Elvárható egy étteremtől, hogy az étlapon az ételek neve alatt legyen ott, hogy pontosan mit takar?
Ötletszerűen kerestem pár étlapot. Egy olyan hétköznapi étel esetében, mint a gulyás, érdekes lehet leírni röviden mi is az.
Nos, néhány szemelvény
Serrano sonkás bagel
(Mascarpone krém zöldborssal és őrölt matcha
teával, rukkola, serrano)
(mascarpone cream with matcha tea and green
pepper, rucola, serrano)
Csirkemell steak
Chicken breast steak
(Sous-vide csirkemell, hagymás tört burgonya,
gránátalmás chutney, rukkola)
(Sous-vide chicken breast, mashed potatoes with onion,
pomegranate chutney, rucola)
Sous-vide kacsamell
Sous-vide duck breast
(Sous-vide kacsamell, pak-choi, zöldborsó püré, Jus,
konfitált fokhagyma)
(Sous-vide duck breast, pak-choi, green peas puree, Jus,
confit garlic)
CACIO E PEPE
Linguini tésztával, pecorinóval, fekete borssal
1, 3, 7 (ezek a allergének kódja, feloldások a lap alján)
14-es!
Rántott húsnál pont fontos lehet, hogy milyen hús.
Elvárható. Legtöbbször ott is van, igaz elég kicsi betűkkel az étel neve alatt. Előfordulhat, hogy csak németül vagy angolul, de akkor meg a google fordító segít, ha ennyit sem tudsz az adott nyelven.
Engem csak a déli ebédmenü szokott meglepni ilyen értelemben, mert ott ugye nem részletezik, csak leves, A, B, C opció a hét minden napjára. Ott már előfordult, hogy egy étel neve nem árulta el, pontosan mit fogok kapni, volt, hogy kellmesen csalódtam, volt, hogy nem annyira.
16., igaz nem a kérdésre felel, de németeknél is van olyan, hogy Tages suppe, az a nap levese. Semmi egyéb.
Valaki lepontozott, lelke rajta.
67 évem alatt sokszor jártam különböző kategóriájú éttermekben.
Sok fogásnak nincs fantázianeve. Boldogult ifjúságomban volt ilyen tétel az étlapon: csemsersülpárkáppirburg. Esetleg csem. ser.sült. párkáp. pirburg. Azaz csemege sertéssült párolt káposztával, pirított burgonyával. Ma is ez a jellemző, A felkelő májusi nap első sugarai, vagy a séf kedvence, Marika köpenyben stb. kevéssé
Ha nem hosszú leíró neve van, akkor viszont a 13.-ban mutatotthoz hasonlóan le van írva, mi is az. Nyilván az étlap nem lexikon, és pl. mi a marinálás, abálás stb., azt nem írhatják oda, meg az em, mikor adják hozzá a kaprot.
Jó, persze, de az egyetlen kérdés a pincértől, hogy mi a napi leves, nettó egy perc, illetve sokszor táblán van kint a bejáratnál.
Az ilyen "sert.borda, p.p.rizs, csem.ub", az iskolai menza szint, és még abból az időből maradt, amikor írógéppel kellet legépelni minden példányt :D
Manapság csak egyszer kell legépelni és annyit nyomtatsz, amennyi kell, nem kell ennyire extrémen lerövidíteni.
18. Nem a rövidítésen volt a lényeg!
Az étlapon rendszerint így olvashatók az ételek
Marinált cukkini, szalagokba tekert jércemell, grillezett burgonya, baton velute mártás
#16 Semmilyen panasz nem volt a kérdésben, olyan állítás még kevésbé, hogy sehol nincs. Elég erős feltételezés, hogy ott van az apró betűkkel mondjuk angolul, csak vagy vak vagyok, vagy béna, hogy nem tudom lefordítani. Nyilván találkoztam olyannal, ahol nincs semmi ilyesmi, különben nem tettem volna fel a kérdést, és feltételezem, hogy a "legtöbbször ott is van" csak feltételezés, mert azért elég sok étterem van, és ehhez látni kellett volna a nagy részének az étlapját, legalább online.
#17 Én pár évvel fiatalabb vagyok, de önkiszolgáló éttermekből rémlik ilyesmi, ahol gondolom adott hellyel kellett gazdálkodni, voltak keskeny műanyag (?) lapok az ételek neveivel, amiket becsúsztattak a menütáblába. Ez a pár.káp. a klasszikus, amit szoktak emlegetni. Nem, nincs leírva, legalábbis ahol én láttam, meg itt páran, biztos nem, nem vagyok sem vak, sem hülye, és mint írtam az előbb, sem a hozzávalók listája, sem a recept nem érdekel. Csak egy egyszerű, pár szavas jellemzés, legalább ha nem derül ki az étel nevéből, hogy mi az. Pl. a rántott sertésbordánál sem hiányolom, hogy panírozták, aztán berakták forró olajba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!