Mit jelent az hogy mentális csend?
#mentális csend
11/37 A kérdező kommentje:
#10 Nem haragszom, de bonyolult, összetett és hosszú is illetve ha le is írnám, akkor sem értedheted meg, viszont addig a jó. De ha van ismerősöd akinek hasonló célkitűzései vannak, talán próbálj meg vele beszélgetni ezzel kapcsolatosan. A meditációt ebből a célból csak én is most kezdem el komolyabb szinten gyakorolni.
Szerintem átmeneti, lehet csak. De nekem max egyszer sikerült és az cseszte, hogy tudatosult bennem hogy sikerült...
2023. okt. 14. 02:29
Megpróbálom az ismerősömet a meditáció felé terelni, köszönöm az őszinte választ.
2023. okt. 14. 07:21
Teljesen más átnemesíteni a gondolataidat, érzéseidet hogy uralható legyen, mint megszüntetni. Ember vagy, nem robot.
2023. okt. 14. 07:49
15/37 A kérdező kommentje:
14-es, valóban más az ha valaki átnemesíti a gondolatait, érzéseit ahogy írod, azonban ettől függetlenül a rossz dolgok nem tűnnek el. Aki látja és érzékeli a jó, pozitív gondolatokat és érzéseket, az érzékelni fogja a negatív és rossz gondolatokat és érzéseket is. A kettő nem létezhet egymás nélkül. Azonban nekem főként rossz és negatív gondolataim, érzéseim vannak, ilyeneket élek át, vagyis a pozitív, jó az arányait véve sokkal kevesebb. De még ha fordítva is lenne vagy megváltozna vagy megváltoztatható lenne ez az arány a jó és rossz gondolatokkal, érzésekkel kapcsolatosan, most már akkor is végérvényesen és teljes mértékben meg szeretnék szabadulni, véglegesen fel szeretném számolni a negatív és rossz gondolatokat és érzéseket akár a jó és pozitív gondolatokkal és érzésekkel együtt is, ha ilyen áldozatot kell meghozni. Ez pedig valószínűleg anélkül nem lehetséges hogy ne tűnjenek el mindenestől és minőségtől függetlenül a gondolatok és érzések. Ennek nyilván több útja van, elkezdtem már utána olvasgatni, talán a legközvetlenebb útja az ha az ember magát az érzőt, a gondolkodót számolja fel önmagában, hiszen gondolkodó és érző nélkül nem jönnek létre gondolatok és az érzések sem illetve nincs aki tapasztalja, érezze vagy átélje azokat. Persze én is dolgozom így 100%-ban ez nem kivitelezhető hogy az ember megszabaduljon teljes mértékben a gondolataitól, érzéseitől de amennyire lehet még is ki szeretném iktatni a gondolatokat és érzéseket. Az pedig hogy valamiféle biorobottá válok, igazából ezt is vállalom. Igazából ha a gondolatokat, érzéseket valóban sikerülne teljesen vagy majdnem teljes mértékben kiiktatni akkor ez nem is zavarhat vagy zavarna, mert létre sem fog jönni sem ilyen sem mással kapcsolatos gondolat vagy érzés. Ez majd kiderül viszont addig hogy idáig eljussak még sokat kell gyakorolni és a témának utána olvasni.
1 - Amiről te írsz, az a kóma. Jó lenne, ha lenne benned annyi belátás, hogy csak olyanhoz írsz, amihez értesz. Vagy direkt trollkodni jársz ide?
2023. okt. 14. 09:28
10 hogy legyen egy kis nyugi.
Én speciel hajlamos vagyok ötletelni. De rengeteget, nincs stop. Ezért amikor pl ezt írom akkor is figyelembe kell vennem mit írtak eddig, hogy azzal ne tolcsem ki újra, meg fókuszálni hogy ne az évfordulón gondolkoztak, a fűnyíráson. Az ebéden, a melón, a bátyám ajándékán, meg azokon a cuccokon amiket meg akartam csinálni, táska, cipő meg ilyenek. Ha ezek elhalmozodnak akkor igenis jó ha az ember le tud csendesedni fejbe is.
A gondolatok olyanok mint a tenger, folyamatosan hullámzik. Néha viharos, és az amiről Grimfox és a kérdező beszél az ennek a zavaros tengernek a le csendesítése. Vagy a hullámok alá merülés, mert ott csend van.
2023. okt. 14. 09:48
18/37 A kérdező kommentje:
Köszönöm 17-es, igen erről van szó. Az ember elméje a hullámos tengerhez hasonlítható. Van akinek kisebb hullámok jönnek létre az elméjének a gondolattengerén, van aki kisebb-rövidebb időre le is tudja csendesíteni ezeket a gondolathullámokat és van akinek az elméje folyamatosan olyan, mint a viharos tenger, emiatt jóval erősebb, mélyebb gondolathullámok keletkeznek az elméjében, a gondolatvilágában. Azonban a tenger felszíne lehet tükörsima is, a legkisebb hullám létrejötte nélkül. Ezt szeretném elérni és egyúttal véglegesíteni. Vagy ha létre is jönnek a gondolat- és érzéshullámok, akkor képessé váljak arra hogy sose merüljek el ezekben és sose azonosuljak ezekkel, mint ahogy az ég sem azonosul a rajta áthaladó felhőkkel. Ehhez talán folyamatos és szakadatlan éberségre és öntudatosságra lenne szükség. Ez talán elérhető és megvalósítható.
A gondolatok áramlását meg kell tanulni kezelni, jó időnként lecsendesíteni az elmét, fókuszálni tudatosan.
DE. Az érzelmektől való megszabadulás számomra ijesztő. Érzelmek nélkül nem vagyunk emberek. Nincs jó vagy rossz érzelem, inkább ebben is azt kell tudatosan keresni, mi miért vált ki ilyen érzelmet bennem, miért érzem ezt, hogyan változtassak azon, hogy ne így érezzek, miért kellemetlen ez nekem.
Tudnám ajánlani az Agymanók C. filmet, ami gyerekenek készült, de felnőttként nézve is tanulságos. A negatív érzelmeinkre is szükségünk van, csak tudni kell megélni és feldolgozni a folyamatot, na ezért is jó a meditálás és az elme időnkénti lecsendesítése.
2023. okt. 14. 10:11
20/37 A kérdező kommentje:
19-es, köszönöm a válaszod de maradnék annál a célkitűzésnél hogy elérjem az érzelem és gondolatmentes állapotot vagy minimum ne azonosuljak és ne merüljek el a gondolatokban és érzelmekben. Az Agymanók című filmről nem hallottam de rákeresek és utánanézek.
Kapcsolódó kérdések: