Kezdőoldal » Ezotéria » Parapszichológia » Kizárólagosan csak agyi...

Kizárólagosan csak agyi folyamatok hoznák létre a halálközeli élményeket?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

manapság egyre több agykutató és halálközeli élményeket kutató zárja ki az agyi aktivitástól független lélek jelenlétét. Legújabb kutatások szerint, az agy még 1 órával a halál után is működik és állítólag addig még felfogjuk a beszédet is. Hát nem tudom...

Viszont akkor a testenkívüli élményeket mi magyarázná? Hogy klinikai halál során felülről látja a testét az illető, vagy átmegy egy másik kórterembe a kórházba ebben az állapotban? Az agy állítaná elő ezt az illúziót csak, mivel még van hallás kb 1 óráig? És lehet mivel kikapcsol a tapintásért felelős központ, ezért jönne létre a testenkívüliség érzete? Tehát a hallás útján szerzett információkból kreálna egy ilyen valósnak tűnő moziélményt az agy? Mi erről a vélemenyetek?

Mostanában rengeteg olyan kísérletet végeztek, hogy kórterembe lámpa tetejére felírtak számokat, kártyalapokat rejtettek el szekrény tetejére stb. Mégis egy halálközeli élményt, és azon belül testenkívüli élményt átélt személy sem tudta ezeket felidézni, nem is látta őket.

Ezek alapján mit gondoltok, mi hozhatja létre nagy eséllyel ezt a lebegek és látom kívülről testemet élményt?

Létezik, hogy csak bizonyos agyterületek közti fáziskésés ( tapintásért felelős központ kioltódása, és látásért, emlékekért felelős központ pillanatnyi túlműködése ) idézni elő ezt?

Köszönöm az értelmes válaszokat!

36/F

2021. szept. 19. 17:27
1 2 3 4 5 6
 51/56 afer ***** válasza:
75%

Kedves Szücsöm! (kicsit jobb nicknevet is választhattál volna, mert így elég gáz ez a megszólítás, persze lehet, hogy az afer se jobb, na mindegy :-) De most nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy vitatkozni egy bizonyos pont után nem akarok, mert a vélemények körvonalazódnak, és nincs értelme a győzködésnek. Annyit azonban még hadd mondjak el, hogy rengeteg beszámolót hallgattam meg, és olvastam el az utóbbi bő 30 évben. 3-4 kivételtől eltekintve, hitelesnek gondolom őket, nincs okom a kétkedésre, pedig én is nagyon szigorúan válogatok, és a kamu dolgokat minden téren igyekszem kiszűrni. Számomra a HKÉ = "hazugság és hallucináció" egyszerűen irracionális érv. Sőt, inkább az összeesküvés elméletekre hajaz. Említettem az újraélesztésről szóló HKÉ-t átéltek beszámolóit. Nem ésszerű, hogy valakinek megáll a szíve műtét közben, és arról kezd el hallucinálni, hogy őt pont most élesztik újra és még látja is, és pontosan azt írja le később, ami a valóságban is megtörtént. Jól dokumentált esetek ezek. A hallucinálás ennek pont az ellentéte. Számos ilyen esetet olvastam, de lehet is találni a neten drogos trippeket. Egy időben gyűjtöttem is őket. Szinte semennyire nem hasonlítanak a HKÉ-hoz. De ami rám még nagy hatással volt az az, amikor materialista, ill. keményen ateista tudósok válnak egy pár perces HKÉ után meggyőződéses Istenhívővé. Egyikük mondta: "Tudósként azt kellene mondanom, hogy ilyen nincs. De mégis van." Vajon miért változtatják meg a több évtizedes világnézetüket???

Végezetül egy születése óta vak nő HKÉ-je. Nagyobb hit kell hozzá, hogy ezt negligálja valaki, mint hogy elfogadja igaznak: https://www.youtube.com/watch?v=0jumn5mEY7E

De ha jól veszem ki a soraidat, akkor számodra sem teljesen elvetendő a HKÉ valódisága. Legyen így! Üdv.

2022. jan. 14. 13:57
 52/56 anonim ***** válasza:
50%

A tudósok nem tagadják ezeket az élményeket.

Azt mutatják meg, hogy egyrészt ennek van fizikai alapja, másrészt eleve az álmok olyanok, hogy egy-egy képet az ember felébredve sző álommá.

