Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Gautama a buddha hogyan,...

Gautama a buddha hogyan, milyen módszerrel került tudatába annak, hogy az újralétesülés véget ért?

Figyelt kérdés

Vannak olyan zen, théraváda buddhista szerzetesek, akik a test, érzelmek, gondolatok, érzetekhez, vágyakhoz való nem kötődés utáni ürességről beszélnek.

Úgy beszélnek magukról, mint aki beérkezett, de a sokszor üres fecsegést hallok, olvasok.

Nem úgy hangzik a beszédjük, mint aki tudatában lenne megszabadulásának. Nem úgy beszélnek, mint, aki átlátná az egész folyamatot, utat a teljes felébredéshez vezető úton, így tanítva a különböző fázisokon álló embereket.

Miért van az, hogy Gautama Sziddhártha teljes egészében látta a dhammát, a létesülés okait, lények keletkezésének okát, folyamatát, cselekedeteinek következményeit halálul után, így átlátva az egész újralétesülés okát, majd a megoldást, viszont a zen, théraváda mesterek magukat megvilágosodottnak tartva mások szavait ismétlik?

2022. jan. 1. 09:08
1 2 3
 11/30 Grimfox ***** válasza:
100%

Kérdező, erre csak vallási elméletek vannak. Így erre nincs egységes válasz. Az is nehezíti, hogy a különböző iskolák a valláson belül eltérő véleménnyel vannak erről.

9. Az üresség nem hasonlít az űrre. Az űr tele van eseményekkel, sohasem üres. A szellem üressége a teljes eseménytelenség, még az álom nélküli alvásnál is mélyebb, és üresebb. Sok gyakorlással érik el a meditálók, hogy ebben az állapotban is megmaradjon a figyelem magja, ne pedig teljes feledésbe merüljenek. Az üresség nem olyan, mintha a figyelmedet a gondolatokról a gondolatok közötti űrre fordítanád. Nincsenek gondolatok(csillagok a példád szerint), ami felé a figyelem fordulhatna.

2022. jan. 1. 12:40
 12/30 anonim ***** válasza:
100%
11 Köszönöm. Nem értem akkor az ürességet. De köszönöm.
2022. jan. 1. 12:51
 13/30 anonim ***** válasza:
100%
Ha az ürességben semmi nincs, akkor a figyelmet hogy lehet fenntartani?
2022. jan. 2. 21:54
 14/30 Grimfox ***** válasza:
100%
A figyelem megedzése szükséges egyáltalán ahhoz, hogy ez az állapot elérhető legyen. Ezen a ponton már nincs szükség tárgyra, ami felé a figyelem fordulhat ahhoz, hogy a figyelem fennmaradjon.
2022. jan. 2. 22:00
 15/30 anonim ***** válasza:

Jó ez alapján pláne.

Akkor ez olyasmi mint a mély alvás? Mikor nem álmodik az ember semmit, csak ez tudatos.

Amikor lefekszem, akkor szoktam lecsendesíteni magam. Nem tudok a semmire fókuszálni. Így úm "haza megyek" ez ugyan az mint az űr csak vagyok a nagy bdös senkiben. A gondolatok, hogy mi volt, mi lesz vagy mi lehetett volna mint távoli fény pontok felvilannak majd ismét egyéválnak a mindent átható mely sötétséggel. Az űrrel.

Nem tudom én megnyugszom és teljesen ellazulok tőle.

2022. jan. 3. 08:04
 16/30 Grimfox ***** válasza:
Alapvetően ehhez szokták hasonlítani. Néha még mélyebbnek írják le, mert a mélyalvásban is reagálsz a külvilág erős ingereire, mint ösztönös önvédelmi reakció. Meditációban tudatosan kizárod ezeket is.
2022. jan. 3. 09:26
 17/30 anonim ***** válasza:

Hm, akkor ha az ember tevőlegesen meditatív állapotban dolgozik. Tervez. Az intelligens óra jelezheti a mély alvást? Csak mert volt, és elég furcsának tartom.

Fontosabb, miként lehet elkezdeni? Milyen alap meditáció van rá?

Én mondjuk a gyertyát tudom elképzelni. Vagy ugye az Űrt,

A sötétben egyik gyertyát melynek a fénye lassan kialszik. S nem marad semmi. Mert a gyertyára való fókusz segít kizárni a többi gondolatot, hangot. S az amint kialszik nem marad más csak a figyelem.

Vagy az űr, mi a végtelen ürességbeb fel fel villanó fenypontok idővel egyéválnak az őket körülvevő semmivel megszűnik a látott, hallot, az érzékelhető világ.

De lehet hogy van egyszerűbb módja, én jelenleg ötletelek.

Mert szerintem valaminek kell lennie ami kizár mindent S ami semmivé válhat.

De lehet hogy túl gondolom, elég gyakori nálam.

2022. jan. 3. 16:08
 18/30 anonim ***** válasza:

Vagy csak igazolni akarom az állításom…

Őszintén, kinézem magamból. Bár nem az az elsődleges. Ha mégis az, akkor bocsi.

2022. jan. 3. 16:12
 19/30 Grimfox ***** válasza:
A hogyan juss el ide témáról egy buddhista meditációról, vagy jóga ülőmeditációról szóló tanulmányt kellene elolvasnod. De szerintem amíg vizualizálsz bárit is, addig nem tudsz eljutni a teljes kizárás állapotáig. Ez csak saját gondolat.
2022. jan. 3. 16:18
 20/30 anonim ***** válasza:

Szerintem ült, gondolkodott, megboldogult. Majd tanított és távozott az élők sorából.

Elfogadta hogy hogyan forog a világ kereke, mi annak a rendje. S megtalálta a békét, mert semmin sem kellett aggódnia, rágódnia, félnie.

Elvileg látta eljövendő S elmúlt életeit, vagy rájött hogy az számít amiben él S ott kell igaz boldogságot, elégedettséget, elérnie.

2022. jan. 3. 19:14
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!