Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Szkeptikusok! Ti miben hisztek...

Sl zoli kérdése:

Szkeptikusok! Ti miben hisztek? A tudományban megállapított dolgokat elfogadjátok tényekként? Vagy hogy álltok hozzá a világhoz?

Figyelt kérdés
Meg akarlak titeket érteni! Mit fogadtok el? Vagy mindent lefikáztok és ezzel már úgy gondoljátok, hogy realisták vagytok?

2012. okt. 2. 21:57
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
0%
A tudomány is éppen ugyanolyan hülyeség mint az ezo tv -.-
2012. okt. 3. 21:27
 32/36 A kérdező kommentje:

31-es:

Akkor mi nem hülyeség?

2012. okt. 3. 21:35
 33/36 anonim ***** válasza:
89%

Most megpróbálok értelmes kommentet írni, pedig háborog a lényem az ellen, hogy részt vegyek ebben az egészben.

Ilyen dolgokat írsz: gondolati rezgés, magasabb rezgés, magasabb dimenziók, alacsonyabb rezgések stb. Ezek a kifejezések nagyon jellemzőek itt, de nem érzek mögötte semmilyen tartalmat, semmilyen jelentést. Ezek nekem definiálatlan, odaerőszakolt tölteléknek hatnak, amelyeknek a célja, hogy bonyolultabbnak és profibbnak tűnjön az írás a köznép számára. A rezgésnek például van amplitudója, frekvenciája, hullámhossza, összetevői és fajtája (longitudinális vagy transzverzális), de olyan, hogy "magasabb" vagy "alacsonyabb" rezgés, olyan nincs. A gondolati rezgés is jól hangzik, de annak sem látom sok értelmét.

A másik az, hogy attól, hogy te elhiszed és elfogadod, amit egy könyv ír, az még nem válik tudományosan bizonyítottá. Ez övön aluli ütés, úgy kezdeni a mondatokat, hogy eleve elhiggye a felületesebb olvasó. Ha tudományosan bizonyított és elfogadott tény lenne, hogy az emberi élet nem a születéssel kezdődik és a halállal végződik, akkor például lehetne hallani ilyesmiről tudományos körökben. Mindenesetre ha kezembe akad a könyv, amit emlegettél, akkor elolvasom, mert nem szeretem tagadni azt, amit nem ismerek.

A tudomány valóban korlátolt, de pontosan a korlátoltságának a jellege az, ami előre viszi. A tudományos módszer épp ezekre a szükséges korlátokra épül, ezeknek az eredménye a folyamatos önkorrekció és fejlődés. A tudomány ezen korlátok miatt több és jobb, nem pedig rosszabb és kevesebb.

A kvantumfizikáról: a kvantumfizika egy fiatal, gyorsan fejlődő és változó tudományág, amely annyira távol áll a mindennapi élettől és az átlagember ismereteitől, hogy nagyon könnyű belemagyarázni mindent. Olyan, mint egyfajta modern mágia. A kvantumfizika nem mondja azt, hogy a valóság illúzió, nem mondja azt, mint amit 10 000 éve mondtak, nem mondja azt, hogy a mi döntéseink meg tudatunk formálják a világot, ezek csak a meg nem értés által szült félrevezető, szenzációhajhász álkövetkeztetések. Azt persze megértem, hogy sokkal könnyebb és izgalmasabb ilyesmiket olvasni, mint kemény agymunkával átrágni magunkat az ide kapcsolódó bonyolult fogalmakon és kísérleteken.

2012. okt. 4. 10:48
 34/36 A kérdező kommentje:

33-as:

Örülök, hogy írtál, és igazad van.

Hadd fejtsem azért ki.

Gondolati rezgés: nem írtam csak ilyet: gondolatok rezgése. Ami valóban pontatlan kifejezés. Mivel a környezetemben ezt használják sokan (mi értjük egymást), ezért én is ehhez szoktam hozzá, és ilyenkor tudom, mire gondolok...

El tudod-e fogadni, hogy minden energia? Ugye ez már a kvantumfizika egyik alapgondolata, és ezzel annyira nem vagytok barátok, ezért kérdezem... de mondjuk talán Einstein mondta ki először (E=mc2).

Tegyük fel, hogy elfogadod. Az energiának van egy frekvenciája, ezt neveztem én rezgésnek. Tehát amikor a gondolat rezgéséről írtam, akkor a gondolat frekvenciájára gondoltam.

Magasabb rezgés = magasabb frekvencia, Alacsonyabb rezgés = alacsonyabb frekvencia.

Magasabb dimenzió: nem egy másik világ, ugyanúgy itt van körülöttünk, csak mivel magasabb frekvenciájú, ezért az 5 érzékszervünkkel nem tudjuk érzékelni. Mint ahogy a szemünk is csak egy bizonyos tartományon belül lát, de attól még műszerekkel sokkal nagyobb tartományt is be tudunk fogni.

