Melyik könyv ébresztett rá, hogy van élet a halál után?
Tudom, de azért Eben Alexander orvos is. Plusz részletezte hogy hol történt, mi történt. Csak felszólalt volna a kórház és orvosai hogy XY dolog hazugság. Az biztos hogy halálos beteg volt, a többit persze hazudhatta.
De mondom, lényegtelen. Ha még ő lenne az egyetlen ilyen élménnyel... Szerintem Moody könyve a legjobb, mert ő egész régről összeszedett utalásokat ugyan azokra a dolgokra. Olvassatok és utána lehet róla beszélni.
Így hogy nem néz utána az egyik fél, nem tudunk miről vitázni.
Magyarok közül R. Kárpáti Péter eléggé ráfügött a témára. Ő magyar eseteket összegyűjtött egy könyvben. Papp Lajost felkérte hogy véleményezze a témát és tudom hogy ő meg körbeadta orvos ismerősei között és ezek bekerültek a könyvbe. Én nem olvastam, de biztos érdekes. Kutatni kell a témában még nekem is, meghallgatni mindenki álláspontját. Utána lehet jókat beszélgetni róla.
"Tudom, de azért Eben Alexander orvos is"
és? nem ő lenne az első, aki a végzettsége, reputációja ellenére hazudna. mondjuk pénzért, hírnévért. az ilyen sztorik nagyon felkapottak a megfelelő körökben.
"Plusz részletezte hogy hol történt, mi történt."
oké, és? gondolom kórházban volt. ez tény. a "mi történt" pedig a fejében volt, azt mond amit akar.
"Az biztos hogy halálos beteg volt, a többit persze hazudhatta."
na hát érted te.
"De mondom, lényegtelen. Ha még ő lenne az egyetlen ilyen élménnyel..."
nem ő az egyetlen, sokan látnak lehetősége ebben. biztos van aki el is hiszi, hogy amit látott az igaz, mert neki az, így az ilyenek nem hazudnak mikor elmondják az élményeiket. de mi jelentősége van ezeknek? ja most jut eszembe hogy az álomfejtés is elég jó biznisz...
Az a baj, hogy továbbra sem lehet úgy vitázni hogy nem olvastad el az eddig említett könyveket vagy mást, nem hallgattál meg egy beszámolót.
Azért írtam hogy orvos, mert ilyen körökben ez egy lejárató téma a mai napig. Azt hogy részletezte az eseteket csak azért írtam, hogy a betegségét azért elismerjük.
Nagyon kevesen írnak könyveket. Tehát megint csak lényegtelen hogy van X ember aki rossz esetben hazudik. Mondom, olvasd el Moody könyvét ő összeszedte a lényeget már évtizedekkel ezelőtt.
nderf.org-ra pedig bárki beküldheti az élményét. Leírja X mondatban, kitölt egy kérdőívet és elolvashatod. Semmilyen bevétele nincs belőle. De az emberek nagy többsége még csak ennyit sem csinál, max elmondja pár ismerősének.
Ha körbekérdezel lehet hogy neked is lenne olyan barátod, ismerősöd. Nekem a nagymamám beszélt arról hogy látta a kórházat felülről. De neki csak eddig tartott az élménye.
Nem lehet mindenben bizniszt látni. A sznoboknak 10 ezer könyvük van otthon, mert attól lesznek nagyok. A tudományt is könyveken keresztül ismerjük meg. Nehogy már csak ebben a témában legyen baj belőle. De még1x mondom hogy ez is lényegtelen, mert az emberek nagy része nem akar bevételt szerezni az élményéből. Olvass és utána beszélhetünk még.
"Az a baj, hogy továbbra sem lehet úgy vitázni hogy nem olvastad el az eddig említett könyveket vagy mást, nem hallgattál meg egy beszámolót."
nem fogok órákat beleölni egy olyan témába ami nem érdekel, és nem is értékelem. beszámolót meg nem köldtél, egy yt videót pl megnéznék (kivéve ha vagy 2 óra hosszú)
"Azért írtam hogy orvos, mert ilyen körökben ez egy lejárató téma a mai napig."
nem véletlenül. de egy utcaseprő is ugyanolyan ciki, csak ugye a társadalom szemében van egy kép az orvooskról, és elég lelombozó, mikor kiderül, hogy pont egy tanult ember megy bele az ilyen spirituális baromságba. azt gondolná az ember, hogy egy orvos ennél jobb.
