Kezdőoldal » Ezotéria » Parapszichológia » Kizárólagosan csak agyi...

Kizárólagosan csak agyi folyamatok hoznák létre a halálközeli élményeket?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

manapság egyre több agykutató és halálközeli élményeket kutató zárja ki az agyi aktivitástól független lélek jelenlétét. Legújabb kutatások szerint, az agy még 1 órával a halál után is működik és állítólag addig még felfogjuk a beszédet is. Hát nem tudom...

Viszont akkor a testenkívüli élményeket mi magyarázná? Hogy klinikai halál során felülről látja a testét az illető, vagy átmegy egy másik kórterembe a kórházba ebben az állapotban? Az agy állítaná elő ezt az illúziót csak, mivel még van hallás kb 1 óráig? És lehet mivel kikapcsol a tapintásért felelős központ, ezért jönne létre a testenkívüliség érzete? Tehát a hallás útján szerzett információkból kreálna egy ilyen valósnak tűnő moziélményt az agy? Mi erről a vélemenyetek?

Mostanában rengeteg olyan kísérletet végeztek, hogy kórterembe lámpa tetejére felírtak számokat, kártyalapokat rejtettek el szekrény tetejére stb. Mégis egy halálközeli élményt, és azon belül testenkívüli élményt átélt személy sem tudta ezeket felidézni, nem is látta őket.

Ezek alapján mit gondoltok, mi hozhatja létre nagy eséllyel ezt a lebegek és látom kívülről testemet élményt?

Létezik, hogy csak bizonyos agyterületek közti fáziskésés ( tapintásért felelős központ kioltódása, és látásért, emlékekért felelős központ pillanatnyi túlműködése ) idézni elő ezt?

Köszönöm az értelmes válaszokat!

36/F

2021. szept. 19. 17:27
1 2 3 4 5 6
 41/56 SZücsöm ***** válasza:
60%

Én vagyok a felületes? Hm...

Mi tartja mozgásban az atomokat,elektront? Milyen energia? Miért nem lehet megállítani? Mi az a sötét anyag ami állítólag kitölti a világ kb 95% -át? És ezek még nem is transzcendenshez fűződő kérdések.

Szerintem meg pont az a probléma hogy te próbálod a transzcendenst fizikai/biológiai szabályok keretei közé zárni. És pont ezáltal leszel... Felületes.

Az energia egy a fizikai világban létező fogalom. A transzcendens említésénél is lehet energiákról beszélni de az nem az az energia mint a fizikában/tudományban. Transzcendensben azért használják az energia megnevezést mert a nyelvezetünkkel csak "evilági" fogalmakat tudunk leírni.

Többek között azért is mert a fizikai világban megfigyelt energiák (többsége) megfigyelhető de minimum lehet a létezésükre következni bizonyos mérések eredményeiből stb.

És mivel nem ismerjük a lelket (ha létezik) ezért az egy tök FELÜLETES állítás hogy energiát vesz fel az agytól és ha felvesz az eltűnik a semmibe.

Továbbá azt se állította senki hogy energiát adna át az agynak vagy hogy megváltoztatja az agy állapotát.

Az még felületesebb ha önkényesen hatalmas egóval kijelentjük hogy "Na, ilyen NINCSEN. Tuti biztos".

És nem, az agy működést nem ismerjük eléggé. És az elég jó, eléggé szubjektív fogalom. Maradjunk annyiban hogy még nagyon nagyon messze vagyunk attól hogy mindent is tudjunk(valószínűleg lehetetlen).

De még ha az agyról és az energiáról mindent is tudnánk és a lélek létezne de nem tudnánk mérni/azonosítani akkor se lenne elég csak az agy és az energia ismerete.

Transzcendens kérdésében a legkevésbé FELÜLETES állítás a NEM TUDOM.

2021. okt. 23. 23:36
 42/56 anonim ***** válasza:
67%

"vagy hogy megváltoztatja az agy állapotát"

Valamit nem értek.

Mindenki azt mondja, hogy a lélek irányítja az agyat.

HOGYAN?

Ha nem ad át neki energiát?

A másik dolog: hogyan kap információt a világunkról?

Ha nem vesz át energiát?