"A másik az, hogy attól, hogy te elhiszed és elfogadod, amit egy könyv ír, az még nem válik tudományosan bizonyítottá."

Akkor nem válik tudományosan bizonyítottá, ha a könyv nem bizonyítja be! És számomra nagyon sok mindent bizonyított. Látom azt is a fogalmazásodon, stílusodon, hogy intelligenciában felettem állsz, ismereteid, megértéseid mélyebbek, mint az enyém. Én nem találtam fogást a könyvön, Te lehet fogsz, hát rajta. Csak biztatni tudlak, szerintem nem bánod meg, ha elolvasod, már korábban a 2. oldalon belinkeltem egy letölthető változatot is...

Az utolsó bekezdésed eléggé felidegesített. Nem azért, mert nem igaz, hanem mert nem tudom normálisan elmagyarázni, hogy miért igaz, amit mondtam. Nekem egy jó ideje csak tapasztalataim vannak. Megértettem nagyon sok mindent tudományosan, és aztán belső késztetésre (mint ahogy neked ellenérzésed volt, hogy "részt vegyél ebben az egészben") elkezdtem meditálni. Ezek az élmények mind személyesek, így nem tudom átadni külső részre.

Ugyanakkor azt is tudom, hogy annak idején elég kvantumfizikával foglalkozó előadást néztem meg, ami pl. a gondolatok erejét és a környezetre kifejtett hatását vizsgálták.

Mondom, a könyv számodra biztos érdekes olvasmány lenne, és mivel egy olyan emberről van szó, aki nagyon beleásta magát a témába, talán olyan idegesítő részletekkel sem találkoznál, amit az én hozzászólásaimból kiláttál.

Örülök, hogy írtál, Zoli

2012. okt. 4. 17:55
 35/36 anonim ***** válasza:
Béla! te vagy az?
2012. okt. 5. 22:17
 36/36 anonim ***** válasza:

Szia Zoli, én vagyok az akárhányas, aki a hosszú választ írta.

Megvan a link, köszi, le is töltöttem a könyvet. Nem ígérem, hogy betűről betűre átrágom, de mindenképp át fogom nézni, kíváncsi vagyok. Majd megírom a tapasztalataimat, ha máshogy nem, privátban.

Köszi a fogalommagyarázatokat, ezek szerint a belső körökben kissé eltérő fogalmi rendszert használtok. Én ragaszkodom a tudományban megszokotthoz, igazából nem is ismerek mást :)

"El tudod-e fogadni, hogy minden energia?"

Halkan és félve mondanám csak, hogy igen, mert igaznak, ám ugyanakkor semmitmondónak és veszélyesen félrevezetőnek tartom ezt a kijelentést. Kicsit olyan, mint amikor a relativitáselméletre mondják magyarázatként, hogy "minden relatív". Az is meglepne, ha a kvantummechanikának ez az egyik alapgondolata lenne. A legfontosabb alapgondolat a diszkrét, oszthatatlan energiaegységek, a kvantumok léte, de itt lehet emlegetni részecske-hullám kettősséget és a határozatlansági elvet is, egyebek mellett. Ennyire általános kijelentéssel én sehol sem találkoztam. Einstein híres képlete pedig nem azt mondja ki, hogy minden energia, hanem az anyag és az energia közé ír fel egyenlőséget, egymásnak való megfeleltetést. A kettő hasonlít, de nem ugyanaz.

Az általam felhánytorgatott fogalmak egyébként még mindig zavarosak nekem, de felesleges lenne tovább vitatkozni rajtuk, a könyv szerintem kellőképp eligazít majd.

"pl. a gondolatok erejét és a környezetre kifejtett hatását vizsgálták."

Azt hiszem, nagyjából tudom, mire gondolsz, olvastam erről a témáról, a kétrés-kísérlet néhány nagyon ügyesen és ötletesen megbonyolított változata nagyon érdekes és izgalmas következtetésekre ad lehetőséget, valami olyasmi volt, hogy "a valóság csupán a lehetőségek szuperpozíciója a tudatos megfigyelés pillanatáig". Ez egy mérhetetlenül érdekes dolog, igyekszem annyit megtudni róla, amennyit lehet, bár fenntartással kezelek mindent, ami ide tartozik, mert amennyire tudom, még javában folynak a kísérletek, koránt sincs lezárva a téma. Mindenesetre ha van kedved, oszd meg, hogy miket hallottál erről a témakörről, érdekel.

Én is köszönöm a kulturált választ.

A Kétség Éjfeketén Tornyosuló Monolitja, Aki Ezúttal Nem Felejt El Aláírni

2012. okt. 9. 15:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!