Mi különbözteti meg az embert az állatól? Mit értünk lélek alatt egész pontosan? Van a lelken az intelligencián és a biológiai vonásokon kívül valami amire azt mondjuk hogy olyan csak az embernek van?
Nagyon érdekelne még az is h társadalmunk hány százaléka felel meg obijektíven annak amit meg határoztok és most ezt nem elhülyéskedve meg viccelődve kérdem hanem érdekel hogy valóban olyan e a társadalom amilyenek tartjuk az embert és ha nem akkor minek használjuk ezt a fogalmat ha valójában nem vagyunk olyanok mint amilyenek az embert tartjuk?
A válaszadóktól szeretném kérni hogy először az első kérdésre válaszoljanak és az ara adott válasz alapján írjon a másikra. Nem szeretném ha valaki úgy ítélné meg a társadalomban élő embereket hogy ki sem fejti mit ért ember alatt.
köszönöm előre is a fáradozásukat! :)
Svejk: Továbbra sem kérdeztelek. Ennek ellenére pofátlanul beszólogatsz. Én így gondolom ahogy kifejtettem és kész. Beléd kötöttem? Nem. Te belekötsz itt mindenkibe? Igen. Tanuld már meg elfogadni, hogy másoknak lehet más véleményük.
A biblia szerint csak az embernek van lelke. Az már a saját elméletem, hogy az elvetemültebb embereknek nincs. Persze aki valahol mélyen belül érzi a lélek hiányát, vagy egyáltalán nem hisz a lélek létezésében, az nyilván sértésként fogja fel az én elméletemet. De akkor is tartsa már tiszteletben a másikat.
Ha már hiányzik a műveltség:
Kedves Kérdező,
ebben a témában már folytak kutatások.
Hivatkozásokat sajnos nem fogok tudni belinkelni.
Először az emóciók oldaláról közelítették meg a kérdést. Arra jutottak a kutatók, hogy ez nem mérvadó, hiszen az állatoknál is megjelennek olyan alap érzelmek, mint az embereknél. (irigység, düh, félelem, ragaszkodás, aggódás, stb.) A legszembetűnőbb érzelmi skálával természetesen a csimpánzok rendelkeznek.
Aztán jött a művészet kritériuma. Ezt is megdöntötte egy fészekrakó madár faj (sajnos nem tudom a nevét), akik díszítik a fészküket virágok és levelek harmonikus elhelyezésével.
Ugyebár kézenfekvő az intelligencia kérdés is. Ez sem egyértelműen tisztázott, hiszen a delfinek agytérfogata a testükhöz viszonyítva nagyobb, mint az embereké.
Az állatoknál is megjelenik a szociológiai beállítottság, pl. a delfinek kiközösítik azt a fajtársukat, aki agresszív szándékkal viseltetik a fajtársai iránt. (ezt a kommunikációjuknak köszönhetően azonnal megérzik.)
Felelősség vállalásra is képesek, ez leginkább az utódok felnevelésénél tanúsítják. (erről számtalan videó van fenn a neten)
A számottevő különbség, amit nem találtak meg az állatoknál, az a vallás gyakorlása.
Tehát arra jutottak a kutatók, hogy az egzakt különbség az állat és az ember között a vallás gyakorlásában van.
És itt már el is jutottunk a lélek kérdésköréhez...
Egyébként ezt a védikus szentiratok (hinduizmus) is kijelentik, hogy az ember és az állatok alap funkciói:
-evés
-alvás
-párzás
-védekezés
Ezek megegyeznek az embereknél és az állatoknál.
Ami lényegi különbség az embernél az a vallás gyakorlása. (a modern kutatások is erre a konzekvenciára jutottak)
A hindu felfogásban az emberi létforma célja a vallás gyakorlása, s a lelki-tudás művelése.
A lélek mind a keleti (hindu, buddhista) mind a nyugati (zsidó és keresztény) hagyományokban az eredeti önvalónkat jelenit, ami eredendően transzcendens és örökké létező.
A lélek minőségileg azonos Istennel, ám "mennyiségileg" nem.
Mikor a lélek (átma) kapcsolatba kerül az anyagi energiával (prakriti), jön létre a személyiség. (ahankára)
Minél jobban beburkolja az anyagi energia, annál jobban beszűkül a tudata (csitta), s így kerül különböző fajokba.
S minden fajban más-más tudatosságot élhet át.
A keleti hagyományokban nem csak állati, hanem ember fölötti létformákba is születhetünk a tudatunk (csitta) állapotának megfelelően.
A magasabb létformákba való kerülés lehetőségét adja a vallási elvek gyakorlása.
Összefoglalva:
Tehát lényegi különbség a vallás gyakorlása.
A lélek az eredeti önvalónk, ami Istentől származik.
A lélek eredeti tulajdonságai olyan mértékben nyilvánulnak meg, amilyen mértékben szabad a lélek (átma) az anyagi energia (prakriti)hatása alól.
Az állati létformákban az anyagi energia nagyon erősen megköti a lelket, ezért korlátozottan nyilvánulnak meg a lélek tulajdonságai. Ahogy fejlődik a tudat (csitta), úgy képes megnyilvánítani a lélek eredeti tulajdonságait.
Így emberi létformába kerülhet, majd onnan tovább. (vagy vissza is akár)
Remélem válaszoltam a kérdésedre.
Üdv, Csaba
Az emberi létformában, mint kollektívában jelen van a vallásosság. Az már más kérdés, hogy ki gyakorolja, s ki nem.
Az állati létformákban, mint kollektívákban, nincs jelen vallás gyakorlat. Mint információ, mint idea, nem létezik azokban a létformákban.
Ez így sztem elég erős és lényegi különbség :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!