Honnan tudnád bebizonyítani, hogy nem csupán Én létezek?
Amikor kisgyermek voltam, magamtól rájöttem, hogy csak a saját világom érzem, csupán a saját szubjektív valóságtudatom vagyok képes érzékelni, minden amit érzek, látok, hallok, csak én érzem úgy. Nem vagyok képes más éntudatát érezni, honnan tudnám, hogy rajtam kívűl egyáltalán bárki is létezik ?
A tudomány paradigmája szerint, minden ami létezik azt be lehet bizonyítani. Hogyan tudnád azt bebizonyítani, hogy rajtam kívűl létezik más is ?? :O
Ha a racionális, logikus, kézzelfogható bizonyítékokat veszem alapul, csak a saját tudatom vagyok képes érzékelni, csak az én tudatom, másét sosem. Ebből egyértelműen arra következtetek, csak Én létezek !
Lehet rajtam kívűl nincs más sem ? Isten is én vagyok, amikor kételkedek saját magam tettei helyességében, akkor én vagyok sátán is. Ez is azt mutatja Én vagyok Isten is, Sátán is, a jó és rossz is. Ha a két véglet mid Én vagyok, akkor mindÉN=minden én vagyok, a végletek között kitőltött össze dolog, azaz csak Én vagyok.
- Feltevés : Gondolom felveti valaki, hogy ő is létezik, ha ezt elhiszem még nem cáfólja meg azt hogy csupán Én létezek, ugyanis honnan tudom, hogy Ő nem Én vagyok ?
Ha saját létezésem az egyetlen bizonyítható létező amit érzek és melyen kívűl semmi más létező léte, nem bizonyítható és elhiszem, hogy másnak is ugyanúgy van én tudata és csak azt érzi, ebből nem az következik, hogy mindenki létezik, hiszen más létezőt nem tudtunk defíniálni magunkon kívűl, abból a tapasztalatból amit szereztünk a világból, azaz ebből az következik, hogy más is Én vagyok és Én is Ő vagyok. Mind egyek vagyunk.
Honnan tudnád bebizonyítani, hogy nem csupán Én létezek ?
Kedves 20-as! Jó lett volna anno, ha az ex-nejem naponta eltűnt volna 8 órára. Lehet, hogy most másmilyen lenne a kapcsolatunk. :)
De én nem ezt mondtam. Ez valoban nagy badarság lenne. Sajnálom, ha nem érted meg.
Amúgy a kapálásnak elmúlt a szezonja, most a betakarítás, paradicsomfőzés, lekvárfőzés és savanyítás, valamint a fahasogatás szezonja van. Éppen most gyüttem be a fahasogatásbúú! Munka közbe' sokat gonduskodok! :) Példáúú máma éppen a csillagfejlődés különböző stációirúú járt a zagyam, és éppen a sötét anyag és a zelektromágneses sugárzás sajátos viszonyárúú tökőtem.
De tegnap példáúú népdalokat énekőtem, tegnapelőtt meg paradicsomfőzés közbe' - mialatt jó megfüstölőttem - elméleteket szövögettem a Föld mágneses terének befolyásolásárúú.
"Hagyjátok szegényt, fejlődésben megrekedt a múlt század elején. "
Ha tudnánkbizonyítani az ősrobbanást, legalább utalna rá valami értelmes jel, akkor igazad lenne, de a statikus univerzum jelenleg jobban leírja a valóságot. A modern kvantumfizika pedig szolipsziztikus jellegű. Miről is beszélünk ember !? :-P
# 15/23 Ugyanúgy lehet félreértelmezni a szolipszizmust is, mint nármely mást elméletet, tudományt, az hogy kiragadsz belőle hibákat, nem jelenti azt hogy ez nemigaz !
" miszerint ez a nézet egy bevehetetlen erődítmény, de kitörni sem lehet belőle."
Lehet pont azért mert ez a valóság !? :D Ekkor, pont ezt észleled !
