért melyek az éntudatot hozzák létre?

" Nem azt mondom, hogy tudattól függetlenül, de úgy megállnak a saját lábukon. Alvás közben tudattalan vagy, de lélegzel, ver a szíved, dolgozik a májad, veséd, beleid. Az alvás és az ébrenlét sem tudatosan "

- Ezt senki sem vitatta. Sőt érveltem is vele, hogy a jeges vízben beálló hipotermia is csak egy összetett reflex csomag, mely a test önvédelméül szolgál, de semmi köze a tudathoz.

" Ez az elmének a része a tudat mellett, amire te gondolsz, azok pedig autonóm reflexek, amelyek nem részei az elmének. "

- Hát ez nagyon érdekes. Tehát az autonóm reflex ami a vérnyomásért, a szív ritmusért vagy a test hőmérsékletéért felel nem a tudattalan része? Pontosan hogy az agy tudatostól elválasztott tudattalan része szabályozza mindezt, hisz te magadtól nem lennél rá képes. Vagy mégis? Tudod szabályozni a szívverésed, a vércukor szinted, vagy z emésztésed?

"és arra utal, hogy te sem igazán érted, mit szeretnél. "

- Szerintem te is jobb ha utánnaolvasol annak amit írsz mielőtt mást próbálsz meg kioktatni.

"Ez egy példa, de van másik példa."

- És ezzel mit akartál mondani? A te példáidból is tökéletesen látszik, hogy egyik tudattalan, azaz reflex szerű cselekvés sem irányul a tudat megmentésére, csupán a test megóvására. Ha a tudat elvész a test értéktelenné válik. Nehogymár a tudat leálljon és egy nálánál sokkalta egyszerűbb folyamat indítsa újra pont akkor amikor kell. Ha az egyszerűbb autonóm folyamatok ilyen intelligensek lennének, hogy tudnák mikor kell a tudatot beindítaniuk, akkor miért kellene egyáltalán tudat? Ez olyan túlmagyarázás hogy kell a bootolás ahhoz, hogy beinduljon az operációs rendszer... Persze ez tényleg így van, de magát a bootolási folyamatot ki indítja el, csak nem önmaga?? :)

"De, amikor alszol, amikor fejbe kólintanak, és amikor meghalsz. "

- Szerintem olvass utánna mi a tudat. Segítek egy kicsit:

"A Rudolf Steiner által létrehozott antropozófia szerint minden létezőnek van tudata, még a növényeknek és az élettelen ásványoknak is, csak ezeknek nagyon tompa."

- Még a növényeknek is van tudatuk. Elmesélnéd, hogy a növények mikor alszanak és mikor vannak ébren, csak a miheztartás végett, mert jó lenne tudni. És azt is hol olvastad hogy a tudat kikapcsol mikor elalszik az ember. Köszönöm.

"Már megint mit beszélsz? Olyan tudatállapot, amiben nincs tudatos kontroll? Vagyis tudattalan tudat?"

- Igen. Még éber állapotban sem vagy teljesen tisztában a cselekedeteid vagy mozgásod minden egyes momentumának. Ahhoz, hogy lehajolj egy elejtett ceruzáért több száz izomcsoport dolgozik összehangoltan amit te tudatosan észre sem veszel. Ez egy kicsit paradoxon, mert igazából tudatosan csináltad, de magát a mozgást és annak összehangolását már rég nem te irányítod. Látod, még éber állapotban sincs teljes körű tudatos kontroll alatt az amit csinálsz.

"Nos az alvásban (álom nélkül) nincs tudat, ezt leszögezem."

- Igen, erre várok linket...

"Meg az alkohol, az LSD, és a többi. Igen. Létezik a módosult tudatállapot. És ájultan, holtan, vagy születésed előtt, esetleg mély alvásban ilyet elképzelni sem lehet. "

- Látod ezzel sem mondtál semmit csak kiegészítetted amit mondtam. Az pedig, hogy többféle tudatállapot létezik és ezeknek különböző korlátai vannak az is biztos ahogy az is, hogy te a tudatot egy pendrive-ra másolt kis portable programként kezeled, ami nemcsak lealacsonyító egy ateistától aki nem hisz a teremtésben, de a tájékozatlanságod is elárulja.

"A te példáidban igen, de az én példáimban meg nem, tehát az általánosításod érvénytelen."

- Mégis milyen példáidban?

"Tudatosan felébredni sem tudsz, mert nincs tudatod. "

- Erre ne vegyél mérget. Lehet neked még nem volt olyan, hogy tudatosan fel akartál ébredni, de nekem már igen a feleségemnek meg elég gyakori eset ez. Ha nekem nem hiszel tegyél fel egy kérdést vannak e mások is akik tudatosan fel tudnak ébredni ha úgy akarják az álmukból.