2021. okt. 24. 01:31
 43/56 SZücsöm ***** válasza:
88%
Ha azt állítanád hogy érted az lenne a fura. Amikor valaki biztosra állítja a lélek létét (vagy nem létét) én már akkor elkezdek gyanakodni. Aki már meg is magyarázza a működését azt általában szélhámosnak/bolondnak tartom.
2021. okt. 24. 18:09
 44/56 anonim ***** válasza:
79%

Épp ezért én is úgy gondolom, hogy lélek létezhet.

DE nem irányítja a testet, mert az viszont nem működhet.

És nem szerezhet róla közvetlenül információt sem.

2021. okt. 24. 18:48
 45/56 afer ***** válasza:
66%

Kedves SZücsöm!

Ezt a szamárságot honnad veszed? "levágott disznófejet is "élesztettek újra" nem tudom hány óra után tehát az első felvetésed már itt hibás."

Egy levágott disznófejet vagy bármi hasonlót nem élesztett újra soha senki, pláne nem úgy, hogy abban a fejben emlékek, élmények történjenek. Az más kérdés, hogy egy halott agyban kiváltanak bizonyos elektromos ingereket és az hatással van az agysejtekre, elektromos hullámok keletkeznek. Ennek azonban semmi köze a HK-hoz. Ez a disznófejes érv egy tipikus áltudományos zagyvaság.

"Az alvásnak semmi köze a halálközeli élményhez. Teljesen más kémiai,biológiai folyamatok zajlanak le az agyban. Tehát felesleges a kettő összehasonlítása ebben a konteksztusban."

Egyáltalán nem felesleges a párhuzam, hiszen a HK-t azzal szokták hitelteleníteni, hogy az még él, és hallásra képes. Hát akkor mennyivel inkább él és hall egy alvó agy. De ahogy egy alvó nem emlékszik semmire, úgy a klinikai halott sem fogja fel a külső ingereket, legalábbis semmi bizonyíték rá.

2022. jan. 12. 14:28
 46/56 SZücsöm ***** válasza:
100%

45 Kedves Anonymus!

Google a barátod de egyetlen search-el első találatom: [link]

Továbbá ha figyelmesebben kukkerolsz észre fogsz venni bizonyos idézőjelnek nevezett vonalakat a mondatomban.

Nem nem azzal szokták hitelteleníteni (legalábbis nem az a lényeg).

A lényeg az hogy nincs ellenőrzött vizsgált környezetben lezajlott hiteles forrás/eredmény/bizonyíték.A matricás kutatások pedig eddig 0 -eredményt értek el(de minimum nem számoltak be semmilyen eredményről). Én is ismerek olyan sztorit ahol állítólag a szemét és a fülét is letakarták a páciensnek és úgy észlelte a körülötte történő eseményeket. A hangsúly az ÁLLÍTÓLAG-on van. Na már most lehet hogy újat fogok mondani ezzel, de az emberek bizony szoktak hazudni, néha pedig mentálisan betegek.Egy ilyen történet miatt kialakult világképet neveznek HITNEK. Amivel nincs baj csak nem TÉNYEKEN alapul.

Továbbá de felesleges az összevonás mert a hallucinációra való gyanakvás validitása akkor játszik igazán szerepet amikor olyan dolgot észlel a "haldokló" aminek semmi kapcsolódási pontja nincs a valósághoz. Tehát rohadtul nincs semmi esélye még az átélőnek se arra hogy kiderítse hogy vajon hallucinált vagy valóban "mályvacukor land-en járt". Továbbá elbagatellizálhatod azt a tényt hogy az alvás közben és egy halálközeli élmény (haldoklás) közben rohadtul más folyamatok történnek az agyban de nem áll túl jól.

És igen olyan elbeszéléseket is ismerek ahol nővérek számolnak be arról hogy a páciensnek állítólag "olyan információt adtak át egy ilyen flash közben" amiről nem tudhatott és hamar kiderült hogy igaz az "infomáció".

Csak ugye bár ez is csak egy történet. HISZI AKI AKARJA.

Én személyesen azon jobban csodálkoznék ha az derülne ki hogy minden ilyen beszámoló, hazugság vagy csak hallucináció. De tisztában vagyok azzal hogy ez csak az én HITEM.