"Jó szolipszistaként azonban belátom, hogy minden a saját tudatom kivetülése, s ez azt jelenti, önmagam is önmagam képzete vagyok, így a szolipszizmus sem egyéb, mint a saját elmeszüleményem."
Ennek a mondatnak kb semmi értelme ! Ha önmagam is önmgamag képzete vagyok, akkor a szolipszizmusbúl kitőrvén, már nem is létezek önmgamam ? Ez következik, azaz ha kitőrsz belőle, nem is vagy, tehát te csak a sajád elmédben van ! Ez is a szolipszizmust igazolja :-P
*
"Mindenki mondhatja saját magára hogy csakis ő létezik akkor miért pont te lennél minden?"
Számomra ez valóságos, más érezni nem tudok, de mivel te is pont ugyanezt érzed, lehet te is énvagyok !
"Hát, ha te lennél itt mindenki (amit én kétlek), akkor okosabb kéne legyél az éntudatnál. Mondjuk, ha te vagy huszon valahány éves az éntudatod 8-9 éves értelmi szinttel bír. De, ahogy látod itt nálad vannak sokkal iskolázottabb emberek is. :D"
Nem kellene okosabbnak lennem,mivel az okosság is csak egy vízió, az ahogyan te látod a világot.A szolipszizmusban nincsenek okosabbak, mivel minden csak a szubjektív vélekedésem a világról :-P ...Érdekes,nem !?
Nem 9 éves értelmi szinttel bír az éntudatom, egyébként már 5 évesen is eszembe jutott a szolipszizmus, sőt szerintem ez mindenkinek eszébe jut, csak mások elvetik, anélkül hogy cáfólni lennének képesek !
Én a 9 évesen elképzelt filozófián, azért nem léptem túl ; mert
1 - nem tudtam cáfolni, jó fizikusként ez azt jelenti, hogy nem kizárható ennek valódisága.
2 - a kvantumfizika pont szolipsziztikus felépítésű és ilyen jelenségeket mutat (pl kvantumrészecske önmagával interferál stb)
Az iskolázottabbság nem azt jelenti, hogy jobban ért valamit, látod te a saját kifejeznivalódat sem vagy képes érthetően leírni. Visszolvasva láthatod, hogy amit leírtm az filozófikus tudásszinten is megállja a helyét, de ez szükséges az érthető mondanivaló megvilágításában. Remélem van itt nálam iskolázottabb filozófus, mert nem filozófiát tanultam, csupán fizikát, de a fizikai világkép ebbe az irányba mutat és nagyon érdekelne egy filozófus véleménye is erről.
*
""A tudomány paradigmája szerint, minden ami létezik azt be lehet bizonyítani."
Te jó isten, hogy ez mekkora hülyeség. "
Akkor szerinted miért kutatjik a világot ? :-D. A tudomány pont azt mondja, hogy a valóság igazolható, mert az axiómák a nem egzakt választásából eredő problémák kiküszöbölődnek a sorozatos igazolásokkal.
A fizika is működik, valós technológiai berendezései vannak, melyek pontosan reprodukálhatóak, az más kérdés, hogy lehet hogy ez csak bennem meg benned van meg, ekkor a szolipszizmus a valóság.
"A kvantumfizika meg nem támasztja alá a szolipszizmust. És istent se és az ufókat és vámpírokat és vérfarkasokat és alakváltó gyíklényeket és sámánok állításait és a lélekvándorlást és semmi hasonlót sem. Nem tudsz kvantumfizikai számítást végezni az ÉN-ről"
A szolipszizmus irányába mutat, de nem zárkózok el más elképzeléstől sem, pl Wheeler a tudatunk valóságformáló hatásában hitt, de ez nem bizto, hogy a sz-ba visz, aztán ma a biocentrizmust vallják a kvantumfizikusok valóságértelmezésével foglalkozó kutatót, azaz csak a biológiai valóság létezik, de mind egyek vagyunk bár ez már nem szolipszizmus. Roger Penrose szerint pedig a lélek az agyban van és halálunk után a tapasztalat benne marad, de más testbe költözik, ez sem sz-mus. Ezekre nyitott vagyok, mert a kvantumfizika ereményeiből ezek lehetséges magyarázatként adódhatnak.
