Titeket akik ezotériával foglalkoznak, nem zavar a sok nem magyar kifejezés?Én sokszor úgy érzem lassítja/lassította a fejlődésem.
Kifejezetten szeretem a magyart használni minden téren. Sokrétű kifejezhetősége okán bőved akad szó a kimért és pontos meghatározásra. Valamint rengeteg közmondással enged élni,amelyek közvetlenül párhuzamba hozhatók más tanítások mondanivalójával.
Megengedi még,hogy verses vagy költői nyelvezetű írásokat a maguk finom vagy magasztos módján adjunk vissza a fordításban.
12-es vagyok.
Amit még észre vettem hogy fordítók vagy lektorok véleménye különbözik egy-egy kifejezést illetően,de igényes művekben ezt csillagozással jelzik és kifejtik.
Igen. Próbàlták kiiktatni, de ha jobban megnézi az ember, nem lehet kiiktatni. Ha csak értrlmezi a szavakat, jelentéseket, szóösszetételeket, stb.
Ez hogy üldözték a táltosokat és mocsarakba "kényszerültek", ez azért nem teljesen így van! Ismersz igazi táltost? Igazi tudót? Embernek nincs hatalma fölötte, semmilyen téren. Régen sem volt olyan sok táltos, inkább az egyszerű emberekből, köztudatból írtották ki ezeket a dolgokat, magukat a táltosokat ugyan hogyan? Meg ugye vannak más tényezők, amik befolyásolják az emberiség tudatszintjét mondjuk, de ez más téma... de kérlek ne degradáld le a Táltost! Ha tudnát mit tudnak, még a feltételezés is vicces lenne, hogy ők bárhová is "kényszerülnek".
Minden megtalálható a magyar nyelvben, ami a spirituális feljlődés bármelyik szintjéhez szükséges. De vannak más nyelven, más utak is persze.
A táltosság nem egyetlen "szint". A nagy táltosok tényleg nagy erővel, és tudással bírtak, de nem mindegyikük volt akkora erő birtokosa. Ez attól függött, mire "választották ki". És azt se feledd, hogy a népet igen is a táltosok ellen szították, mint pogányok, vagy épp az ördög cimborái ellen. Ha nem rejtik el magukat, vegyülnek el csöndben, nem tudnak a népért dolgozni, amire kiválasztották őket. Az utánpótlás kérdése is nehéz, mert ha a nép féli a táltosokat, mint a gonosz szolgáit, hiába születik valaki jeggyel, nem lesz belőle táltos, mert nem kapja meg az elődeitől a tudást, és nem készül fel az elhívásra sem. Személyesen csak egy táltost ismerek, ő is a "kisebb" kategóriába esik. Ő a nagyanyjától tanult az elhívása előtt. Nagyobb a tudása, mint az átlagnak, és nagyobb a tudása, mint azoknak, akik manapság ezotériával foglalkoznak, bármilyen eredetű legyen is az, de nincs akkora tudása, mint amiről te beszélsz. Az ő elhívása az átlag emberek gyógyítására szól. Ezt is műveli. Akiről tudtam még, az sajnos már meghalt, ő a hagyományok őrzésére kapta az elhívást, ő is nagyszülőtől vette át. Az ő erejéről nem tudok, de ő még ismerte orális hagyomány útján a régi tűzszer rendjét.
Amit az üldözésük, és elpusztításuk nehézségéről mondasz, azzal részben egyet értek. De ez sem lehetetlen. Hiába védi őket a szellemvilág, és a küldetésük, ettől még emberek. Ha elég nagy a vész, elvesznek ők is. Pont ezért húzódtak vissza remetelétbe a nagyok, és az emberek közé, "inkognitóba" a kisebbek. Ez biztosította, hogy a tudás, amivel bírtak, amennyire lehet megmaradjon. Sokáig, 10-15 évig én is vágytam rá, hogy találjak egy táltost, aki kitanít, és aztán én is kapjak elhívást, de ma már tudom, hogy nem vagyok elég erős hozzá, összeroppannék a felelősség súlya alatt, és még méltatlan is vagyok a feladatra. Még a legkisebb táltosi feladatra is. A táltos ismerősöm által elviselt terhek alapján nem nehéz ráébredni, hogy alkalmatlan vagyok.
