Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Úgy tudom, a buddhizmus és...

Úgy tudom, a buddhizmus és általában a reinkarnációban hívő vallások szerint érdemeink döntik el, hogy a halálunk után alacsonyabb- vagy magasabbrendű létformában születünk újjá. De egy alacsonyabb létforma hogyan jut feljebb?

Figyelt kérdés
Egy egérnek a hitük szerint mit kell tennie ahhoz, hogy emberré váljon?
2012. szept. 3. 11:20
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%
Előzőnek: igen, a "szabad akarat" mint dogma, alapvetően téves, egy naiv, idealista elképzelés. Egyes döntési helyzetekben van ugyan az embernek választási lehetősége, különben nem lenne erkölcsi (és jogi) felelősség. A kérdéshez: véleményem szerint az újraszületésre ítélt "lelkek" száma véges és csökken azzal, hogy egyre többen elérik a megvilágosodás állapotát. De buddhista szempontból a lélek nem állandó ego-val rendelkező szubsztancia, hanem egy olyan tudati képződmény amely alá van vetve a karma törvényén kívül az egy-egy életben felhalmozott vágyaknak, elsősorban a létezés iránti vágynak. Elképzelhető, hogy az ösztönszerű-vágyak juttatják felsőbb létformába az állati reinkarnációkat. Aki emberként él, állatként nem születik már meg, de pokollakóként, éhes szellemként, félistenként vagy istenként is születhet, a karma szerint kiérdemelt módon.
2012. nov. 7. 18:24
 12/12 anonim ***** válasza:
100%
Amiről beszélsz, az a hinduizmus. A buddhizmus az, amikor lemondasz minden vágyadról, így megáll a folyamatos újjászületésed és eljutsz valami király helyre, aminek elfelejtettem a nevét. :D
2012. dec. 7. 19:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!