Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Gautama a buddha hogyan,...

Gautama a buddha hogyan, milyen módszerrel került tudatába annak, hogy az újralétesülés véget ért?

Figyelt kérdés

Vannak olyan zen, théraváda buddhista szerzetesek, akik a test, érzelmek, gondolatok, érzetekhez, vágyakhoz való nem kötődés utáni ürességről beszélnek.

Úgy beszélnek magukról, mint aki beérkezett, de a sokszor üres fecsegést hallok, olvasok.

Nem úgy hangzik a beszédjük, mint aki tudatában lenne megszabadulásának. Nem úgy beszélnek, mint, aki átlátná az egész folyamatot, utat a teljes felébredéshez vezető úton, így tanítva a különböző fázisokon álló embereket.

Miért van az, hogy Gautama Sziddhártha teljes egészében látta a dhammát, a létesülés okait, lények keletkezésének okát, folyamatát, cselekedeteinek következményeit halálul után, így átlátva az egész újralétesülés okát, majd a megoldást, viszont a zen, théraváda mesterek magukat megvilágosodottnak tartva mások szavait ismétlik?

2022. jan. 1. 09:08
1 2 3
 1/30 Grimfox ***** válasza:
91%
A zen mesterek felébredetteknek tartják magukat, nem megvilágosodottnak. Ők látják az utat, de nincsenek a teljes, és végső megvilágosodás állapotában. A Buddha ebben az állapotban volt, ezért látta, és tudta, amit fent leírtál. Erre nincs jobb magyarázat, és ez nem módszer. Aki eléri a teljes megvilágosodást, az ugyanezt látja, tapasztalja.
2022. jan. 1. 09:14
 2/30 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy válaszoltál!

Mi a különbség a felébredés és a végső megvilágosodás között az újraszületések folyamatában?

A módszer alatt a végső megvilágosodás állapotához vezető út módszerére gondolok.

Mert az egy dolog, hogy a kötődést felszámolja a gyakorló (test, gondolat, érzelem, érzet), majd az én nélküliség állapota jelenik meg, üresség.

Viszont ezek után miért van az, hogy Gautama átlátta az egész folyamatot, viszont a meditáló csak az üresség állapotáig jutott?

Ezek szerint a karma nemcsak a fizikai testre, gondolatokra, érzelmekre, érzetekre hat, hanem az ürességre is?

Tehát az üresség is egy szint, amire hat a karma törvénye?

2022. jan. 1. 10:21
 3/30 A kérdező kommentje:
Tehát az üresség is karma?
2022. jan. 1. 10:31
 4/30 Grimfox ***** válasza:
77%

Az üresség csak egy állapot ami még mindig a létforgatagon belül van. Azaz a karma ugyanúgy jelen van ebben az állapotban is. Ez csak egy lépcsőfok a magasabb meditációs szintekhez. Arra kell, hogy megtapasztald, hogy mindaz, amit az üresség előtt tapasztaltál, az nem az igazság, csak az érzékszerveid, tested, és tudatod által tapasztalt világ.

A felébredés felismerés, hogy melyik irányba kell haladnod, és az igazság fontos elemeinek megértése. A megvilágosodás a cél.

A végső megvilágosodáshoz vezető módszer az, amit a Buddha tanított, és amit leírtak a tanítványai, és azok, akik eljutottak a bódhiszattva állapotba.

A meditáló nem láthatja az egészet fentről, ahogy a megvilágosodott teszi, mert a meditáló lentről halad fölfelé, a megvilágosodott már nem halad sehová, fentről néz lefelé.

2022. jan. 1. 10:51
 5/30 A kérdező kommentje:

Van a-buddha-ujja.hu.

Ott is csak az ürességről van szó. Illetve, amit tapasztalt Buddha, de konkrét módszer nincs a test, érzés, érzet, vágy tudatossága után.