Mindez nem zárja ki a természetfelettit, csak fölöslegessé teszi a szükségességét.

2022. jan. 14. 18:17
 53/56 SZücsöm ***** válasza:
94%

A nick-nevem egy bennfentes vicc-ből született meg ezért ilyen fura.

Sajnos nem nem válogatsz szigorúan. Legalábbis a tudományos bizonyítás (valóban) szigorú elvárásait meg se közelíted.

A "hallucináció" bekövetkeztének időpontjára is van magyarázata/elmélete a tudománynak. Van az a jelenség (állítólag) amikor lepereg előtted az életed. Én még nem éltem át ehhez hasonlót ezért nem tudom hogy ez igaz e. Na már most ezt állítólag HKÉ- nélkül is átlehet élni. HKÉ közben pedig állítólag van egy olyan pont/pillanat amikor az agy el kezd "ezerrel működni" és abban a pillanatban éled át a flasht ami sokkal hosszabbnak tűnik. Azt már kitaglaltam hogy az emberek hazudnak: erre több ok is létezik, néha még ok se kell hozzá, az a pont többnyire már az őrület. A hazugságnak pedig pont az a lényege hogy a befogadó fél ne higgye azt hogy hazudsz.Lehet hogy számodra az egy irracionális érv hogy az emberek sajnos nem mindig mondanak igazat, de másnak az az irracionális hogy a föld nem lapos.A hozzászállásod nem hajaz semmire mert konkrétan nem más mint szín tiszta HIT!A drogos állításod sem pontos, testen kívüli élményt, egy felsőbb lénnyel való kommunikációt (ayahuasca),és a mindent átható szeretet élményét is mind elő lehet idézni bizonyos drogokkal. Állítólag volt olyan akinek HKÉ ja is volt és állítása szerint (ha jól emlékszem)LSD hatására ugyan azt a szeretetet érezte minden iránt. Azt is írtam már hogy az agy bizonyos pontján történő stimulációra szintén előidézhető a HKÉ.

Ha én átélnék 1 testen kívüli HKÉ-t az lenne az első hogy keresek a közelben bármit amit elolvashatok és aminek alapból nem tudhatom a tartalmát. Utána leellenőrizném a valóságban hogy létezik e az adott tárgy és ha igen mi van rá írva.

Ha sima "DisniyLand" -es flashem lenne elhunyt emberekkel stb. ahol semmi olyat információt nem adnának át amiről a HKÉ előtt nem tudtam, és amiről később kiderül hogy igaz akkor soha az életben nem tudnám kideríteni hogy amit átéltem "valóság" volt e. Max hihetnék benne.

De még ha át is élném valamelyiket vagy mind 2-t akkor is csak annyit tudnék hogy ez egy létező jelenség ami nem csak hallucináció.

Mi van ha semmi köze nincs a túlvilághoz lélekhez? Mi van ha ez egy képesség ami mindenkiben szunnyad és halála előtt pár másodpercre (vagy tovább) előtör pár embernél. Mi van ha a kollektív tudatra kapcsolódsz valahogy? Mi van ha telepatikusan kinyílik az elméd a HKÉ alatt?

De mint írtam én is jobban csodálkoznék azon ha minden eddigi beszámoló kacsa lenne, de az a kifejlet se lepne meg túlzottan. Viszont én belátom hogy ez még csak HIT. És ha valaki nem él át hasonlót az is csak HISZ még ha vehemensen is.

Legyen úgy ahogy!

Üdv.

