Te hogyan találtad meg az élet értelmét?
Nem tudom, hogy milyen választ vársz, úgy értem, hogy olyat-e, ami valami vallásos "megvilágosodásról" szól, mert olyat nem tudok írni.
De, én úgy találtam meg az élet értelmét, hogy idegösszeroppanást kaptam.
Ez most hülyén hangzik, de így volt.
Ezt követte egy nagyon súlyos depresszió kézenfogva egy pánikbetegséggel.
Nagyon rossz volt, szinte pokoli szenvedés, és mindez az egyetem utolsó évében, minden összeomlott, amiért küszködtem addig.
Kénytelen voltam pszichológushoz járni, ha nem akartam öngyilkos lenni, mert valami olyan szomorúság volt rajtam, hogy rettenetes.
És ahogy jártam hozzá, lassan feltártuk EGYÜTT, hogy ez az idegösszeroppanás miért is volt, azért, mert állandóan a szüleimnek és a családomnak akartam megfelelni, kiskoromtól fogva, minden áron, és erőmön felül.
A kedvüket kerestem, alkalmazkodtam, nem szóltam vissza soha, mert így neveltek.
És észre se vettem, hogy mit csinálok!!!!!
Automatikus volt, mert megszoktam, hogy "Teljesíteni kell, különben nem fognak szeretni!"
Ez az én családomban amúgy így is van, sajnos, de már nem érdekel, és nem fáj.
Nekem ez volt a nagy "megvilágosodás", hogy azt tegyem, amit a szívem diktál, önmagam legyek, ne mások bábja, és találjam meg azokat, akik anélkül szeretnek, hogy a seg.güket fényesre kellene nyalnom.
Akik mellett én saját magam lehetek, kimondhatom, amit gondolok, kérhetek, ellentmondhatok, ha valami nem tetszik, mert EMBER vagyok, és nem egy pudlikutya.
Ez nekem hatalmas elismerés volt, hogy nem szabad tönkremenni a "megfelelési kényszerben".
És számomra ez az élet értelme, hogy jó ember legyek, de mellette önmagam is maradjak.
Értelme - mint belekódolt értelmes célja - nincs.
Egyszer kialakult a szerves molekula, ami szaporítja magát, és mindent megtesz a túlélés érdekében.
Ha belegondolunk, hogy milyen dolgok által érezzük a legnagyobb boldogságot, kiderül, hogy az érzelmek is ennek a törvénynek vannak alárendelve: a legerősebb érzelmeket akkor érezzük, amikor a túlélés vagy a létfenntartás irányában teszünk fontos lépést. Ez engem meggyőz arról, hogy az egész életnek és az emberi lénynek az eredeti célja ez.
"Utolsó! Ez csak egy capda! Itt a gyakori kérdéseken vannak a legelborultabb emberek, menekülj, amíg tudsz!!!"
Azért nem teljesen capda, van itt sok értelmes hozzászólás is, de eléggé szelektálni kell. Szóval én inkább maradásra bírnálak. ;)
"a legerősebb érzelmeket akkor érezzük, amikor a túlélés vagy a létfenntartás irányában teszünk fontos lépést. Ez engem meggyőz arról, hogy az egész életnek és az emberi lénynek az eredeti célja ez."
Erre tudnál példát írni? Azért kérem, mert úgy érzem, nálam pl. nem így van ez!
Utolsó!
Például legintenzívebb élvezeti értékkel azok a dolgok bírnak, amik a sikeres túléléshez és szaporodáshoz kötődnek:
- amikor éhesen eszel valami táplálót
- amikor szomjasan iszol folyadékot
- szexuális dolgok
- látsz egy szép nőt / férfit
- látsz egy egészséges, érett gyümölcsöt, és megeszed
Intenzív érzelmi élménnyel is azok a dolgok járnak, amik a sikeres túléléshez és szaporodáshoz kötődnek:
- baráti háló építése
- barátok szeretete
- közösséghez tartozás
- közösség általi elfogadás
- gyereked születése
- szerelem érzése
És persze a nagyon intenzív negatív érzéseket pedig ezeknek a fordítottjai vagy megszakadása váltják ki.
Számomra mindez azt jelenti, hogy az érzelmek feladata pusztán az, hogy egy gyors, zsigeri jelzés formájában értesítsék az agyat arról, hogy amit teszel, az a túlélésed szempontjából pozitív vagy negatív hatású, így kondicionálnak arra, hogy a jövőben mit kerülj és mit ismételj meg.
Ez a kérdés elgondolkodtató.Én azt mondhatnám még keresem. Az élet értelmét saját tapasztalataidból meríted...ahogy az elöttem szóló emltette a kiskorából eredő problémákat...
Én egy 19 éves lány vagyok,de Szerintem az élet értelmének eléréséhez elsősorban saját szabad akaratod teljesítése a fontos...ezekből tanulni fogsz.Persze épp ésszel kell gondolkodni és hallgatni a megérzésekre.Én eddig szinte mindenben a szüleimre hallgattam,ők nagy nértékben befolyásoltak és mindent együtt csináltunk.Ráébredtem,hogy ideje önállósodnom és figyelnem arra,hogy én mit szeretnék.
Számomra az életben nagyon fontos,hogy megaláljam a megfelelő párt,aki egyben a lelki társam is.
"Például legintenzívebb élvezeti értékkel azok a dolgok bírnak, amik a sikeres túléléshez és szaporodáshoz kötődnek:"
Azért kérdeztem, mert belőlem bizonyos zenék is nagyon intenzív érzéseket váltanak ki, és nem tudom mihez kötni őket (nem kapcsolódik hozzá emlék). Férfi létemre képes vagyok a végletekig elérzékenyülni. Nem hinném, hogy ennek a faj- és létfenntartáshoz bármi köze van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!