Ez már elegendő bizonyíték, hogy igaz a jóslás?
Ezt a megosztást láttam.
Arcanum-on is fent van ez a szám, arról is láttam képet, szóval tuti nem kamu meg MI kép.
Erre mit mondtok, szkeptikusok?
Hát én meg azt mondom, amilyen jó irányban fejlődik a csodás tudomány, simán lehet, hogy nem kell sok idő, és viszlát az egész világnak. Simán árthat a tudomány még sokkal többet az embereknek, mint a vallások
A minap olvastam a Fermi paradoxon egy lehetséges feloldását, hogy lehet azért nem találtunk még földönkívüli civilizációt, mert a technikai civilizációk a fejlődés egy bizonyos pontján túl hajlamosak elpusztítani magukat. Talán száz évet ír az űrkorszak kezdete után, ebben most nem vagyok biztos, de ilyesmi időtáv. Carl Sagan gondolatai ezek, ő azért mérvadó tudós volt azt gondolom. Oké, ez csak egy elmélet, és volt meg van egy rakás másik feloldás is, de azért elgondolkodtató lássuk be. Ugye ami civilizáció meg fejletlenebb, azt nem látjuk a mai módszerekkel. Mindegy, egyszer kiderül (vagy nem, ha kipusztítjuk magunkat rövid idő múlva). Szóval a lényeg az, hogy ez talán akkor kerülhető el, ha igenis felismerjük, meddig lehet elmenni, és ebben segíthet ha befelé is figyelünk, ennek egy eszköze a hit, persze nem a vakhit.

"Hát én meg azt mondom, amilyen jó irányban fejlődik a csodás tudomány, simán lehet, hogy nem kell sok idő, és viszlát az egész világnak."
A tudománynak köszönhetjüj, hogy rengeteg betegséggel tudunk megküzdeni, hogy képesek vagyunk rögzíteni csinálatos művészeti alkotásokat az örökkévalóságnak, hogy megismerhetjük azokat a kultúrákat, melyek régóta eltűntek, hogy egyre jobba ráébredünk, mennyire összetett mégis csodálatosan egyszerű a világunk stb.
Hogy Te mindebből csak a azt emeled ki, ami árt(hat), az közhelyes demagógia.
Okéka, nagyjából erre a válaszra számítottam.
Csakhogy ennek analógiájára meg mondhatjuk, hogy a hitnek meg nem csak az inkvizíciót köszönhetjük, hanem Teréz anyát is.
Nyilván ez nem áll a pénzéhes jósokra, tudom, hogy ezt most kiterjesztettem. Általában a hitre gondoltam, ha valaki vallja, hogy olyasmi is létezik, ami szemnek láthatatlan (és nem a szubatomi részecskékre gondol ekkor). Csak azt akarom ezzel mondani, hogy ugyanúgy megy itt a “közhelyes demagógia” mindkét részről, szóval hagyjuk már ezt inkább. Amúgy azt mondtam, hogy “a tudomány is ugyanúgy ártHAT, nem azt, hogy full hülyeség és ártalmas az egész, hiszen nem ezt gondolom. Mondjuk az is igaz, hogy ha általa pusztítjuk ki magunkat, akkor végülis mégiscsak többet árt, mint használ az egész ez bizonyos ponton túl legalábbis.

#13: na, Teréz anyával aztán csúnyán mellélőttél...
Akkor már inkább jöttél volna művészeti alkotásokkal. És ja, közhelyes demagógia mindkét oldalról, a különbség csak az, hogy míg Te kimondod az egyiket, én sehol nem állítottam, hogy a vallásból csak rossz származhat.
De neken abszurd, hogy a tudománnyal szemben Te mindent egy halmazba raksz.
Szerintem érthető, amit mondani akartam Teréz anyával, a művészet nem helyettesítette volna azt, amit mondani akartam vele. Miért lőttem mellé? Kiderült róla valami, ami megkérdőjelezi azt, amit korábban gondolt róla a világ? Tényleg nem hallottam erről, és kíváncsi vagyok. Mindegy, egy képként értettem, akkor lehet, hogy rossz volt a példa. Szerinted ki az, aki példaként felhozható, vagy milyen jelenség? “A hit embere”, aki hiteles is.
Bocsi, nem kifejezetten rád mondtam, hogy közhelyes demagógia, amit mondasz. Nem gondoltam ilyet rólad. Arra a kommunikációs stílusra értettem, ami itt jellemző sok esetben.
Nem raktam mindent egy halmazba, sőt, írtam, hogy nem a pénzéhes jósokra áll ez.