"Egyszerűen a kvantumfizika félremagyarázása segít egyeseknek, hogy a hülyeségüket eladják, ezért csinálják."
Akkor te nem érted ! Aki a kvantumfizikán nem döbben meg, az nem is érti. Imsrős ? :-P
*
"De hiszen csak te létezel!
Én csak káprázat vagyok hogy elhitessem veled hogy mégsem :)"
Ez is megfordult a fejemben :-D
*
"Ha a párod elmegy dolgozni és te nem látod, akkor ezek szerint ő napi 8 órát nem létezik és a munkahelye sem, mert azt sem látod.És ezt akarják bebizonyítani a kvantumfizikusok? Csodás, hogy mikre képes az unalom! Inkább mennének kapálni, több hasznot hajtanának."
Igen, ha nem látom a párom amikor munkába ment, számomra nem is létezik, mert pont annyi információm van róla az érzékszerveimen keresztűl,mintha nem is lenne !
Van egy ilyen kvantumfizikai hasonlat a holdról, ha nem nézed nincs ott. Ismerős ? :)
Egyébként a szellemi kutatás révén tudunk, ma kapálni, mivel olyan sezközök, gépek kifejlesztéséhez vezetett, ami ezeket lehetővé teszik, a fizikai és szellemi munka kiegészítik egymást.
"Józan ész,hová mész ?! "
A Newtoni fizikában van józan ész, a kvantumfizikában nincs ilyen fajta józan ész, hiszen a térgyaknak nincsen éles határa, nincsen forgás, nincsen pontos hely, nincsen folytonos mozgás, egy részecske a világ minden részén tartózkodik 0-nál nagyobb valószínűséggel és sajt magával ütközik egy részecske :-P
Pont ezért kell filozofálgatni mi is tőrténik ott.
""Mindnyájan egyek vagyunk" Akkor ezek szerint a rablógyilkos szatírral is egy vagyok? Mégis ..."
Elvileg igen, most ezeket a behatásokat éled meg, de a gyilkosság nem is valódi gyilkosság, hiszen csak te vagy és ezekről a dolgokról csak szubjektív elképzeléseid vannak, így az van, amilyen kép benned él !
*
"Zoltán, azt mondd meg nekem, hogy a szolipszizmus elméletileg falszifikálható?"
Figyelj ! Az elméletileg szó, számodra egy valóság tartalommal nem bíró filozófiai szót jelent, de számomra fizikai tartalommal bírót, így minden ami nem valóságos az falszifikálható !!!!!
Ha nem falszifikálható, akkor az valóságos elképzelés. A régi bölcsek azért nem tudták falszifikálni, mert nem volt egzakt fizikai ismeretük, amikkel ezt megtehették. Amint lesznek ilyenek nekünk és a szolipszizmus nem valóságos elmélet, úgy abban a pillanatban falszifikálható lesz, de erre várni kell.
Az is lehet, hogy a szolipszizmus valós, nagyon is lehetséges ! Bár.....
Én jelenleg két egymással ellenétesnek látszó elképzelést tudnék vázolni a sz-ból, aminek csak a pontos megnemértése, akozza az ellentétet ; pl
1 - Én vagyok Isten és csak Én létezek. Mindenható vagyok.
2 - Én nem létezek és senkisem rajtam kívűl és semmiféle hatalmam sincsen
Ez a két kijeletés, mind következik a szolipszizmusból !!!!!!!!! ÍGY AHOGY ÍROM
Ezek látszólag kizárják egymást valójában pedig nem, ez pont a metaaxiómák miatt van, korábban írtam : A tudomány pont azt mondja, hogy a valóság igazolható, mert az axiómák, a nem egzakt választásából eredő problémák kiküszöbölődnek a sorozatos igazolásokkal.
