Mitől pezseg a marhapörkölt?
Ma vásároltam egy étteremben több adag ételt és elvittem édesanyámnak, mert kis adagokban le akarta lefagyasztani, hogy több napra legyen ebédje.
Vettem 3 adag marhapörköltet is, tészta nélkül. Ebből, amikor megérkeztem, egy adagot ketten elfeleztünk, ebédre megettük. Jó íze volt.
Ezután kezdtük volna csomagolni a kaja adagokat, és akkor ránéztünk a másik 2 adag marhapörköltre.
Habos volt és pezsgett!
Sokáig figyeltük, és azt láttuk, hogy alulról folyamatosan buborékok jönnek fel!
Mi lehet ez?
Megszagoltuk, nem volt rossz szaga, de nem volt az a igazi pörkölt szaga sem! Egy kicsit paradicsom illata volt és valamilyen étel illata, de nem tudtuk megállapítani, hogy pontosan milyen.
Azt a 2 adagot, amit nem ettünk meg, végül kidobtuk. Most aggódom, nem lesz-e valamilyen bajunk.
Szerintem, azért nem vettük észre azonnal, hogy furcsa a marhapörkölt, mert amikor ettünk volna belőle, édesanyám, aki szemüveg nélkül nem lát jól, kinyitotta az egyik adag műanyag dobozát és azonnal ráöntötte a pörköltet a saját készítésű, friss tésztára.
Gondolom, a tésztán azért nem pezsgett és nem volt buborék, mert a tészta beszívta a nedvességet.
Amúgy, nem értem az egészet, mert ha romlott lenne, akkor talán büdös is lenne, de nem volt az. Hacsak nem ismernek valamilyen trükköt a szakácsok...
Amikor hazavittem, azonnal levettük minden étel dobozáról a fedelet és hűvös helyre tettünk az ételeket, hogy mielőbb kihűljenek.
Szerintem abban a 20-30 perc szállítási időben nem romolhatott meg!
Az ételszállító cégek is gyakran ennyi idő alatt szállítják, és azzal nincs gond.
A 2. jó nagy hülyeséget írt.
Én ha fózök jó sokat szoktam és szét porciózom és lefagyasztom. Hónap múlva is nagyon finom.
Nincs itt semmilyen trükk, nem is lehet. Elkezdett megromlani. Egy olyan erős fűszerezésű ételnél nem veszed észre abban a másodpercben, hogy romlott, szagról. Ez egy folyamat. Nem egy pillanat alatt lesz egy rohadvány okádék büdös szar. Sok dolog függvénye, mennyi idő, milyen gyors a folyamat.
Gondolom az étteremben is úgy adták oda, hogy megmelegítették. (Készétel, azt gondolom sejted, hogy nem akkor főzik rendelésre...)
Szóval lehet, hogy ott állt pár napja a hűtőben, és pont az a hőmérséklet a legrosszabb, ahogy hazavitted.
Se nem forró, se nem hideg, az a pont jó langyos, ami a legjobb a baktériumoknak.
Ahogy hazavitted, ha felforraltad volna alaposan ,(mert az étteremben lehet hogy ezt is elmulasztották, csak valamennyire felmelegítették) és utána egyből minél intenzívebben lehűtötted volna, talán visszarángattad volna még az "élők sorába".
(Nem véletlen az a szabály se, hogy melegen tartani is csak 3 órán keresztül lehet egy ételt, utána újra kell forralni)
De őszintén szólva azért ez már így gányolás. Az már akkor határeset volt, mikor a konyhán kiadták. Lehet, hogy ott még nem lehetett észrevenni, mint ahogy ti se vettétek észre az első adagnál, szóval még csak ráfogni se tudom senkire, hogy hibáztak.
" 20-30 perc szállítási időben nem romolhatott meg!
Az ételszállító cégek is gyakran ennyi idő alatt szállítják, és azzal nincs gond"
Ó, dehogynem romolhatott meg!
Ne keverj össze egy menüztető valamit, ami aznapra megfőzi a kajákat, és egyből ki is viszik, meg egy éttermet, aminek van egy bibliányi étlapja, közte nem kevés készétellel, ami nyilvánvalóan, előre lefőznek.
Mivel rendelésre nem lehet egy 3 órán át készülő ételt megfőzni, úgy, hogy akkor kezded el pucolni hozzá a hagymát...
Egy készételnek elvileg 72 órás a szavideje, gyakorlatilag meg pont addig tárolják, amíg el nem adják, vagy amíg kibírja a tárolást.
Na, hát az a pöri pont eddig bírta.
Egy romlási folyamat meg simán bekövetkezik -optimális körülmények között - egy bő fél óra alatt is akár!
...De hangsúlyozom, attól, hogy 1-2 vagy akár 3 napig tárolva, és jól(!) tárolva volt pl egy pörkölt, és rendelésre alaposan újra ki lett forralva, az úgy tényleg nem indok arra, hogy fél órás úttól megromoljon.
Ez már a konyhán is erősen határeset volt, lehet, hogy voltak jelek, lehet, hogy nem , lehet, hogy észre lehetett volna venni, lehet, hogy nem, (ti se vettétek észre az első adagnál, szóval én nem hibáztatok senkit)
de hogy már nem volt tökéletes, az biztos!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!