"Nagyon kevesen írnak könyveket."
ma már gondolom így van. de amikor a new age nagyon divatban volt, akkor még nem volt internet, és a tévében se nagyon adtak helyet ilyesminek, így nekik maradtak a könyvek. tudom, mert anyáméknál a könyvespolc fele ilyenekkel van tele.
"nderf.org-ra pedig bárki beküldheti az élményét."
igen, ez az ami ma elterjedtebb. az internetre mindenki azt ír amit akar, azt hazudik amit akar, és nagyon is lehet belőle pénzt csinálni.
"Nekem a nagymamám beszélt arról hogy látta a kórházat felülről. "
nekem is a nagymamám beszélt arról, hogy egy légzős transz alatt átélte a saját születését. ő rákos volt, ezért ment bele a sprirtuális agyfaszba. csinálta a kúrákat, diétákat, mindenféle "képzéseket", agykontroll, kutyafasza. mégis elvitte a rák (mondjuk neki legalább annyi esze volt hogy emellett a rendes kezelést is csinálta).
"Nem lehet mindenben bizniszt látni."
amit a pénz motivál, az mindenben pénzt lát.
Pár órát megér egy könyv. Ne tagadd meg magadtól a tudásszerzést és úgy lehet jobban vitázni hogy vannak mélyebb ismereteid egy adott témában.
Én nem random spirituális könyvekről beszélek hanem színtiszta halálközeli élménybeszámolókról. Én nem látom azt hogy a new age-es trendkor több lett volna az ilyen. Elég kevés a felkapott is.
Ezredszer ajánlom Moody könyvét. Jól összeszedett mindent és nem csak az új élményekre koncentrál. Persze ma már sokkal több embert hoznak vissza klinikai halálból, így egyértelműen megugrott a tapasztalók száma.
Küldtem egy videót is korábban, egy hozzászólásban. Kezd a 3. perctől mert addig csak rizsa:
https://www.youtube.com/watch?v=1NOQUM1MlFM
Egy másik (ez rövidebb)
https://www.youtube.com/watch?v=oucVl9MVFUQ
Pilling Jánostól jó előadás:
https://www.youtube.com/watch?v=qKSiP0hSiCE
Ez egy nagyon jó beszélgetés, mert ott van 3 orvos és egy átélő. (angol)
https://www.youtube.com/watch?v=zPCvuva2deU
De ez megint csak 3 videó. Ebbe a témába vagy teljesen belemész vagy sehogy. Azért hajrá. :D
mondjuk neki legalább annyi esze volt hogy emellett a rendes kezelést is csinálta).
Személyes ismerősi körben tapasztalt arány:
9 emberből az a három élte túl aki NEM csinálta a "rendes kezelést"
#35 nna. az elsőt nem bírtam végignézni, amikor elkezdtek ömlengeni a "ki vagy" kérdésről, akkor besokalltam. a mániátok túlmisztifikálni a legapalabb, legsemmitmondóbb dolgokat. ha már egy ennyire semmilyen kérdésről is így ömlengenek, én nem vagyok kíváncsi hogy másról, komolyabb témákról mi a véleményük.
a második emészthetőbb volt, de igazából az se mondott sok újat. nem érzem úgy hogy több lett az életem, vagy változott volna bármilyen formában. ha Tolkien világát beszélték volna meg, az érdekesebb lett volna. és kb annyira valóságos nekem a kettő.
a harmadikat még mindig nézem, de már most látom, hogy nem kéne egyenrangúként kezelni az első kettővel. az első kettő vastagon nyomja a spirituális humbugot, a harmadik sokkal inkább a tudományos oldalról közelíti meg a témát. ezért ezt végig is fogom nézni, és megfontolom, amit mondanak benne. az első kettőt nem tudom komolyan venni.
#35 végighallgattam a 3. videót, nagyon érdekes volt, köszönöm, hogy belinkelted. nem győzött meg arról hogy van-e élet a halál után, de megerősítette azt a véleményemet, hogy ezek az élmények az álmokhoz lehetnek hasonlóak (agyi aktivitás szempontjából), és hogy a környezet és a társadalom, amiben felnőtt az ember, nagyban befolyásolja, ki mit tapasztal egy halálközeli élmény során.
közben utánanéztem Eben Alexandernek, épp egy előadását hallgatom. wikipedia szerint az első könyve 97 hétog volt a ny times best seller listáján, a második könyve is felkerült, úgyhogy erről ennyit, hogy nincs pénz benne. valamint ott volt ez az érdekes mondat is:
"A 2013 article in Esquire magazine refuted many of the claims made in the book. The doctor who treated Alexander stated that certain details can not be true, such as claims Alexander made about speaking clearly at times he would have been intubated."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!