11.
De az nem a tudomány mellékhatása, általános fajfejlődési effekt, amikor egyre csak szaporodnak, majd egy kritikus tömeg után összeomlik és kihal(hat) az egész faj. De ez értelmezhető tudatlan fajokra is.
Az emberiség is a túlszaporodás miatt halhat ki, az már nem a tudomány világa lesz. Elvileg elszaporodik majd a terror, erőszak, farkastörvények lépnek életbe.
Ezekkel a vallásos hitvilágokkal kapcsolatban sokan nem értik, hogy ez tényleg csak a múlt, amit egy evolúciós késztetés alakított így, meg az emberi tudatlanság.
A fejlődés egy pontján túl már csak szervezett keretekben tud tovább erősödni a faj, ezt szolgálták a vallások, társadalmi rend kialakítását, jutalmazás, büntetés, igazságszolgáltatás stb.
Később ez háttérbe szorult (és egyre inkább), mert a tudás fejlődése miatt már nem lehet hülyíteni az embereket, a bűnözők is kinevetik a pap intelmeit, ma már más alapon szerveződik a társadalom, törvények, jogi keretek, ilyesmi.
A vallás pedig lassan zárójelbe kerül, úgyhogy felesleges reménykedni, ez az út nem a mennybe, inkább a pokolba visz, a poén kedvéért.
------------
2025.04.17.
--------------------
A csillagászok minden eddiginél erősebb bizonyítékokat találtak arra, hogy élet létezhet egy másik bolygón a Naprendszeren kívül.
A James Webb űrtávcső (JWST) segítségével végzett megfigyelések során olyan gázokat azonosítottak a K2-18 b nevű exobolygó légkörében, amelyeket a Földön kizárólag élő szervezetek, főként tengeri algák termelnek.
A kutatók két különleges gázt mutattak ki; dimetil-szulfidot (DMS) és dimetil-diszulfidot (DMDS), melyeket a Földön leginkább tengeri fitoplankton mikroszkopikus algák bocsátanak ki.
A felfedezés nem jelenti azt, hogy konkrét életformát találtak, hanem azt, hogy olyan úgynevezett „bioszignatúrát”, vagyis biológiai folyamatra utaló jelet észleltek, amely alapján elképzelhető az élet jelenléte – közölte a Reuters.
16: varázslatos 😉
Igen, olvastam, hogy ez is egy lehetséges módja annak, hogy kimutatható legyen, hogy egy bolygón élet lehet. Csak ugye, ahogy a cikk is írja, azt nem tudjuk így megállapítani, hogy intelligens élet van-e ott. Gondolom ha fejlett technikai civilizáció van, annak lehet észlelhető nyoma, de ha mondjuk kb középkor szintű, akkor senki meg nem mondja, hogy milyen formában létezik ott a többsejtű élet. De lehet, hogy van ennek is módja, nem tudom.
Hát igen, a túlnépesedés nem a legjobb forgatókönyvet vetíti előre az, biztos. Az okait lehet fejtegetni.

Oké, kicsit vicc volt a kérdés. Azért én az ufóészleléssel semmiképp nem sorolom egy kategóriába ezeket. Nem tudom, ki mennyire ismeri ezt a fatimai történetet, lehet, hogy ettől naivnak tűnök, de sokkal hihetőbb. Én nem vagyok vallásos amúgy, nem az mondatja velem. Egyébként néha érdekes velük is beszélgetni, ha nem jön egyik részről sem a “közhelyes demagógia”. Volt olyan kérdésem, ami 100+ válasznál jár a valláskritika kategóriában, nem mondom, hogy nem jöttek bigott válaszok, de jó beszélgetés lett. De még a bigott válaszok is jók. Teljesen más világ, ami egyesek fejében van.
Szerintem amúgy nagyon szomorú, amikor egy kérdés alatt oldalakon át megy a veszekedés, egymás lehülyézése, és mindkét oldalról.
Nem vagyok vallásos, de nem zárom ki Isten létezését. Vagy nem is kifejezetten Isten, csak túlvilág, vagy nem tudom hogy mondjam. Csodálkoznék, ha lenne, de örülnék neki.

Valahol 20 éves alatti korban gondoltam így, hogy lehet valamiféle felsőbb intelligencia, de jobban belegondolva azt is csak olvastam valahol és akkor még elhittem.
Akkoriban jelentek a Krisnások is Magyarországon, még érdekes volt belegondolni az általuk terjesztett karmás, reinkarnációs témákba is.
De idővel rájön az ember, hogy ezek tényleg csak emberi kitalációk, régmúlt korok butaságai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!