Igazolásokkal belátható, hogy 1 és 2 igaz, ez a tudomány !! Eddig csak olyan szolipszizmus létszatcáfolatot olvastam, melyben ezek az ellentétesnek tűnő kontextusok kiforgatva egymást kizárólag állították be.
" Ha ez nem teljesül rá, akkor nem tudomány, nem értelmes dolog (hiszen az objektív létezők tényszerű vizsgálata a tudomány alkalmas leginkább) hanem félremagyarázott művészet."
Ebben pont egyetértünk ! De látod, ez nem ilyen egszerű dolog.
Legközelebb írd oda, hogy Zoltánkvantumfizikus kérdése, akkor nem fáradozok a válasszal. A szolipszizmus továbbra is értelmetlen. Nem lehet bizonyítani, hogy nem igaz, csak feltesszük, hogy nem igaz, mert nincs értelme feltenni, hogy igaz. Na tedd fel, hogy csak te létezel, és ne is válaszolj. Hiszen nem is én írok, hanem te!
.
.
.
Először is Üdv a mátrixban!
De tudok jobbat, te sem létezel. Tegyük fel egy pillanatra, hogy én létezem. Gondolkodok, élek stb. Azonban én csak azt hiszem magamról, hogy élek a Schrödinger (bocsi ha elírtam a nevét) féle határozatlanságról csak azt hiszem, hogy létezik, de valójában minden előre el van döntve ebben az Életnek nevezett programban, ami éppen most futt le. Valójában minden el van döntve már jó előre, csak mi ezt nem tudhatjuk, mert a program nem engedi. Stb stb.
Természetesen nem lehet bizonyítani, hogy mi is létezünk, ahogy azt sem tudod bizonyítani, hogy csak te létezel, mert ugye ahhoz kívülről kéne figyelni a rendszert.
Amúgy pont tegnap este gondolkoztam el azonkon a dolgokon, amik itt le vannak írva válaszban nagy részt. Kissé más volt a megközelítés alapja, de az nem lényeg. Ezekből a dolgokból kiindulva, a mai számítástechnikai kapacitással már szerintem le tudnánk modelezni az egész világot (Igen valóban nem értek ennyire az IT világhoz, de csak egy kósza ötlet).
Vegyünk példának egy játékot, csak azt kell lerenderelni amit a játékos éppen lát, illetve fejben tartani (háttérben számolni), hogy a többi NPC is csinál valamit, hisz csak a játékos létezik. Csak neki kell látnia a dolgokat. Bár hozzá kell tennünk a játékos elvileg bárhová elmehet, tehát nem feledkezhetünk meg úgy az egész világról.
Bocsi, hogy kissé eltereltem a témát úgy éreztem idevág.
"Már írtam korábban és először kicsit gyerekesnek gondoltam ezt a témát aztán rájöttem hogy ez valóban nagyon érdekes! :D"
Valóban az a helyzet, hogy annak ellenére, hogy milyen gyerekesnek hangzik, nagyon is valkószínű, hogy a világ ilyen ! A kvantumfizika szerint vagy pont ilyen vagy nagyon hasonló, de a különbséget érzékelni sem tudjuk. Ezek arra insirálnak, hogy gondolkozzunk el ezen az elképzelésen ! :-)
"egyébként lehet hogy ez egy teljesen magunk alkotta világ lenne?"
Én is pont így gondolom. A világ csak akkor létezik, ha megfigyeli egy tudat, de ha a megfigyelés során egy fizikai értéket felvesz az anyag ezek után, akkor az a többi tudatos lény számára is annyi lesz, ergó mind egyek vagyunk a dolgok mélyén. Ez az anyagi világ a valóság egy szelete, legmélyén minden összefügg mindennel, az atomjaim a legtávolabbi gaxis atomjaival. [link]
Ráadásúl a kvantumrészecske saját magával ütközik, ez pont azt mutatja mind egyek vagyunk és csak az az egyetlen létező létezik, aki figyeli a világot, de mivel mind egyek lehetünk, ugyan ennek nem lehetünk tudatában, azonban a világ csak bennünk létezik és semmimás sincsen. Ez következik ebből.