2022. jan. 1. 11:30
 6/30 Grimfox ***** válasza:
100%
Nem tudom, hogy eredeti buddhista szövegeket hol találsz az üresség megtöréséről, ami a továbblépés egyik lépcsője. Lehet hogy csak angolul van rendes fordítása. Plusz a két nagy buddhista iskola is kicsit különböző módon közelíti meg a dolgot. De ne honlapokon írt szövegek alapján tájékozódj. Keress referenciákat. Ahol egy adott szent iratra hivatkoznak, ott kiderül, hogy mi a címe az adott könyvnek, és utána már csak azt kell megkeresned, hátha van online olvasható változata, vagy letölthető. Ha mázlista vagy, még kiadott könyvet is találhatsz. Lehet hogy angolul, de manapság már nem nehéz külföldről rendelni sem. Ezen kívül csak gyakorlás, és tapasztalat minden. Az ürességben, ha türelmes vagy, és meg tudod tartani szinte korlátlan ideig, előbb-utóbb rátalálsz a következő lépcsőfokhoz vezető dologra. Az üresség állapota a zavaroktól mentes figyelem állapota. Nem külső, és nem belső dolgokra figyelsz, hanem figyelsz. Ebben az állapotban látja meg a gyakorló az emberi lét valódi magját. Vannak jógaiskolák, ahol ezzel azonosulnak, feladva a földi ego-t egy időre, és ez által képesek feljebb emelkedni egy fokkal. Amit ott tapasztalnak, azt már nem nagyon szokták egyértelműen leírni, onnan már csak saját tapasztalás van.
2022. jan. 1. 11:43
 7/30 A kérdező kommentje:
Értem, rendben. Köszönöm.
2022. jan. 1. 11:46
 8/30 A kérdező kommentje:
Mi határozza meg (hely és idő), hogy egy olyan ember jelenik meg, aki valóban Buddha?
2022. jan. 1. 12:24
 9/30 anonim ***** válasza:

Én elméleti szakember vagyok. Magyarul keveset tudok a buddhista tanokról.

Így inkább csak érdeklődök, vagy annak szánom.

Én egy dolgot követek a buddhista történetekből, egy adott szituációban igyekszem a boldogságot választani. Vagy nevetni az egészen.

Az üreség, amiről beszéltek, az nem olyan mint az űr?

A gondolat, a való, mint millió csillag, fénypont mik az egészet nézve üres, de figyelmesen ránézve inkább a minden?

S a "nagy probléma", nem az hogy leragad az ember egy egy csillagnál/gondolatál, érzésnél, megfigyelésnél, elvnél stb.

De az Én én marad, ha az egészet nézi is. Egy a semmivel az űrrel, mégis megmarad annak aki.

Én sosem engedtem el az egot, lehet mást is tartom annak. Az ürességet, lehet meg sem tapasztaltam. Csak érdekel, hogy ki hogyan szemléli a világot.

Ha baromságot írtam, akkor bocs.

Kérdező nem tudom a kérdésedre a választ, de nekem nem baj ha nem ér véget az újralétesülés, ha van. Egyszerűen elfogadom. Én az örök életre vágytam. Még tízen évesen, vagy valami jó helyre kerülni az utolsó lehelet után.

Most már elengedtem, mindegy mit hoz a jövő, az éj után lesz e holnap, egy dolgot tartok szem előtt lehetőleg a boldogan éljen le a napokat. És ez hatalmas megkönnyebbüléssel járt.

Ön magam vagyok, a hibáimat javitom, csiszolom, hogy jobb legyek, nem másnak magamnak. Mert igazán csak egy embert lehet szeretni és becsülni és azok önmagunk vagyunk. Mind e mellett, akkor másokat is könnyebb. Tiszta profit az önszeretet.

A világ változik, mozgásban van vannak jó és rossz napok. Jönnek barátok és rosszakarók. De ha te önmagadat szereted, neked te vagy az első akkor nincs mitől tartanod. Hisz nem tudsz mást jobban szeretni mint önmagad. Ön magad szeretetét meg kivetitheted a világra. S azzal a szemmel, minden úgy van ahogy lennie kell, S lehetsz boldog. Hogy megtaláltad önmagad, a káoszban.

Ha ez ego akkor ego. Igazából nem számít.

2022. jan. 1. 12:24
 10/30 A kérdező kommentje:
Az elméletiség nem zárja ki a buddhista tanoknak való utánajárást.
2022. jan. 1. 12:32
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!