2022. jan. 15. 12:34
 54/56 afer ***** válasza:
74%

Valamiért bigott materialista vagy, legalábbis a HKÉ vonatkozásában. Nyilván megvannak ennek az okai, amit nekem nem kell kutatnom. Amit viszont írsz, az több sebből vérzik, és igazából azt mutatja számomra, hogy nem nagyon ismered a HKÉ-t. Hallottál róla, olvastál ilyeneket, de eleve egy makacs előítélettel viseltetsz a téma iránt. A kutatás viszont mást jelent. Van olyan tudomány, hogy pszichológia. Ennek is megvannak a maga törvényszerűségei. HKÉ komolyabb tanulmányozása, emberekkel való beszélgetés, meghallgatásuk, orvosaikkal való beszélgetés egyértelműen bizonyítja, hogy néhány szélhámost leszámítva NEM HAZUDNAK. Ez a hazugság érv így tulajdonképpen a te hited, aminek semmi köze a valósághoz. Hogy miért van ilyen hited, azt te tudod... A hallucinációs érv szintén gyenge. Rengeteget tanulmányozták ezt a kérdést is. A kutatók, orvosok, pszichológusok kezdetben ebből indultak ki. Ez volt a munkahipotézis: HKÉ= hallucináció. AZtán a komolyabb kutatás után elvetették ezt a lehetőséget, de legalábbis minimálisra szorították a valószínűségét. Természetesen nem az előítéletes ateistákról beszélek, akiknek meg sem fordult a fejükben, hogy beszélgessenek ilyen emberekkel, hanem egyből felállították a maguk "biológiai magyarázatát". Ilyeneket is olvastam. Tudálékos butaságok ezek. Pontról, pontra lehet cáfolni. Meg is teszik az arra hivatottak. Pár néhány érvük még a józan paraszti logikának is ellentmond.

"Ha én átélnék 1 testen kívüli HKÉ-t az lenne az első hogy keresek a közelben bármit amit elolvashatok és aminek alapból nem tudhatom a tartalmát. Utána leellenőrizném a valóságban hogy létezik e az adott tárgy és ha igen mi van rá írva."

Na, látod, itt van a kutya elásva. Ha te átélnél egy ilyen élményt, utána már nem lennének kétségeid. Hidd el, hogy sokan voltak így. Pl. Putnoki Tibor. Ő is ezt tette, és utólag mindent leellenőrzött. Ez számára spiritális fordulatot jelentett. Addig egy materialista, önző ember volt, attól fogva viszont minden megváltozott. Tudom, hogy ez számodra nem bizonyít semmit, de neki igen. És ha te átélnél egy HKÉ-t hiába jönnél itt az élményeddel, hogy ez mennyire igaz, és mennyire valóság, mindig lenne egy "Szücsöm", aki azt írná neked, hogy csak haluztál, de az sem kizárt, hogy hazudsz. Ez persze neked rosszul esne, mert tudod, hogy amit átéltél az igaz, dehát mit tudnál tenni, tűrnéd a sértéseket és a körülötted lévő hitetlenséget. Vagy azt válaszolnád, mint Anna Beam, aki az élménnyel együtt élt át csodás gyógyulást, és persze, az ő környezetében is voltak materialisták, akik kétségbe vonták, mire ő: sebaj, majd hisznek, amikor hisznek. AZt hiszem ez a végszó részemről is: majd hiszel, amikor hiszel. Üdv :-)

2022. jan. 17. 08:50
 55/56 SZücsöm ***** válasza:
95%

Azért ahhoz kell arc (nem is kicsi) hogy az a személy aki biztosra állítja valaminek a létezését (ami amúgy nem biztos) le bigottozza a vita partnerét aki egy nála pont hogy sokkal "lazább" dolgot állít (konkrétan ennél lazább nem is lehetne) ami történetesen a NEM TUDOM ÉS A LEHET. Az hogy ilyeneket szűrsz le az írásomból és elkezded nyomatni azt a dumát hogy a másik nem ismeri eléggé a témát, nem olvasott utána eléggé stb az vagy azt jelenti hogy nem értelmezed, vagy nem érdekel esetleg csípi a szemed és ezért figyelmen kívül hagyod az írásomat.

Továbbá 1értelmű hogy amit írok az több sebből vérzik hisz laikusként jártatom a bagólesőm. Csak van 1 kis probléma (több mint 1). Nekem a talán/nem tudom álláspontommal nem kell konkrétumokkal előállnom. Hisz a nem tudomnak pont az a lényege hogy MÉG nincs megmagyarázva. Nem én állítom azt hogy ez a téma nem csak HITEN és empirikus "bizonyítékon" (ami NEM BIZONYÍTÉK) alapul hanem te. Továbbá valamiért azt nem említed hogy a te állításaid pont ugyan annyi sebből véreznek (ha nem többől aminek az oka az hogy te biztosat állítasz "fedezet" nélkül).

Már megint csúsztatsz és figyelmen kívül hagyod az előző írásaimat.

Mivel múltkor példálóztál a munkahelyi megfigyeléseidről most én is ezt teszem. Én olyan pozícióban dolgoztam állami szférán belül ahol kötelező volt a pszichológiai vizsgálat. RENGETEGEN ismétlem RENGETEGEN átestek a szűrésen olyanok akik rohadtul nem voltak alkalmasak arra a munkára. Tehát nem a Pszichológia nem = pl egy természettudomány-al. Meg van a maga helye de NEM EGZAKT TUDOMÁNY!