"Nincs időd dönteni, mert tudat nélkül az egész alvás pillanatszerűnek tűnik. Mintha csak lecsuknád a szemed."

- Önigazolás önigazolás hátán objektivitás nélkül. Csalódtam benned Ozmium, nagyot csalódtam. Tehát te még sosem álmodtál? És mind csak egy pillanatnak tűnt? Szerintem azzal sem vagy tisztában, hogy az éjszaka folyamán legalább 5x álmodunk normál esetben (ennyiszer van REM fázis) és nem egy fél percesek ezek az álmok. Az, hogy te reggel nem emlékszel rájuk még nem jelenti azt, hogy csak egy pillanatig tartott az egész.

A továbbiakban összeszedetteb és objektívebb hozzáállást várok el tőled, ne menjen a vita egy bizonyos szint alá.

2015. márc. 22. 14:46
 18/21 Ozmium42 ***** válasza:
Ember, ne legyél már ennyire értetlen, egyetlen kivétellel mindenhol megjegyeztem, hogy álom nélküli alvásról beszélek, és erre belekötsz abba az egybe ahol már nem jegyeztem meg még egyszer külön. Leírtam, hogy az alvás-ébrenlét ciklust egy hormon szintje állítja be, ami a fénytől függ. Minden kérdésre ott a hozzászólásomban a válasz, de belekötsz egy mondatba, amit megválaszolok a következőben, aztán belekötsz a következőben, ami meg van magyarázva az elsőben, de a kettőről együtt tudomást sem veszel. Így nem vitázok, teljesen értelmetlen.
2015. márc. 22. 15:00
 19/21 openyoureye ***** válasza:

Ozmium42-nek:

"egyetlen kivétellel mindenhol megjegyeztem, hogy álom nélküli alvásról beszélek"

- Kértem linket ami igazolja, hogy a tudat megszűnik létezni(ahogy te állítod), de nem kaptam. Most azzal mit kezdjek, hogy szerinted így van, de erre semmi bizonyítékot nem lehet találni sehol? Higyjem el csak mert te mondod?

" Leírtam, hogy az alvás-ébrenlét ciklust egy hormon szintje állítja be, ami a fénytől függ."

- Tehát tök mindegy az ember milyen fáradt, eszerint ha reggel van, akkor a hormonszint változástól fel kell hogy ébredj? Erre könnyű rácáfolni. Semmi köze ahhoz, hogy mennyire fáradt az ember, hogy most nappal vagy éjszaka van. Dupla műszak után verőfényes nappal is jót alszik az ember. De ez a lényegen nem változtat ami a kérdés lényegi részét érintené: Mi építi fel újra a tudatot és hova tűnik mikor elalszol?

"de belekötsz egy mondatba, amit megválaszolok a következőben, aztán belekötsz a következőben, ami meg van magyarázva az elsőben, de a kettőről együtt tudomást sem veszel. "

- Ahha, Tehát a körkörös értelmetlen érvelést kellene elfogadnom, csak mert egyik a másikra hivatkozva magyarázza egymást? Azt pedig hagyjam figyelmen kívül, hogy már az első állítás is hamis? Kezdjük talán azzal, hogy megmutatod, honnan szedted hogy a tudat megszűnik létezni(nekem tök mindegy milyen állapotban). Ha ezen túl vagyunk, megnézem a következő állításodat is, de míg ez nem teljesül miért foglakoznék bármi mással??

2015. márc. 23. 09:31
 20/21 anonim ***** válasza:
50%
Nem tudom, de elképzelhetőnek tartom. Azt viszont nem értem, hogy mi értelme az ilyen kérdéseknek. Tényleg azt várja ilyenkor a kérdező, hogy majd valaki idejön és megmondja a tuti frankó igazságot arról, hogy mi van a halál után/születés előtt? Még ha így is van, ami egyáltalán nincs kizárva, mégis hogy döntöd el, hogy pont neki van igaza és nem annak harminchatnak, aki valami mást mond? Mennyivel leszel okosabb attól, hogy idejön pár ember, leírja a maga egyéni, egyaránt bizonyíthatatlan és alátámaszthatatlan véleményét, aztán összevesznek azon, hogy ki a hülye? Néha az a gyanúm, hogy az ilyen "Van-e lélek/isten/előző élet?" jellegű kérdéseket igazából valamelyik itt unatkozó fanatikus materialista írja ki, hogy a sorstársai kiélvezkedhessék magukat.
2015. ápr. 3. 13:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!