Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Lehetnek magzatkorból származó...

Lehetnek magzatkorból származó emlékek? A magzatban már benne van a tudat, a lélek?

Figyelt kérdés

2022. márc. 23. 10:52
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:

Akkor #20 definiáld, hogy mit jelent az tudat/öntudat. Mert szerintem a kutyának és a többi állatnak van ilyenje, ugyanis enélkül nem lehet gondolkodni, a világot megismerni. De tág értelemben nézve is a kutyának emlékei, érzelmei, akarata is van. Itt fenntebb arról volt szó, hogy nyelvi kifejezőeszközük nincs, de attól még valahogy gondolnak magukra. A kutya tudja a saját nevét és azt is, hogy őrá a kutya szó utal, meg a feladatát is elég jól szokta tudni.

A kutyát mindenfélére tanítják. Betegségek, rohamok tüneteit tudja előre felismerni. A vak embernek segíteni tud a tájékozódásban. Ezek azért már elég komplex szintek a gondolkodásban.

Agykutatást is végeztek a kutyákkal kapcsolatban, amiből kiderült, hogy a kutyák az emberi nyelvet fölismerik, értik. Éppen csak a beszédre nem tud a szájuk állni.

2022. márc. 25. 08:02
 22/38 anonim ***** válasza:

Az öntudat azt jelenti, hogy felismered magad. Erre a legjobb példa a tükörteszt.

A gondolkodáshoz nem kell öntudat, a komplex gondolkodáshoz sem - és érdekes, hogy a tükör használatához sem. Az emberi nyelv felismeréséhez sem.

A kutya valóban tudja a saját nevét, de ez tanult dolog. Másra is lehet tanítani, és ez még mindig nem öntudat. Vitatkoznak, hogy van-e öntudata. Igen, a kutya pont azon a határon van, hogy már majdnem tud beszélni.

2022. márc. 25. 16:56
 23/38 anonim ***** válasza:

Értem. De ez a fogalom a tudattal nem azonos. (Találtam egy cikket is, amiben le volt írva, hogy a delfin, az elefánt, meg a szarka és természetesen az emberszabású majmok, amiknél megfigyelték, hogy vizsgálják magukat a tükörben. A sirályok meg névvel illetik magukat. Meg más hasonlók is voltak még írva. Érdekes.)

Viszont ezek, amiket leírsz szerintem egy embernek is tanult dolgok. Egy tükröt/tükröződő felületet sohasem látó ember felismerné-e egyből a saját képmását, ha hirtelen tükröt adnának a kezébe? Kíváncsi lennék az első ember reakciójára, aki tükröt

Meg mondjuk az elefánt öntudatában sem biztosak a kutatók, bár ott már haláltudatról is írt a cikk. Egyszerűen azért, mert az állatok egy mukkot nem tudnak emberül, az ember meg egy mukkot nem tud állatul. Innentől meg igazából szinte eldönthetetlen, hogy valóban felismeri-e magát a tükörben, vagy csak örömét leli benne.

2022. márc. 25. 23:40
 24/38 anonim ***** válasza:

megint lehagytam egy fél mondatot arrrghh..

*Jó lett volna látni, hogy az első tükröt látó ember mit csinált. Megijedt? Felismerte magát? Kereste magát a tükör mögött?

2022. márc. 25. 23:43
 25/38 anonim ***** válasza:

Időbe telik, mire egy kis gyerek felismeri magát.

De pl. a kutya soha nem ismeri fel magát.

2022. márc. 26. 08:03
 26/38 anonim ***** válasza:
Hagyjuk már azt a szerencsétlen kutyát...
2022. márc. 26. 13:30
 27/38 anonim ***** válasza:

Miért?

Ő egy példa.

De egy még egyszerűbb állatot is vehetünk, csak nehéz olyat találni, amelyik tud gondolkodni, vagy ismeri a tükröt, és még sincs öntudata.

2022. márc. 26. 13:32
 28/38 anonim ***** válasza:

Pl. papagáj. Beteszik hozzá a tükröt azért, hogy ne érezze egyedül magát.

De szerintem azért hagyjuk, mert mi feltételezünk valamit az állat viselkedése alapján. Aztán az állat megszólalna, és elmondaná mekkora baromságot gondolunk.

Különben meg az öntudat gondolatkörrel nagyon elkanyarodtunk, mert a kérdező kérdése a tudat volt. A két fogalom, pedig nyilvánvalóan nem azonos. Az öntudat a tudat csak egy kicsi eleme.

2022. márc. 26. 13:45
 29/38 anonim ***** válasza:
A papagájok egy része értelmesen is meg tud szólalni.
2022. márc. 26. 13:47
 30/38 anonim ***** válasza:
Az értelmesen megszólaló papagájok is csak utánzók. Jól utánozzák az emberi hangot, de nem értik, amit mondanak. A szarka is ilyen, attól függetlenül, hogy állítólag felismeri magát.
2022. márc. 26. 13:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!