Az emberek csak most lettek olyanok, hogy csak azt hiszik el, ami be van bizonyítva?
Igen, jól gondolod.
Ezt úgy hívják, hogy racionális gondolkodás.
Ez régen nem volt jellemző, hiszen vajnyi keveset tudtak a világról és annak működéséről, ellenben ma a tudomány fejlettségével egyre jobban megértjük a körülöttünk lévő dolgokat.
Még mindig jópáran hisznek a szellemekben, vámpírokban, télapóban, hupikék törpikékben, de szerencsére ők már egyre kevesebben vannak.
Én nem hiszek az ilyen ezoterikus dolgokban.
A tarotkártya, a jóslás, az asztrológia, az energiasíkok meg az efféle dolgok számomra egyszerű zagyvaságnak tűnnek. A művelői össze-vissza belekapnak mindenféle mitológiákba, megpróbálnak összeollózni valami koherens egészet, de amennyire én látom, két asztrológus valahogy sose tudja ugyanazt mondani ugyanarról a dologról. Vannak hasonló beállítottságú ismerőseim, többször kértem őket, hogy mutassanak csak egyetlen valamiféle jelét annak, hogy ezek a dolgok léteznek, hogy bármiféle értelmük van, és nem csak arra jók, hogy az emberek zsebéből kihúzzák a pénzt.
Én műszaki beállítottságú ember vagyok. A tudomány minden nap letesz valami újat az asztalra, ember számára látható és láthatatlan, de mindig MÉRHETŐ dolgokat. Néha téved, de folyamatosan finomítja a rendelkezésre álló tudást, az emberiség profitál belőle.
Az ezoterikus dolgok ezzel szemben semmi magyarázatot nem adnak, hogy mit és miért tesznek úgy, ahogy. Gyakorlatilag minden követője random állítja össze a saját hitrendszerét, egyik fényképeket éget a jósláshoz, másik kávézaccot használ, de igazából erősen kétlem, hogy ha az ország 10 legjobb asztrológusának megadnám ugyanazt a születési időt, ugyanazt hoznák-e ki eredménynek.
A másik, ami számomra komolytalanná teszi az egészet, hogy ezen ezotéria-hívők gyakran mindenféle urban legendet komolyan vesznek. Az állandó világvége-jóslataikkal (lásd Y2K vagy most a 2012-es baromság) néha már tényleg az őrületbe kergetik az embert, főleg akkor, ha az ember megpróbálja elmagyarázni nekik a maja naptár működését, és hogy mennyire semmi köze nincs a világvégéhez - még a maják szerint sem. Akárhányszor tudományos beállítottságú emberrel vitázok egy témáról, mindig tudunk érveket és ellenérveket felhozni, ezzel szemben az ezotéria-hívők nem rendelkeznek semmilyen érvvel vagy bizonyítékkal.
Na, lehet lepontozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!