Miből áll a lélek, létezik fizikailag?
"Oké vizsgáljuk meg, ha te is látsz majd szellemeket annyit mint én, majd akkor rájön más is dolgokra, hogy mi ez konkrétan."
Gyanítom, hogy nem bennünk van a hiba.
"Nincs lélek, ez egészen biztos."
Ehhez képest meglepően hatékonyan működik néhány olyan terápiás módszer, ami a lélek és a reinkarnáció létezésén alapul (mint például az egyes pszichiáterek által évtizedek óta használt regressziós hipnózis, a Sprituális Választerápia, a **s utaztatás, egy ataraxia nevű, Magyarországon tudomásom szerint még teljesen ismeretlen terápia, vagy akár a meditációnak az a szintje, amikor valakinek akár spontán módon, akár célzottan, a jelen életbeli problémák, kihívások un. gyökér okára meditálva jönnek fel előző életes emlékei - vagy a tárgyilagosság kedvéért fogalmazzunk úgy, hogy olyan, - jellemzően fizikailag és/vagy érzelmileg traumatikus - tapasztalatok, amit ő egyértelműen úgy él meg és úgy értelmez, mint előző életekben átélt eseményeket, emlékeket.
Gondolom, az értelmesebb szkeptikusok sem feltételezik, hogy létezne valami nagyon kézzelfogható, tudományos módszer a lélek létezésének közvetlen bizonyítására.
Ha létezik, nem tudjuk lefotózni, mérlegre tenni, spekrofotométerrel analizálni, stb.
Aki meg nem utasítja el élből a saját hite, meggyőződése, világképe, hitrendszere stb. miatt azt a lehetőséget, hogy többek vagyunk, mint puszta fizikai test, nem a fogantatással kezdődött és nem a halállal ér véget a létezésük, és foglalkoztatja ez a kérdés, az szerintem jónéhány, különböző forrásból származó közvetett bizonyítékot találhat mind a lélek, mint a reinkarnáció létezésére, amik elég szépen egybevágnak egymással.
** A védjegy jogtulajdonosa nem járult hozzá a szó használatához.
" mondd meg nekem, hogy ha valaki (emberek öl stb.), akkor ő tulajdonképpen nem gonosz, hanem jó ember csak gonosz érzése van?"
Senki nem születik gonosznak, ahogy jónak sem ezek csupán érzelmek, amik az ember személyiségéhez tartoznak, aki embert tud ölni az valamilyen szinten érzéketlen mind a két irányba. Aki ölni tud az nem jó, hanem érzéketlen, de a gyilkosságokat nem foghatjuk egyedül az érzelmekre, ahhoz, hogy valaki ölni tudjon egy élet felfogás kell, és minnél több embert ölsz meg annál érzéketlenebbé válasz.
"Amíg az ember a saját feje után megy és nem
foglalkozik az érzéseivel és a szívével, addig nem is
fog elhinni semmit. "
Az a baj, hogy én nem hinni, hanem tudni akarom. Az érzelmek csak kémiai és biológiai reakciók a szívnek semmi köze az érzelmekhez.
"Ha körülnéztek egy kicsit a
magatok világában, akkor megnézhetitek, hogy
tulajdonképpen most is itt szidjuk egymást, ahelyett,
hogy azt mondtuk volna, hogy, ez a te hited én
elfogadom stb."
Elfogadnám, ha lenne akármilyen alapja az egésznek, és nem téged szidunk, hanem kétségbe vonjuk a hitedet.
"Nem vagyok se vallásos se semmi, de azt mondom,
hogy szerintem felejtsük el az egészet, mert nem
akarok oldalas vitákat ilyen téren.
Én elfogadom a ti hiteteket, az már csak rajtatok áll,
hogy az enyémet elfogadjátok-e."
Ez nem vita, hanem csak egy ártatlan kérdés, és felejtsük miért kéne elfelejteni? Én sem vagyok se vallásos, se stréber, csak néha szoktam gondolkodni "nagyon-nagyon ritkán", de szoktam.
Az előttem levő válaszoló nagyon jól kifejtette neked kérdező a dolgokat.
Én egy szóval se mondtam, hogy az érzelmek a szívből jönnek, de azt sem, hogy csak a biológia játszik közre.
Látom, hogy veled nem lehet kiegyezni, de akkor felteszek neked egy kérdést, minek teszel fel ilyen kérdést, ha úgy gondolod, hogy nem is létezik stb.
És mostmár hagyd ezt a kiemeléseket, meg idézőjeleket, mert már nagyon unom.
