Lehetséges, hogy a 3 éves fiam szellemet lát?
Kedves Gondolkodó!
Ha jól olvasom a kérdést, akkor a szülők nem egyszerűen egy másik szobába vitték át a gyereket, hanem a sajátjukba. Tehát, amikor a szülőkkel együtt van, akkor nem fél.
Amin egyáltalán nincs csodálkozni való. Évmilliókon keresztül a legnagyobb veszély egy gyerek számára az volt, ha a szülei nélkül, egyedül van a sötétben. Aki a nem létező szörnyektől is félt, annak jobbak voltak a túlélési esélyei. Ma már biztonságos házakban élünk, de az ösztöneink olykor még a régi szavannákra visznek minket vissza.
Ennyit a szellemekről.
Nem a szkeptikusoknál luxus a gondolkodás, hanem a babonákban hívőknél!
Előttem már világosan megírták, hogy nem látott szellemet a kisfiad, csak a fantáziája működött! Lehet, hogy valamilyen napközbeni élmény volt rá hatással. Hiába teszed bárhová az ágyát, attól nem múlik el a rossz álma.
"nem feltétlenül természetfelettire. "
Ha tudsz egyetlen olyan esetet az emberiség történelméből, amikor a természetfeletti magyarázat bármire is gyümölcsözőnek bizonyult, akkor kiállok a Hősök terére egy "Okostojás" feliratú táblával.
"A szkeptikusoknál luxus a gondolkozás!"
Írja ezt az, aki át akarja rendeztetni a szobát mert szellemeket lát.
Ha a gyermek valóban szellemet látna, akkor a másik szobában, az anyja mellett ugyanúgy félne, nem pedig békésen aludna. Ez a gyermeki pszichológia tökéletes példája. Nem kell mindenbe szellemeket magyarázni.
Ez nem szellem... a gyerekek sokszor tulajdonítanak ártatlan dolgoknak más jelentőséget, rondának látják, ijesztőnek, félnek tőle, de még egy árnyékkal is előfordulhat ez... ez a "fekete dolog" is nyilván egy árnyék volt, éjjel a fényben odavetült az ágyára, és megijedt tőle, ez meg ugye nappal nem látszik, csak este a fény kivetülése miatt, szóval hiába is nézitek meg reggel, vagy délelőtt, ez nem lesz ott. A "gonosz bácsi" pedig álom volt, hisz te mondtad, hogy álmában látta az ágya felett, hogy bántani akarja, ez pedig azért lehet, mert nem vagytok ott vele, nem érzi, hogy vigyáztok rá, vagy látott, halott valami ilyesmi dolgot, amit nem kellett volna... a gyerekek ezeket megjegyzik, és álom formájába könnyen visszaköszönhet. Nálatok azért aludt jól, mert biztonságba érezte magát, érezte, hogy vigyáztok rá. Ennyi az egész, nincsen semmilyen szelem a dologban.
Gondolkodni pedig annak luxus, aki nem megmagyarázni akarja a dolgot reálisan, hanem rögtön a hülye szellemszövegekkel jön.
Én emlékszem amikor kicsi gyerek voltam, nem pontosan tudtam még rendet rakni a világban. Pl az utóképekről, amit a lámpába nézés okoz nem tudtam eldönteni, hogy valódi külső tárgy e :) vagy éppen a sötétben nem tudtam, hogy mozognak e a dolgok, amikor nem látom.
Az a lényege, hogy a gyerek még nem tudja milyen szabályok szerint műkövik a világ. Elvileg lehetne olyan is, hogy a sötétben tényleg mozoghatnak a dolgok. De ez nem egy ilyen világ. De ez még ki kell tapasztalnia. Ahogy jobban megérti majd a világot nem fog félni attól, hogy mit csinálnak a sötétben a dolgok. Azon túl, hogy megnyugtatod szerintem ebben segítheted, hogy szerezzen sok olyan tapasztalatot, ahol látja, hogy mik a szabályok.Pl lehet ha sötétben mászkáltok kicsit együtt és kitapogatja a tárgyakat és megfigyelni, hogy milyennek tűnnek így. Akkor megérti, hogy nem lesznek ott új dolgok a semmiből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!