Gautama a buddha hogyan, milyen módszerrel került tudatába annak, hogy az újralétesülés véget ért?
Vannak olyan zen, théraváda buddhista szerzetesek, akik a test, érzelmek, gondolatok, érzetekhez, vágyakhoz való nem kötődés utáni ürességről beszélnek.
Úgy beszélnek magukról, mint aki beérkezett, de a sokszor üres fecsegést hallok, olvasok.
Nem úgy hangzik a beszédjük, mint aki tudatában lenne megszabadulásának. Nem úgy beszélnek, mint, aki átlátná az egész folyamatot, utat a teljes felébredéshez vezető úton, így tanítva a különböző fázisokon álló embereket.
Miért van az, hogy Gautama Sziddhártha teljes egészében látta a dhammát, a létesülés okait, lények keletkezésének okát, folyamatát, cselekedeteinek következményeit halálul után, így átlátva az egész újralétesülés okát, majd a megoldást, viszont a zen, théraváda mesterek magukat megvilágosodottnak tartva mások szavait ismétlik?
Kérdező, erre csak vallási elméletek vannak. Így erre nincs egységes válasz. Az is nehezíti, hogy a különböző iskolák a valláson belül eltérő véleménnyel vannak erről.
9. Az üresség nem hasonlít az űrre. Az űr tele van eseményekkel, sohasem üres. A szellem üressége a teljes eseménytelenség, még az álom nélküli alvásnál is mélyebb, és üresebb. Sok gyakorlással érik el a meditálók, hogy ebben az állapotban is megmaradjon a figyelem magja, ne pedig teljes feledésbe merüljenek. Az üresség nem olyan, mintha a figyelmedet a gondolatokról a gondolatok közötti űrre fordítanád. Nincsenek gondolatok(csillagok a példád szerint), ami felé a figyelem fordulhatna.
Jó ez alapján pláne.
Akkor ez olyasmi mint a mély alvás? Mikor nem álmodik az ember semmit, csak ez tudatos.
Amikor lefekszem, akkor szoktam lecsendesíteni magam. Nem tudok a semmire fókuszálni. Így úm "haza megyek" ez ugyan az mint az űr csak vagyok a nagy bdös senkiben. A gondolatok, hogy mi volt, mi lesz vagy mi lehetett volna mint távoli fény pontok felvilannak majd ismét egyéválnak a mindent átható mely sötétséggel. Az űrrel.
Nem tudom én megnyugszom és teljesen ellazulok tőle.
Hm, akkor ha az ember tevőlegesen meditatív állapotban dolgozik. Tervez. Az intelligens óra jelezheti a mély alvást? Csak mert volt, és elég furcsának tartom.
Fontosabb, miként lehet elkezdeni? Milyen alap meditáció van rá?
Én mondjuk a gyertyát tudom elképzelni. Vagy ugye az Űrt,
A sötétben egyik gyertyát melynek a fénye lassan kialszik. S nem marad semmi. Mert a gyertyára való fókusz segít kizárni a többi gondolatot, hangot. S az amint kialszik nem marad más csak a figyelem.
Vagy az űr, mi a végtelen ürességbeb fel fel villanó fenypontok idővel egyéválnak az őket körülvevő semmivel megszűnik a látott, hallot, az érzékelhető világ.
De lehet hogy van egyszerűbb módja, én jelenleg ötletelek.
Mert szerintem valaminek kell lennie ami kizár mindent S ami semmivé válhat.
De lehet hogy túl gondolom, elég gyakori nálam.
Vagy csak igazolni akarom az állításom…
Őszintén, kinézem magamból. Bár nem az az elsődleges. Ha mégis az, akkor bocsi.
Szerintem ült, gondolkodott, megboldogult. Majd tanított és távozott az élők sorából.
Elfogadta hogy hogyan forog a világ kereke, mi annak a rendje. S megtalálta a békét, mert semmin sem kellett aggódnia, rágódnia, félnie.
Elvileg látta eljövendő S elmúlt életeit, vagy rájött hogy az számít amiben él S ott kell igaz boldogságot, elégedettséget, elérnie.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!