"...Ehhez képest meglepően hatékonyan működik néhány olyan terápiás módszer, ami a lélek és a reinkarnáció létezésén alapul (mint például az egyes pszichiáterek által évtizedek óta használt regressziós hipnózis, a Sprituális Választerápia..."
Én tudom milyen terápia ez. Van akinél nemis működik, és van akinél működik, de azokat is meglehet magyarázni. Nem kell nagy dolgokban gondolkodni ez olyan, mint amikor álmodsz az agydon át futnak az érzelmek,-érzések,-hangok,-képek,-gondolatok stb.
- Ha létezik, nem tudjuk lefotózni, mérlegre tenni,
spekrofotométerrel analizálni, stb.
- Akkor mégsem tudod, hogy létezik, csak az érzelmekre alapozod, mert neked attól lesz jobb, hogy hiszel valamiben.Én is hiszek valamiben, de nem írom le.
"Én egy szóval se mondtam, hogy az érzelmek a szívből
jönnek, de azt sem, hogy csak a biológia játszik közre."
Jól van, akkor nem mondtad, de az érzelmek csak a biológia játéka.
- felteszek neked egy kérdést, minek teszel fel ilyen
kérdést, ha úgy gondolod, hogy nem is létezik stb.
- Nincs különösebb jelentősége puszta kíváncsiságból.
"Ehhez képest meglepően hatékonyan működik néhány olyan terápiás módszer, ami a lélek és a reinkarnáció létezésén alapul (mint például az egyes pszichiáterek által évtizedek óta használt regressziós hipnózis, a Sprituális Választerápia, a **s utaztatás, egy ataraxia nevű, Magyarországon tudomásom szerint még teljesen ismeretlen terápia, vagy akár a meditációnak az a szintje, amikor valakinek akár spontán módon, akár célzottan, a jelen életbeli problémák, kihívások un. gyökér okára meditálva jönnek fel előző életes emlékei - vagy a tárgyilagosság kedvéért fogalmazzunk úgy, hogy olyan, - jellemzően fizikailag és/vagy érzelmileg traumatikus - tapasztalatok, amit ő egyértelműen úgy él meg és úgy értelmez, mint előző életekben átélt eseményeket, emlékeket."
Az a baj ezzel a magyarázattal, hogy nem a jelenségek futnak a magyarázatok után, hanem fordítva. Ezeket a dolgokat bizonyára tényleg lehet tapasztalni, de ettől még lehet teljesen hamis módon magyarázni. Sőt! Hamis teóriák is vezethetnek működő eredményre. Az egzakt tudományok terén is előfordul, hogy rossz elmélet alapján kapunk jó eredményt. Például mai napig használjuk a newtoni mechanikát annak ellenére, hogy már tudjuk, vannak korlátai, és nem valódi, csak elfogadható mértékben hibás eredményeket ad. Meg lehet azt fogalmazni, hogy a gravitáció azért van, mert láthatatlan manók visszarántanak bizonyos dolgokat a földre, mert nem áll érdekükben, hogy lebegjenek, és ettől a gravitáció még működni fog, csak a magyarázat lesz légből kapott.
"Gondolom, az értelmesebb szkeptikusok sem feltételezik, hogy létezne valami nagyon kézzelfogható, tudományos módszer a lélek létezésének közvetlen bizonyítására."
Az értelmes szkeptikus pont attól szkeptikus, hogy kézzel fogható bizonyítékot követel. Mint ahogy fentebb is leírtam. Fenti példánál maradva, bármi, amit tapasztalásnak nevezünk, az idegrendszeri jelenség, akár érzékszervi, akár nem, akár racionális, akár nem. Itt azt kell megemlíteni, hogy a megismerésnek vannak megbízható módjai, és vannak megbízhatatlan módjai. Előbbieket a szkeptikusok elfogadják, és a bizonyítást ebben a rendszerben képzelik el. A másik nem megbízható, ezért van az, hogy akik erre támaszkodnak, folyton összeütközésbe kerülnek a valósággal (például ismert fizikai összefüggésekkel), a kételkedő ("minek tesznek fel egyáltalán kérdés?") szkeptikusokkal, és még egymás között is, ahogy az látszik a vallások burjánzó változatosságán és egymással való kibékíthetetlen ellentmondásain.
** A védjegy jogtulajdonosa nem járult hozzá a szó használatához.
Legoman, nyomd már el magad, nem te mondod meg, hogy és mit szabad kommentárban írni, főleg nem a kérdező saját kérdése alatt. :D
Itt az a szokás, hogy idézzük azt a részletet, amire reflektálunk, ha hosszabb szövegkörnyezetből emeljük ki, szokj hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!