Továbbá mint írtam a testenkívüli élményt nélkülöző eseteket teljességgel figyelmen kívül lehet hagyni (mert nincs kapcsolati pont a valósággal) tehát maradnak TKÉ-s esetek, amiből sokkal kevesebb van, és amit HKÉ nélkül is át lehet élni drogokkal vagy agy stimulálásával.Továbbá a könyv kiadás mint említettem üzlet, tehát az általad említett szerzőknek elég erős indokuk volt arra hogy minél több történet megszülessen(Igen a pszichológus is ember tehát bele tartozik a "füllenthet" csoportba.)

Nem nem vetették el a hallucinációs elméletet. Max csak a te HITEDBEN. Még ma is rengeteg elmélet van pl a DMT-ről, oxigénhiányos állapotról és ki tudja még miről. A két platform egyfolytában próbálja 1 mást cáfolni de ha valaki nem lép át a hogy is írtad... bigott szintet az észre veszi hogy egyik oldal se cáfolta még a másikat. Mind két oldalt csak kijelentések és elméletek vannak. Max a tudomány még fel tud mutatni végbemenő biológiai folyamatokat.

Persze hogy itt van a kutya elásva. Ezt szajkózom. Én csak hiszek a jelenségben és azt is csak annyira hogy az ellenkezőjén se csodálkoznék. Se én se közeli se távoli ismerősöm nem élt át ilyet vagy ha igen nekem nem beszéltek róla.

És erről "beszélek" hogy amíg te nem éltél át hasonlót addig te is csak idegen emberek beszámolóiban hiszel BIGOTT módon.

És én is hiszek bennük egy szintig de ez a feltétel/fedezet nélküli BIGOTT hit meglátásom szerint nem egészséges.

ÉS nem nem sértődnék meg ha nem hinnének nekem. Őszintén ha egy tök idegen ember aki nem ismer és nem élt át hasonlót annyira hinne nekem mint amennyire te hiszel más idegeneknek, akkor nem tartanám teljesen normálisnak az illetőt.

Sőt rákontrázok erre mivel az előző írásom egy nagyon fontos részét ismételten figyelmenkívül hagytad. HA át is élném a TKÉ-s HKÉ-t akkor is csak magát az élményt mesélném el és csak is közeli hozzátartozóknak, vagy anonym-be pl itt olyan embereknek akik kiváncsiak rá. De mind ezt tárgyilagos módon. Hisz maga az észlelés NEM JÁR MEGÉRTÉSSEL. Tehát rohadtul nem tudnám hogy mit,miért,hogyan érzékeltem. Csak azt hogy miről szólt az érzékelés.

De mint írtam ez az érzékelés lehet csak az agynak egy rejtett képessége, vagy a kollektív tudat-ra kapcsolódás és a fene tudja hány ezoterikus elméletet lehetne még ide illeszteni.

Végszóul: hiszel amiben hiszel, de az még mindig csak hit!

Üdv:-D

2022. jan. 17. 09:56
 56/56 A kérdező kommentje:

Látom közben mennek a vélemény kifejtések gőzerővel itt. :)

Közben találtam egy újabb elgondolkodtató cikket, már az emberi fej átültetésén gondolkoznak. Állítólag állatoknál sikerült is több napig ilyet véghez vinni.

[link]

A nagy kérdés viszont akkor az: HA ÁTÜLTETIK A FEJEMET EGY MÁSIK EMBER TESTÉRE, AKKOR VALÓJÁBAN A TUDATOSSÁG SZÉKHELYE, HA LÉTEZIK VALÓBAN LÉLEK, AKKOR 99% ESÉLLYEL AZ AGYHOZ KAPCSOLÓDHAT EZEK ALAPJÁN?

Nektek mi a véleményetek erről? Kíváncsi lennék, ha a fejemet egy másik ember testére ültetnék akkor is ugyanez a személy maradnék, ugyanezzel a tudatossággal? És a lélek akkor valójában az agyon keresztül, mint vevőn keresztül kapcsolódhat az egyetemes energiamezőhöz, másnéven kollektív tudathoz?

2022. jan. 18. 01:50
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!