2022. jan. 12. 22:30
 47/56 afer ***** válasza:
43%

Kedves Szücsöm, köszi a linket. Kicsit okosabb lettem, bár a tanulmányban megfogalmazott gondolatok nem teljesen újak számomra. Viszont a lényegen nem változtat. Gondolom, hogy elolvastad te is, és akkor tudod, hogy végig hangsúlyozzák benne, hogy SEMMIFÉLE TUDATOSSÁGOT nem akartak gerjeszteni a halott sertésagyban, és nem is gerjesztettek. Csupán az történt, amennyire ki tudtam venni, hogy különféle kémiai és elektromos eljárásokkal az agyszöveteket egy bizonyos állapotban megtartották. Így ez a cikk irreleváns abból a szempontból, hogy a HKÉ során összefüggő, értelmes és rendkívül élénk élmény mivel magyarázható. Könnyen belátható, hogy a klinikai halottak élményeihez ennek semmi köze, hiszen őket nem teszik ki a tanulmányban említett BrainEx systemnek. Többnyire nem sokkolják elektródákkal, kemikáliákkal stb. De még ha így is tennének, a tanulmány szerint akkor sem váltanának ki vele tudatosságot.

"Továbbá elbagatellizálhatod azt a tényt hogy az alvás közben és egy halálközeli élmény (haldoklás) közben rohadtul más folyamatok történnek az agyban de nem áll túl jól." Bizonyítanád légyszi tudományosan, hogy amennyiben az élő agy alvás közben nem hall semmit, legalábbis nem emlékszik semmire ébredés után, akkor a halott agy miért is képes erre? (a biológiai folyamatok pontos összehasonlító leírása mellett a kísérleti bizonyításról és a kontrollcsoportról se feledkezz meg!) Előre is köszi.

A matricás kísérletről. Általánosságban igaz, hogy az emberek bizonyos helyzetekben nem nézik a feliratokat. Én egy könyvtárban dolgozom, és az ajtóra, ill. más helyekre is időről időre kiírunk bizonyos információkat, de csak akkor olvassák el a látogatók, ha külön felhívjuk rá a figyelmüket, egyébként nem. Pedig látható helyen vannak elhelyezve. De az, hogy nem olvassák el az infókat, nem jelenti azt, hogy nem jöttek be a könyvtárba. De igen, bejöttek, ott voltak, de nem figyelték a feliratot. Ez a matricás dolog arra a téves prekoncepcióra épül, hogy ha valaki kilép a testéből, akkor kutya kötelessége elolvasni a plafontól 10 centire, a lámpa tetején, tehát egy egészen lehetetlen helyen elhelyezett matricára írt számokat, és arra emlékeznie is kell. A fenti példa után talán belátható, hogy nem kellene ezen annyira rugózni, mert a matricás kísérlet kudarca semmit nem jelent a HKÉ valódisága szempontjából.

Talán tudsz róla, talán nem, de vizsgálták az élményeseknek az újraélesztésükről közölt beszámolóit is. Akiknek volt HKÉ-ük azok pontosan írták le a folyamatot, míg a kontrollcsoport tagjai, akiknek nem voltak ilyen élményeik, nagyon felületesen és sok pontatlansággal tudtak bármit is mondani az újraélesztés technikai részleteiről. Ez is arra utal, hogy az élményük valódi volt, különben nem lehetne magyarázni a HKÉ-esek pontos leírását. Senki nem hallucinálja a valóságot, ráadásul ilyen pontosan. De, hogy egy személyes élményt is mondjak. Az én unokatestvérem aneszteziológus főorvos a sürgősségi osztályon. Abszolút hitetlen. Nem hisz semmiféle HKÉ-ben. Egy alkalommal elmesélte nekem, hogy behoztak egy beteget, akinek megállt a szíve. Gyorsan kellett cselekedni. Lerángatták róla a ruháit, és elkezdték az újraélesztést. Sikerült életben tartani. Később meglátogatta a páciensét, aki a legnagyobb meglepetésére részletesen elmesélte neki, hogy kilépett testéből és látta, hogy levetkőztetik, és elmondta, hogy pontosan hova tették a ruháit. Az unokatesóm csak ennyit mondott nekem zavartan: fogalmam sincs honnan tudta. Később elmeséltettem vele még egyszer az esetet, akkor is ugyanilyen zavartan mondta el, hogy nem tud magyarázatot adni az esetre. Még egyszer mondom: ő egy teljesen racionális, materialista orvos, aki semmi ilyesmiben nem hitt addig.