Egyébként elég hosszú idő után lehetséges, hogy habár külön voltunk végül mind eggyé váltunk. A társadalomban is ezt figyelheted meg ; alig több mint ezer éve, azt sem tudtuk amerika létezik, ma pedig már napi szinten kommunkálunk, chatelünk velük, keveredünk, utazunk oda vissza. Lásd Európai unió, Kgst,NATO stb mindenben a kölcsönös együttműködés az egyesülés jellemző.
Ugyanígy igaz ez mindenre. A nap is vörösóriássá alakúl néhány milliárd év múlva és akkor mi is a nap anyagai leszünk a környező bolygókéval együtt. Lehetséges, hogy a tudattal is ez tőrténik, idővel mind egybeolvadt. Azaz nagyon hosszú idő alatt minden eggyé válik, lehet hogy ez a létezésből fakad, csak nem gondoltunk korábban erre.
"Ahhoz mondjuk az agyi kapacitásunk nem lenne túl kevés? Hogy egy teljes világot megteremtsünk? "
Nem, mert a világ csak bennünk létezik és amit gondolsz saját magadról, amit látsz az nem valóságos, hanem a te képed magadról, lehet te vagy a mindenség, te vagy Isten, de valamiért eluntad azt hogy egymagad vagy és úgy akartál érezni (lehet álmodni) hogy másokat vélsz valóságosnak. A pszichológiában is azok vágynak szolga szerepbe, akik az életben másokon uralkodnak, olyan fórmában, mint vezérigazgatók, nagyfőnökök, lehet hogy most ennek inverzének megélésére vágytál :S...érdekes analógia !
" Viszont ahhoz hogy egy világot megteremts ahhoz alapból sok dolgot kellene ismerned."
Lehet hiszen csak te létezel.
*
"De tudok jobbat, te sem létezel." "féle határozatlanságról csak azt hiszem, hogy létezik, de valójában minden előre el van döntve ebben az Életnek nevezett programban, ami éppen most futt le. Valójában minden el van döntve már jó előre, csak mi ezt nem tudhatjuk, mert a program nem engedi. Stb stb"
Pontosan ! Ez is lehetséges. [link] Ezek komoly tudományos elképzelések, amelyekmind valóságosabb fizikai tényeken alapúl,mint a materializmus. Szkeptikusok megrekedtek a marxi dialektikus materializmusban és már nemképesek elfogadni mást, de a tudomány fejlődik.
A kvantumfizika értelmezéseiből, az is levezethető amit írtál ; hogy nincs szabad akarat és minden a világ kezdete óta egészen a messzi jövőig, meg van határozva. Ez is lehetséges, nem tudni ! Mindenesetre ez az eleve elrendeltetettség is túlmutat a materialzmusok, amolyan spirituális... van olyen értelmezés, melyben van szabad akarat, de Isten tudja mit fogsz tenni és meg van írva a teljes jövő :D
Speciel Én ebben nem hiszek és nem szeretném, ha ez igaz lenne, de a kvantumfizika szerint, melyet nem ismerünk teljesen ez is kikövetkeztethető.
Mondjuk a jövőben a tudatot számítógépekre akarják letőlteni, pont ezt a futurisztikus elképzelést vázolja a Vanília égbolt, és ekkor lehet mind egy nagy számítógépben vagyunk, vagy több kisebben mely össze van kapcsolva és mind különbözőek is vagyunk, de egyek is :/
Együtt teremtjük a valóságot -.- Ez is lehet
"Bocsi, hogy kissé eltereltem a témát úgy éreztem idevág."
Sőt ! Az a jó, ha szabadjára engeded gondolataid, mivel így több lehetőséget meg tudunk vizsgálni. Minnél többet tud az ember, annál kevesebbet képes elképzelni, mivel a tanult tudása gúsba köti !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!