Honnan tudnád bebizonyítani, hogy nem csupán Én létezek?
Amikor kisgyermek voltam, magamtól rájöttem, hogy csak a saját világom érzem, csupán a saját szubjektív valóságtudatom vagyok képes érzékelni, minden amit érzek, látok, hallok, csak én érzem úgy. Nem vagyok képes más éntudatát érezni, honnan tudnám, hogy rajtam kívűl egyáltalán bárki is létezik ?
A tudomány paradigmája szerint, minden ami létezik azt be lehet bizonyítani. Hogyan tudnád azt bebizonyítani, hogy rajtam kívűl létezik más is ?? :O
Ha a racionális, logikus, kézzelfogható bizonyítékokat veszem alapul, csak a saját tudatom vagyok képes érzékelni, csak az én tudatom, másét sosem. Ebből egyértelműen arra következtetek, csak Én létezek !
Lehet rajtam kívűl nincs más sem ? Isten is én vagyok, amikor kételkedek saját magam tettei helyességében, akkor én vagyok sátán is. Ez is azt mutatja Én vagyok Isten is, Sátán is, a jó és rossz is. Ha a két véglet mid Én vagyok, akkor mindÉN=minden én vagyok, a végletek között kitőltött össze dolog, azaz csak Én vagyok.
- Feltevés : Gondolom felveti valaki, hogy ő is létezik, ha ezt elhiszem még nem cáfólja meg azt hogy csupán Én létezek, ugyanis honnan tudom, hogy Ő nem Én vagyok ?
Ha saját létezésem az egyetlen bizonyítható létező amit érzek és melyen kívűl semmi más létező léte, nem bizonyítható és elhiszem, hogy másnak is ugyanúgy van én tudata és csak azt érzi, ebből nem az következik, hogy mindenki létezik, hiszen más létezőt nem tudtunk defíniálni magunkon kívűl, abból a tapasztalatból amit szereztünk a világból, azaz ebből az következik, hogy más is Én vagyok és Én is Ő vagyok. Mind egyek vagyunk.
Honnan tudnád bebizonyítani, hogy nem csupán Én létezek ?
"Ne haragudj, de te filozófia szakot végeztél? Utoljára azon a kurzuson vesztettem el a fonalat így, mint most."
Fizikust, de a modern fizika olyan elméletei, mint a kvantumfizika vagy a húrelmélet megdöbbemntő hasonlóságot mutatnak ezzel az elképzeléssel !
*
"az a baj, hogy ez így ahogy van megállja a helyét és nem lehet belekötni! Így van és kész.. mind egyek vagyunk! :D"
Ha nem vagyunk képesek a világunk alkotta jelenségekkel, dolgaival ezt cáfólni, akkor úgy tűnik egy idealista filozófiai irányzaton túl több valóságalapot rejt, ugyanis a végső valóság, amit kersünk szintén pont ugyanilyen cáfolhatatlan.
*
":D Ismerős, én is éreztem ezt kiskoromban, csak nem tudtam ilyen szépen szavakba önteni.
Na de mit is dumáljak, hiszen nem is létezem :P"
Vagy éppen csak Te létezel ! :D. Lehetséges, hogy ha létezik felsőbb tudat olyanformában igazságos felénk, hogy a valóságot nem bonyolult tudományos alakba rejti, amihez olyan test, civilizációs fejlettség szükséges, amit önhibádból nem vagy képes bármilyen tesetben kihasználni, hanem a legfairebb dolgot teszi : Minden emberben a legalapvetőbb elképzelései szeint alkotta meg a világot. Érdekes ...van iróniája Istennek !? :-D
*
"Én nem vagyok Ti! Bár az a szomorú, hogy annál, hogy önálló cselekedeteink, gondolataink, agyunk van, nem tudok komolyabb indoklást adni."
Erre senkisem tud, vagy tévednék ? Ez is pont azt jelenti, hogy eme pont a legegyszerűsége miatt komolytalannak gondolt elmélet, lehet az egyetlen igazi :-P
*
"Ha kapsz egy allat nagy pofont az faj? Mert ha faj, akkor bukta az elmelet."
Pont, hogy nem. Ha megbántasz valakit, akkor az ugyanolyan mintha magadat bántanád, aki bánt azzal ugyanazt teszed, amit más teveled. Azaz amit magddal teszel, azt teszi veled más is, ergo más az te vagy. Ez stimmel :-)
*
"Mi az hogy TE létezel? Ez nem igaz, mert ÉN létezem, nem TE!!!"
Ügyes ötlet az alanyt, mint viszonyítási rendszer közti különbséget megmutatni, de az a probléma ezzel, hogy a szolipszizmusban mindencsenek biztos dolgok, rajtam kívűl, így mivel az alany is, mint minden esemény minden esemény viszonyítás kérdése, ezért itt az Én az Te vagy barátom :-D
*
"KRUTOJ PRIANIK
Te drogozol?"