Ajánlom olvasásra a harvardi idegsebész és agykutató (az élménye előtt teljesen ateista, materilaista, a HKÉ-t is biológiai folyamatokkal magyarázó) Dr. Eben Alexander személyes beszámolóját, vagy Dr. Raymond Moody, Dr. Kenneth Ring, Dr. Michael Sabom, Dr. Elizabeth Kübler Ross stb könyveit, amikben számos páciensük élményét leírják, pontosan adatolva, bizonyítva sok esetben az élmények valódiságát.

2022. jan. 13. 10:35
 48/56 SZücsöm ***** válasza:
100%

Kedve After, nincs mit. Nem nem olvastam el ezt a linket. Én ezt a hírt ha jól emlékszem talán a qubit-on olvastam. De mivel nem tegnap történt ezért fenn áll a lehetősége hogy rosszul emlékszem. Arra viszont kristálytisztán emlékszem hogy a cikkben azt állították hogy "emberségből" a kísérletet egy bizonyos szintél megállították.(Amit amúgy nehezemre esik elhinni). Mint említettem az idézőjeleket nem véletlenül használtam mivel az a cikk amit én olvastam szintén említette hogy nem volt tudatosság. Továbbá emlékeim szerint nem a kérdésre válaszoltam ezzel a hsz-emmel hanem egy másik válaszra de meg nem mondom hogy miről szólt az a komment, utánanézni pedig jelenleg lusta vagyok.

Nem nem bizonyítanám, és nem is kell mert mint írtam a hasonló beszámolóknál nem az a fő kérdés hogy amit állításuk szerint érzékeltek az hallucináció e hanem az hogy egyáltalán az állítás/történet valid e. Mint már említettem, sajnos az emberek szoktak hazudni esetleg badarságokat beszélni. Továbbá tudtommal jelenleg még egy jelenségnek a létezését kell bebizonyítani és nem a nem létezését.Én inkább azt kérdezném meg hogy a több évtizede zajló vizsgált eseteknél miért nem produkált eddig senki eredményt pl: a "matricás teszteknél"?

Több évtizede több tucat angol kórházba végzik (vagy végezték) a kísérletet. Ekkora "kontroll csoporttal" kéne hogy legyen valamiféle eredménynek. Továbbá feltételezem hogy mivel kontrollált környezetről van szó ezért más egyértelmű észrevételt is számításba vennének.

Továbbá akkor "visszadobnám a labdát" és ismételten megemlíteném hogy: általánosságban igaz hogy sok ember számolt be halálközeli élményről, ennek bizonyos százaléka (én úgy tapasztaltam hogy ez egy kisebb százalék) olyan sztori ami ha igaz akkor SZINTE biztos hogy nem hallucináció történt.De én az állami szférában dolgoztam (de ehhez a tapasztalathoz még ez a feltétel se kell) és az emberek bizony HAZUDNAK.Néha azért mert az érdekükben áll de van hogy még ez se igaz. Tehát ha ilyen nyugodt szívvel képes vagy elvetni egy kutatás eredményeit (vagyis hiányát) akkor ugyan ilyen elánnal elvethetnéd az ellenőrizhetetlen beszámolókat a jelenségről

Elhiszem hogy az élmény valódi volt. Nem kevésbé amikor a kollégám drog és alkohol hatása nélkül hallucinálta a családját a szobába(nem nem haltak meg), vagy mint amikor másik kollégám lázcsillapító hatására haluzott egyszarvút, esetleg mint amikor nekem tudatos álmom van.

Továbbá megemlíteném hogy testen kívüli élményt elő lehet idézni drogokkal, szimpla ájulással, állítólag meditációval, és az agy bizonyos pontjának birizgálásával mindenképp. + Állítólag Az 1es HKÉ-k ben tapasztalt mindent átölelő szeretetet is tapasztalták már bizonyos szerek hatása alatt.