Hát én nem is tudom mit írjak...
A táltosság egy szint. Mint a mester. Ez már egy egós megközelítés, hogy pl többszörös mester. Ilyen nincs. A mester tud mindent, pont. Ha így nézzük akkor a sámán mondjuk az "alacsonyabb szint", az más, igen. De az nem is táltos.
Ez a jeggyel születés is csak kitaláció, nincs ilyen!!! Van aki azzal születik és mégis semmi, van aki anélkül és mégis táltos lesz. Ez is csak a spiri alaptalan hozomámya. Amiről irtam, hogy 90% marhaság kb.
Hát igen, az, hogy valaki hatékonyan megvédhesse magát, ahhoz nem kell Táltosnak lennie, az elég "gagyi" dolog kb, mint a gyógyitás is. Most ez nem nagyképűség, csak azért írom így, hogy látható legyen mennyire elvan torzítva ez is a mai spiriben, mint minden más.
Csak arra, hogy ezek nem nagy tudás, ezek kb semmi egy valódi táltosnak, nem annak aki azt mondja magáról, mert nagyon sok ilyen van. Én is sokáig kerestem ezt, de megtaláltám és hihetetlen dolgok vannak és azért is írom ezeket így, hogy hátha valaki elkezd akár csak keresni is, mert olyan dolgok vannak, léteznek, amikről sehol még csak nem is olvastam soha.
A jeggyel születés nem modern ötlet. Nem modern, divatos spiri. Az mindig is része volt a táltos hagyománynak. Ahogy az is, hogy a táltosok között is voltak "feladatok". Nem mindenkit ugyanarra hívtak el. Ezt attól a két táltostól tudom biztosra, akikről tudom, hogy valódiak. Ismerek egy rakás önjelöltet is, de az ő véleményükre akkor sem adnék, ha egybecsengne azzal, amit a két hiteles forrásból tudok. A jeggyel születés nem tesz valakit táltossá, ebben igazad van. A jegy csak jelzi, hogy "nyilvántartják". Ha felnővén alkalmatlan az illető, nem hívják el. Ha egy jegy nélkül született felnő, és alkalmassá válik, őt elhívják, bár ez ritka, mert kevesen vannak, akik megfelelő felkészítést kapnak, noha nem jeggyel születtek (jeggyel született nagyobb eséllyel kap felkészítést, mert róla sejthető, hogy szüksége lesz rá a jövőben).
A sámán sem igazán lehet alacsonyabb szint. Az egy gyűjtőfogalom a különböző népek hasonló szerepet betöltő embereire. Köztük is van nagyon nagy erővel, és tudással bíró, és az egyszerű emberek igényeit kiszolgáló is. És persze egyiket sem hívják sámánnak, és magukat sem hívják így. Ugyanígy megvan a szavuk az ilyen emberekre más népeknek is, mint nekünk. Ezért gyűjtőfogalom a sámán.
Nem így van! De nem szeretnék vitatkozni!
Azt írod a jeggyel születés az úgy van, aztán utána azt, hogy igazából mégsem. Honnan jön ez a jeggyel születés? Ezt fújja mindenki. Amit mindenki mond, az alapból nem lehet jó, bármi is legyen az, de nem erre alapozok. Ez csak egy korlát, egy gát lesz az emberben is ez a jeggyel születés is, mint a többi. Sajnos rövid itt a lehetőség, hogy leírjam vagy kifejtsem, nincs így behatárolva semmi, de semmi. Korlátlan lehetőségek végtelen tárháza van, csak mi korlátozzuk le saját magunkat, ebben is.
Az a gond, hogy rengeteg ilyen alaptézist láttam megdőlni, mint ez a jeggyel születés is és nem tudom már elfogadni, ha valaki ilyesmit mond vagy ír. :)
Nem gyűjtőfogalom a sámán! Ezt csak a történészek írják! A valódi dolgokat nagyon kevesen tudják sajnos. A sámán az más, mint a Táltos. De ez mindegy is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!