Nem, pusztán modern kvantumfizikát olvasok ősi filozófiai elmélkedésekkel fűszerezve.
*
"Értem amit mondasz és már gondolkodtam is ezen a kérdésen. De én hiába tudom, hogy tőled függetlenül létezem, nem tudom bebizonyítani neked. Te sem tudnád bebizonyítani nekem, hogy nem csak én létezek, hiába tudod, hogy nincs igazam, hiszen te is létezel. Remélem érthető lett a válaszom."
Számomra igen, de neked értened kellene, azt is, hogy pont a bizonyítás hiánya miatt ez nem homályosítja el a feltevést.
Zoltán a szollipszizmust vallja, és a statikus világegyetem modelljében hisz....
Hagyjátok szegényt, fejlődésben megrekedt a múlt század elején.
:-D
"Ezen túlmenően olyan 7-8 éves koromban azon filozófálgattam, hogy vajon a tárgyak létezhetnek-e akkor, amikor éppen senki sem látja/tapasztalja azokat? A falunkon lógó festmény volt az alany! Arra a megállapításra jutottam, hogy a dolgok nem létezhetnek akkor, amikor az égvilágon senki sem látja őket, csupán akkor válnak láthatóvá, amikor rájuk pillantunk. És tessék! Napjainkban a kvantumfizika súrolja ezt a témát! Vagy ezt is "Én" teremtettem?"
Hajszálpontosan így van !! Gyermekkoromban szintén ez volt a másik kedvenc elmélkedésem, míg olvasni nem tanultam meg és a kvantumfizika pont ezt támasztja alá.
Kíváncsi vagyokmin elmélkedtetek még gyermekkorotokban, amit később racionálisnak vélt okokra hivatkozva elvetettetek.
Én a felnőttek körül fátyolszerű alakzatokat láttam, amik körbevettéák őket és benne mintákat, sőt ! Gyermekkoromban születésem után közvetlen pár évig az emberek beszédét is értettem, pedig senki sem tanított nyelvtant és amire gondoltak annak képe, megjelent bennem is. Igen rég volt ez.
"A tudomány paradigmája szerint, minden ami létezik azt be lehet bizonyítani."
Te jó isten, hogy ez mekkora hülyeség.
Természetesen csak a saját érzeteidet érzékeled. Ezt jelenti az, hogy a te érzeteid. Azok, amiket te közvetlenül érzékelsz. Nincs módja, hogy a világon bármi mást bizonyítsunk tökéletesen. De nincs is rá szükség. Egyszerűen feltesszük, hogy így van, mert remekül működik. Ez a megoldás, akármilyen hülyén hangzik. Nem tudjuk bizonyítani, csak feltesszük, mert működik. A tudományok és a logika egyik axiómája, hogy létezik az, amit mi a világegyetemként érzékelünk.
Ha ezt nem teszed fel, akkor nem tudsz mit kezdeni magaddal. Ha szerinted nincsenek bolygók, akkor Kepler törvényei nem írnak le semmit. Ha szerinted nincsenek vírusok, akkor a gyógyszerek nem jók semmire. Egy ilyen világnézet egyszerűen az értelmetlenségbe fullad, így pragmatikusan feltesszük, hogy nem igaz. Ezt teszi mindenki napi 24 órában amúgy is. Ha csöngetnek az ajtón, nem úgy állsz hozzá, hogy csak te létezel, és te csöngettél, úgyhogy nincs értelme beengedni magadat. Vagyis hát aki a hétköznapi élethez így áll hozzá, azt elzárjuk. Persze egy szavad se lehet ez ellen ha a szolipszizmus igaz, hiszen senkit nem is zárunk el. Szóval ahhoz, hogy értelmesen beszélhessünk bármiről is, előbb fel kell tennünk, hogy a szolipszizmus nem igaz. Így hát ezt tesszük, és egy csomó filozófiai maszlag helyett repülőgépeket, számítógépeket, gyógyszereket, víztisztítókat meg hasonlókat tervezünk.
A kvantumfizika meg nem támasztja alá a szolipszizmust. És istent se és az ufókat és vámpírokat és vérfarkasokat és alakváltó gyíklényeket és sámánok állításait és a lélekvándorlást és semmi hasonlót sem. Nem tudsz kvantumfizikai számítást végezni az ÉN-ről. Egyszerűen a kvantumfizika félremagyarázása segít egyeseknek, hogy a hülyeségüket eladják, ezért csinálják.
De hiszen csak te létezel!
Én csak káprázat vagyok hogy elhitessem veled hogy mégsem :)
Józan ész,hová mész ?!
Ha a párod elmegy dolgozni és te nem látod, akkor ezek szerint ő napi 8 órát nem létezik és a munkahelye sem, mert azt sem látod.És ezt akarják bebizonyítani a kvantumfizikusok? Csodás, hogy mikre képes az unalom! Inkább mennének kapálni, több hasznot hajtanának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!