Amikor bambulok, nézek ki a fejemből, akkor öntudatlanul meditációt végzek?
A meditációról azt olvastam, hogy gondolatüresség. Nem gondolunk semmire. Jelenlét, itt és most. Nem elmélkedés és gondolkozás, nem relaxáció.
Tehát, mondhatjuk azt, hogy amikor bambulok, akkor nem szándékosan, de meditálok?
Egzakt választ nem tudok adni mert nem ez a szakmám. Viszont én is voltam már így. Szerintem olyankor lecseng bennünk ami addig történt. "ébren pihenünk"?
Ha meditálni akarsz akkor szakembertől tanuld, akkor lesz igazán haszna.
Én jógázni jártam évekig, ott relaxáltunk. Nagyon kellemes érzés. Én sokszor bele is aludtam többször. Ma is szoktam használni a módszert amikor nehezen alszom el. Általánosságban azt tudom mondani, hogy szükségünk van arra, hogy a nap végeztével tegyünk egy számvetést mivel haladtunk előre, esetleg mik a restanciáink, de utána el kell engedni a gondolatainkat, hogy másnap tiszta fejjel kezdjük a napot. Ehhez jó segítség lehet akár a relaxáció is
A bambulást semmi körülmények közt nem nevezmém meditációnak.
A meditáció akaratlagos, a bambulás a (pillanatnyilag) üres, gondolatok nélküli fej kivetülése.
.
'Nincsenek gondolataim' (bambulás) és 'akarattal ürítem ki gondolataim' (meditáció) között lényeges különbség van.
Szerintem az emberek 99,99%-a még azt sem tudja megállapítani, hogy mikor nincsenek gondolatai. Itt is sokan írják, hogy "nincsenek gondolataim", én pedig biztos vagyok benne, hogy ez badarság. Vannak gondolatok, csak nem vagy tisztában vele.
Én is elbambulok olykor, de egyáltalán nem állítanám, hogy olyankor nincsenek gondolataim. Sőt, az ébrenléti időszakom 99,999%-a során tapasztalom, hogy vannak gondolataim.
Nem irányított, de meditáció szerintem az is.
Sőt, ha a discóban rázod magad és csak a zenére figyelsz, más nem jut el hozzád úgy rázod magad az is meditáció :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!