Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » A meditációban a kifelé...

A meditációban a kifelé figyelés is, egyfajta befelé figyelés?

Figyelt kérdés
A gyakorlat közben a külső hangokat felhasználva lehet minél inkább visszatérni a pillanat tapasztalásához. Ha mondjuk elgondolkozik az ember, és eközben az utcán ugat egy kutya, akkor a hanghatás végett könnyű észrevenni hogy megint elvittek a gondolatok. Bármilyen külső hang hatására, szinte azonnal vissza lehet térni a pillanat tapasztalásához, mert azon a ponton megint sikerült leválasztódni a gondolkodás követéséről. De a látszólagosan külső hanghatás is a saját egyéni tudatban jelenik meg (vagyis belül van) tehát végeredményben befelé figyelésként is értelmezhető. Akkor végül is mindegy hogy mit figyelünk, mert végeredményben minden ugyanaz?

2020. jan. 2. 16:55
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
100%
kicsit katyvasznak tűnik, amit írtok. Túl van gondolva
2020. jan. 8. 18:31
 22/31 A kérdező kommentje:
# 21 Valóban, kicsit talán túl sok már a gondolat...
2020. jan. 8. 20:15
 23/31 A kérdező kommentje:

Történt ma velem valami jópár órával ezelőtt. Egy információhalmaz ért el kívülről, egy telefonhívás formájában. Ez egy számomra olyan infócsomag ami eddig minden esetben kimozdított. Sőt ez a kimozdulás minden esetben szenvedést is okozott számomra. Ma azonban másként történt... Azon gondolkodtam miért is hagyom magam kimozdulni.., és egyáltalán ki az akit kimozdít..? Aztán mivel már napok óta ezt a szinte már állandó gyakorlatot végzem - egyáltalán nem volt nehéz visszatérnem a pillanathoz. Egyszerűen folytattam azt amit az eddigi napokban, és képes vagyok elhatárolódni attól hogy kivetítsem a belső moziműsoromat (amit eddig rendszerint szoktam).

Most továbbra is folytatom ezt a folyamatot, és belül arra törekszem hogy ez a gondolati kivetülés a következő napokban is minél kevésbé tudjon a jelenlétből kimozdítani.

Ha pedig pár nap múlva úgy adja az univerzum, és élesben is reagálnom kell az adott helyzetben, akkor már azt sem tartom lehetetlennek hogy helyesen tudok választani.

Nem gondoltam volna hogy ide tényleg eljutok, mert ha ez sikerül az azt is jelenti h közelebb van a szabadságom mint azt eddig gondoltam...

2020. jan. 8. 20:31
 24/31 A kérdező kommentje:

Úgy tűnik túl korán ittam a medve bőrére.

Minden esetre a kérdés kiírása óta rájöttem, hogy előbb belül kell meghaladni a dolgokat.

Olyan ez mint amikor valaki megy a boltba bevásárolni. Ha reggel óta a csoki jár a fejében, aztán az útközben is folyton arról álmodozik milyen jó megenni a csokit, akkor amikor odaér a boltba a csokis polc elé, gondolkodás nélkül le fogja venni. Egyszerűen nincs választási lehetősége már...

Ha valakinek sikerül folyton a jelenben maradnia, miközben megy a boltba szemlélheti táj, vagy a felhők szépségét is. A lényeg hogy ne álmodozzon semmiről. Akkor amikor a boltba ér és meglátja a csokikat a polcon, van választása. Bárhogy dönthet...

Ez ahogy így leírtam tök egyszerűnek tűnik, de szerintem mégsem láttam ezt ilyen világosan eddig.

Pár hét gyakorlás elég volt hozzá hogy tegnap sikerüljön megakadályozni a belső felesleges álmodozásom, de úgy tűnik ez az egész számomra hosszabb távon nem igazán fenntartható. Talán ha egy külső ingerektől elzárt helyen még évtizedekig lenne időm gyakorolni, akkor tovább is juthatnék ezzel.. Így nem tudom meddig jutok, de majd kiderül..

Minden esetre megkaptam a választ a kérdésemre is, mostmár jobban rálátok a helyzetre. Köszönöm a válaszokat.

2020. jan. 9. 06:40
 25/31 anonim ***** válasza:
100%

"Nem gondoltam volna hogy ide tényleg eljutok, mert ha ez sikerül az azt is jelenti h közelebb van a szabadságom mint azt eddig gondoltam"

A lényeg az, hogy nem jut senki sehová.

Nincs szabadság amit el kéne érned.

Míg elhiszed hogy van szabadság, addig fenn tartasz egy ént aki szabadulni akar, de az én nem valós, csak az örök jelenlét valós amiben az én képzet létrejön.

Nem lesz az utad végén ott egy győztes én aki megszabadult, mert már most a jelenlét vagy, amiben a én csak egy gondolatfolyam.

Persze egyre megszabadultabbnak érzed magad, de vizsgáld meg ezt a szabadabb ént is.

2020. jan. 9. 07:17
 26/31 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk azt sose mondta senki, hogy örökké meditálni kell. Illetve azt sem, hogy egy külső hatásra vissza kell térni a meditációhoz. A külső világgal való kapcsolattartás nagyon fontos, sőt szükséges.
2020. jan. 9. 07:24
 27/31 A kérdező kommentje:
A belső énem ugyanúgy nyomassa a hülyeségeit, és a külső karakterem ugyanúgy követi ezeket a butaságokat. Ugyanaz történik mint régen, de néha csak úgy egyszerűen átélem a jelenlétet.. Sokkal tisztábban mint korábban. Valahogy elég sokszor sikerül az aktuális hangokra figyelve elengedi a belső gondolatokat. Az elmúlt napokban ez elég sok erőfeszítésembe került, viszont az az érdekes ma egyáltalán nem tettem bele semmilyen erőfeszítést, mégis valahogy sikerült. Ez érdekes...
2020. jan. 10. 16:45
 28/31 A kérdező kommentje:
Azon gondolkodom hogy mondjuk ha ülök egy meditációs ülésben egy adott ideig, és azon belül x ideig sikerül átélni a tiszta jelenlétet - akkor az ugyanolyan hatékony mint ha pl egyszerűen kifekszem a földre? Mert ha fekvés közben is ugyanúgy sikerül elérni x ideig ugyanazt, akkor miért kéne kínlódni a nehéz ülésekkel??
2020. jan. 10. 17:38
 29/31 anonim ***** válasza:
100%

"ma egyáltalán nem tettem bele semmilyen erőfeszítést, mégis valahogy sikerült."

Ez a lényeg, eleinte erőfeszítésbe kerül, majd egyre nyugodtabb lesz az elme, nyugodtabb elme=kevesebb én, azaz több üres tér, így több a jelenlét. Ahogy nő a belső tér, egyre könnyebb távolról megfigyelni a gondolatokat anélkül hogy azonoságba rántana. Ha a tér meghaladja a test határait, akkor meglátod hogy mi a világ valójában.

2020. jan. 10. 18:04
 30/31 A kérdező kommentje:
Mégis csak kellenek az ülések. Csak akkor jön az az energia ami átfut rajtam. Olyan mint mikor leöntenek egy vödör vízzel. Persze nem azt keresem, mivel az változik. Jön és megy. De mêgis attól elmúlik a fájdalom, és nem egy kínszenvedés utána ülni. Jobban megy a koncentráció is utána.. Az egó meg egy jó nagy köcsög. Kicsit nem figyelek, és vissza alakítja magát. Hihetetlen hogy ezt az ízét le lehet győzni. Ami nincs is.
2020. jan. 11. 15:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!