Az önismereti trénerek és spiri tanítók miért érzik magukat tévedhetetlennek?
Van egy-két youtube csatorna, amit figyelemmel kísérek. Van egy önismereti tréneres is, egy bizonyos N. Erika, (és a férje) akik alapvetően nagyon jó tartalmakat tesznek közzé, ám megfigyeltem, hogy egészen addig tart a jófejség, amíg mindenki ilyen lepkétfogott kéztartást szimbolizáló piktogrammal hálálkodik nekik, de mihelyst valaki nem ért egyet velük, a sok általánosításukkal, azonnal átmennek egy afféle jóságosan mosolygó, de leereszkedő stílusba, olyan "ezt te még nem értheted" manírral. De nemcsak ők. Zen tanítóknál is látok ilyet, és nagyon sok "önjelölt prófétánál". Kitesznek egy mindenkit érintő témát. Hozzá egy részigazságokat tartalmazó teóriát, ami nagyjából klappol is, de korántsem 100%-ban és korántsem, mindenkire általános érvényűen. Aztán ha valaki meg meri kérdőjelezni, akkor megmagyarázzák, hogy ő a hülye. Egyszer nem láttam olyat, hogy "igen, neked is igazad van a te szemszögedből" vagy hasonló. Csak fújják a magukét, aki nem ért egyet az le van maradva, nem az ő szintjükön van, stb.
A kérdés az, hogy a jelenség nem veszélyes? Sokan teljes bizalommal hallgatnak az életgurukra, akik - érzésem szerint és nem mindenesetben - vissza is tudnak élni ezzel a helyzettel.
Részeben igazatok van, de mit csináljon szegény, ha a hozzászóló a saját megértését akarja rájuk erőltetni?
Ez "normális" esetben nem egy "találjunk ki együtt egy vallást, és a szabályait" dolog.
Az teszi az ilyeneknek lehetővé a pöffeszkedést, aki odafigyel rájuk.
Nem tudom kik ezek, nem is érdekel.
"azonnal átmennek egy afféle jóságosan mosolygó, de leereszkedő stílusba, olyan "ezt te még nem értheted" manírral."
Megtennéd, hogy belinkelsz erre 3-4 konkrét példát, ahol látszik a hozzászólás, és a rá adott reakció, amit kifogásolsz?
Köszönöm.
6: csak ma regisztráltál? Tudod te, miről van szó.
Tipikus elveszett ember esete, aki kínjában valami buta ezo new age demagógiába keveredett és az beszippantotta, ami csak az ő hibája.
Beavatasokkal etetik őket, megvilagosodassal, ami után rögtön átmennek lenézésbe, amilyen szerencsétlenek, mert "ők többet tudnak, érnek" mindenkinél. Nem kell velük foglalkozni, elveszett lelkek.
7
Nem ma regisztráltam, és - a regisztrációm idejétől függetlenül - szeretek konkrét példákat látni arra, amiről véleményt kér valaki.
Plusz jóhiszemű vagyok, így feltételezem, hogy ha valaki egy kérdés kiírásába időt, energiát tesz, akkor tud is pár példát felhozni arra, amiről kérdez.
Mivel ebben a témakörben ez mindennapi jelenség, ezért neked érdemes önszorgalomból felzárkózni, ha nem tudod miről van szó. Ha új vagy itt, akkor nem ismered talán, bár kétlem.
Ez a jelenség a new age ezo okkult követők, "tanítók" általános jellemzője.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!