És több ezer HKÉ-ből mennyi reflektál a valóságra? A sima fény-alagút stb élményeknél senki se tudhatja biztosan hogy igaz e a flash. Mert nincs kapcsolatban a valósággal. Ha pedig kapcsolatban van a valósággal és kiderül hogy a "látomás"(halu) téves akkor azt mindenki elfelejti, soha se lesz hírértéke. Az ellenkezőjét viszont felkapja a média.

Ismerem Dr. Eben Alexander történetét. Hagyjuk figyelmen kívül hogy ha igaz amit leírt akkor csoda hogy él és egészséges és maradjunk az "élményénél".

Egy a probléma vele hogy a sztoriban amit elmesélt csak 1 kapcsolati tényező van a valósággal és az az állítólagos elhunyt nővére/húga akit soha nem ismert. Csak az a baj hogy amikor meglátta róla a képet a szülei otthonában nem ismerte fel 1ből. Állítása szerint már este otthon az ágyában fekve kapcsolta össze a látomásában érzékelt lányt a testvérével. És sajnos nagyon nem ritka hogy az emberek olyan helyeken vélnek felfedezni összefüggéseket ahol valójában nincsenek. És ismételten az emberek szoktak HAZUDNI. És én is csodálkoznék azon ha hazudna de valószínűleg elég sok hazug ember esetében is ez lenne a helyzet.

Én meg felhozhatnám Pleja,Kisfaludy György, Balogh Béla, Rhonda Byrne stb. könyveit. Ők is leírtak egy világképet némelyik állítás elég komikus. Ami a lényeg hogy a könyvírásban, kiadásban bizony pénz van, és hát a pénz érdekében bizony elég sokan leírnak olyan dolgot amiben nem hisznek/ami nem igaz sőt akár duplagondolba is hajlandóak átmenni. És nem nem állítom azt hogy az általad felsoroltak is ilyen emberek lennének, de megcáfolni se tudom és az ilyen könyvek elolvasásából kialakult világkép még mindig HITNEK számít.

De végszóul mint már írtam én jobban csodálkoznék azon ha az derülne ki hogy az összes beszámoló csak hazugság és hallucináció.

2022. jan. 13. 22:26
 49/56 SZücsöm ***** válasza:
100%
*Kedves afer *
2022. jan. 13. 22:27
 50/56 SZücsöm ***** válasza:
100%

Na mégse voltam lusta és utánajártam a kommentemnek.

"Az, hogy az "agy még 1 órával a halál után is működik" nem több, mint az ateisták vágyálma."

ŐŐŐ nem a halál után nem működik (az se). A klinikai halál után akár 17 óráig is működhet(kellő hőmérséklet alatt).Persze ez attól is függ hogyan definiáljuk a működést. De mint írtam ezeknél az eseteknél a beszámolók/történetek megtörténése se bizonyított(Nem is lehet max akkor ha ott volt valaki személyesen.) Azt is megfogalmaztam már hogy a sima "DisnyLand"-ben járós flash-ak ről megállapítani azt hogy valódiak, teljességgel lehetetlen mert nincs kapcsolódás a "valósághoz".

"Egyszerű kísérlet: lépj be egy mélyen alvó ember szobájába, és olvass fel az aznapi újságból egy cikket. "

Ezzel a kijelentéseddel van 1 kis probléma. Bár expliciten kijelentetted hogy mélyen alvóról beszélsz de azért megemlíteném hogy tudatos álomban már képes lehetsz érzékelni a külvilágot (tudom az nem mély). A mély alvásban meg nem az a lényeg hogy a külvilágban történő behatásokra nem emlékszel, olyankor konkrétan az álmaidra se emlékszel, ettől függetlenül végbemennek. Ettől még maga az érzékelés végbe megy hisz ha elég hangosan olvasol felébred az illető.

Továbbá HKÉ-t nem halott emberek élnek át hanem haldoklók, és akinek éppen felbomlóban vannak az agyi funkciói annak (még) nincs felbomolva és az is biztos hogy nem a mélyálom állapotában leledzik az agya/tudata még akkor se ha hasonlóan fekvő,unreszponzív állapotban van. Tehát még mindig nem tökéletes (gyengén szólva) a hasonlat.

2022. jan. 13. 23:04
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!