Helyesen csinálom a meditációt?
Ez is módja. Én másképp tanultam.
Mi török vagy lótuszülésben vagyunk, a kezeinket a tantien elé helyezzük, lesütött félig nyitott szemmel ülünk. A tudatunk éber, a hangokat és a teret folyamatosan tapasztaljuk.
Vagy: folyamatosan kérdezzük közben belül: "mi ez?"(ami a szememmel lát az érzékszerveimmel tapasztal)
Vagy: mantra szöveget mondogatunk magunkban folyamatosan.
A 3 közül nekem az utolsó vált be a legjobban.
És jó néha közösségben gyakorolni, nem egyedül.
-Mester, helyesen csinálom a meditációt?
...csatt!
-Mester, miért...?
...csatt!
A tanítvány csendben maradt és megvilágosodott...
Azért fura nekem, hogy a meditációról úgy beszélsz, hogy azt mondod, meditáció közben a lélegzetedre "koncentrálsz", mert a meditáció a koncentráció ellentéte.
Nekem a mesterem így tanította a meditációt.
[Az emberi elme olyan mint az éjszakai teliholdkor a szélfújta víztükör. A sok fodrozódás miatt nem látszik a Hold tükörképe a vízben. El kell állnia a szélnek, hogy a Hold tükörképe a fodor mentes vízben látható legyen!]
Ülj le vagy feküdj le úgy, ahogy neked a legkényelmesebb. És próbáld meg kiüresíteni az elmédet. Ez persze nem fog sikerülni. A gondolatok csak aúgy rajzanak benned. De enem szabad egyik gondolatot sem tovább fűzni, tovább gondolni! És akkor meglassul az áramlásuk.
Jön egy gondolat. Végig-gondolod és elmegy.
Szünet.
Aztán jön egy másik gondolat. Azt is végiggondolod, és nem kapcsolódsz hozzá, hagyod azt is elmenni.
Szünet.
Na, ez a gondolatok közti szünet - az a meditáció!
[Keleten előtte napokig koplalnak, külső és belső megtisztítási gyakorlatokat végeznek, aztán az utolsó nap már nem is isznak. Úgy kezdenek a meditálásba. Nem akarják, hogy holmi biológiai szükségletek (pisilni kell, kakálni kell) megzavarják őket a meditációban. És van aki napokig is meditál]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!